Social media

10 niet te missen tips voor succes op LinkedIn

0

Voor steeds meer mensen is LinkedIn hét go-to social platform. Zo ook voor businesscoach Kelly Weekers en mij. Wij halen er minstens 80% van onze klanten uit. Wat zijn onze geheimen? Hoe zorgen we voor leadgeneratie? We delen onze 10 belangrijkste tips en tricks in dit artikel.

1. Houd je bij één hoofdboodschap

Als mens ben je veelzijdig en als ondernemer is dat niet anders. Je levert misschien aan meerdere doelgroepen en verkoopt meerdere producten of diensten. Ook heb je over meer onderwerpen wel een mening. Logisch. Maar als je succesvol wil zijn op LinkedIn is het goed om je te beperken. Kies een hoofdonderwerp waarover je wil zenden en vanuit wil reageren. Op die manier creëer je helderheid en herkenning in je boodschap in plaats van verwarring.

Een tip om dit te doen: maak een moodboard over het onderwerp waar je graag content over wil delen. Kies een overkoepelend hoofdthema en zorg dat alles wat je post daarbij past, welke invalshoek je ook kiest.

Een moodboard maken als tip voor je LinkedIn-content.

2. Ga voor interactie: wat je geeft, krijg je terug

Karma: wat je geeft, krijg je terug. Deze gouden regel bestaat ook voor je business en misschien wel nog meer voor je socialmediakanalen. Alleen zenden is niet genoeg. Zorg ervoor dat je actief bent op LinkedIn, ook in het reageren op anderen. Wees lief. Lever vanuit jouw expertise waarde in je antwoorden en spendeer tijd aan je netwerk. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze netwerkroutine. Zeker niet sinds corona. Dus reserveer hiervoor een uur van je werkdag. It will pay off!

3. Durf (zakelijk) ergens voor te staan

Ben je online een grijze muis en het eens met iedereen? Dan scrollen mensen snel door. Zonde! Door je meningen over je hoofdonderwerp in kaart te brengen en echt te gaan staan voor een idee, maak je een paar vijanden, maar veel meer vrienden. Sterke standpunten vergroten je zichtbaarheid. Het genereert aandacht en je spreekt er mensen mee aan die zich met je kunnen identificeren en daarom graag bij jou kopen (vaak vanuit herkenning of een goed gevoel). En die paar vijanden, die hou je. Hoe vaker je dit doet, hoe dikker je huid.

4. Strategie helpt!

Of je het nu heel actief hebt opgezet of onbewust gebruikt: strategie helpt. Misschien heb je een onbewuste LinkedIn-strategie, misschien heb je het strak op papier. Hoe je het ook aanpakt: een strategie zorgt ervoor dat de moeite die je doet ook bij je terugkomt en dat je helder blijft in je aanpak en boodschap. Zo blijf je ook het dichtst bij jezelf en het meest authentiek.

Het is belangrijk dat je een strategie kiest die bij je past en die haalbaar is, zodat je die consequent kunt toepassen.

5. Wees consistent

Consistentie is alles: bij gezond eten, sporten, slapen, in je werk en zeker ook in je aanwezigheid op social media. Krijg je stress bij het idee dat je 5x per week moet posten? Laat het dan. Begin klein, maar zorg wel voor ritme, zodat mensen niet alleen weten wat ze van je kunnen verwachten, maar ook wanneer.

Met een kwartier per dag reageren en structureel posten zorg je voor zichtbaarheid en betrouwbaarheid bij je volgers. Een socialmediabreak kan geweldig werken voor je gemoedsrust en levenskwaliteit. Maar zorg er dan wel voor dat je al een aantal posts klaarzet. Het is slim om jouw socialmediacyclus als ondernemer niet te onderbreken als het niet nodig is.

Persoon die op social media zit.

6. Deel waarde voor je doelgroep

De allerallerallerbelangrijkste manier om jezelf te laten zien, is door het leveren van waarde. Altijd, in iedere post, in iedere reactie en in ieder privébericht. Waarde toevoegen vanuit jouw vakgebied en expertise laat zien wat je kunt, waar je voor staat en daarmee help je de lezer meteen een beetje verder.

