Online advertising

Wat is affiliate marketing? Een succesvolle campagne in 3 fases

0

Wat is affiliate marketing en hoe werkt het? In dit artikel deel ik praktische en toepasbare tips over de drie fases: vóór, tijdens en na de start van een affiliate-campagne. Zo kun je als adverteerder een campagne opzetten die scoort.

Affiliate marketing is een steeds belangrijker onderdeel binnen online marketing. Zo gebruiken volgens Mediakix naar schatting meer dan 80% van de merken affiliate programma’s. Daarnaast zullen de uitgaven aan affiliate marketing naar verwachting de komende jaren met zo’n 10% stijgen (bron: Statista). Een interessante vorm van marketing dus. Maar om hiermee aan de slag te kunnen, moeten we eerst even terug naar de basis.

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij adverteerders (merchants) hun partners (affiliates) belonen voor prestaties die zij leveren aan de adverteerder. Er zijn veel soorten prestaties waarvoor een affiliate beloond kan worden in een affiliate-campagne. Je