Laat dat niet los, hoe verleidelijk dat soms ook is. Ga niet voor de meeste likes of de viral posts, maar kies voor je ideale klant. Voor hem of haar doe je het. Je hoeft niet op iedere trend in te springen en iedereen te pleasen. Kijk naar je ideale klant. Door waarde te leveren komen mensen die die waarde waarderen vanzelf naar je toe. Het is de beste manier om aan leadgeneratie te doen.

7. Laat je persoonlijkheid zien

Jij bent (een belangrijk deel van) je bedrijf. En mensen doen zaken met mensen. Daarom werkt een persoonlijk account ook veel beter dan een zakelijk account (gebruik dat puur als visitekaartje, deel vanaf je privéaccount). Dat betekent ook dat het in je voordeel werkt als je je eigen persoonlijkheid laat zien. Zelfs op een zakelijk medium als LinkedIn.

Natuurlijk hoef je niet je avondeten te delen (of je moet er een goede reden voor hebben ;-)), maar kijk weer eens terug naar dat moodboard uit de eerste tip en zet daar één of twee persoonlijke items bij die passen bij je bedrijf. Waarschijnlijk ben jij niet de enige die jouw dienst of product aanbiedt, maar je persoonlijkheid is wel uniek. En daartoe voelen mensen zich aangetrokken. Die groep wil je hebben. Dat zijn je ideale klanten en door je persoonlijkheid trek je die over de streep om met jou in zee te gaan.

8. Technische tips

LinkedIn is behoorlijk in ontwikkeling. Zo is er sinds kort LinkedIn Creator Mode en de LinkedIn Coverstory. Ook mogelijkheden om die persoonlijkheid nog meer te laten shinen. Nog zo’n tip: gebruik video op LinkedIn. Veel ondernemers doen dat nog niet, terwijl LinkedIn het leuk vindt en je beloont met een groter bereik. En mensen blijven vaak hangen bij video’s. Wil je jezelf dus meer in de picture zetten? Zet die video-optie aan. Dit kan ook in privéberichten. Is weer eens iets anders dan een geschreven bericht (extra tip: ondertitel je video’s wel altijd, veel mensen kijken in de stille modus). Zeker weten dat de ontvanger positief verrast is.

En een laatste tip: zet nooit een link naar een YouTube-video in je tijdlijn. Het is verleidelijk, maar LinkedIn ziet je (net als ieder ander platform) niet graag vertrekken naar een concurrent en zorgt ervoor dat deze berichten nauwelijks getoond worden. In je profiel mag je wel zonder consequenties een YouTubelink toevoegen. Toch dat filmpje gebruiken? Zet de link dan (later) in een reactie onder je eigen post.

9. Wees proactief en gebruik je netwerk optimaal

Veel mensen gebruiken LinkedIn als zendkanaal, terwijl LinkedIn juist een sterke zoekfunctie heeft. Wil je graag in contact komen met iemand op je verlanglijstje? Kijk dan of je iemand in zijn of haar netwerk kent die jou kan introduceren. Of zoek je iemand met een bepaalde functie? Kijk dan bij jouw waardevolle contacten en of zij zo iemand kennen. Vraag om een introductie. Gebruik de mogelijkheden die er zijn om je netwerk kwalitatief uit te breiden.

10. Leer (sociaal) ondernemen

Je bent goed in je vak, daar weet je alles van. Maar ondernemen is meer dan dat. Ondernemen is op je gut feeling vertrouwen, proberen en meten. Na een tijdje zie je precies hoeveel rendement je haalt uit je LinkedIn-posts en wat werkt en wat niet.

Ondernemen is op je gut feeling vertrouwen, proberen en meten.

In deze tijd is social media een essentiële manier om zichtbaarheid te creëren, in contact te komen met je klanten en potentiële klanten. Ontwikkel jezelf daar dan ook in en durf er tijd en energie in te steken. Als mensen niet weten dat je bestaat en wat je doet, komen ze nooit bij je kopen. Dus steek tijd in (leren) ondernemen. Daar heb je zowel op LinkedIn als op alle fronten van je bedrijf plezier van!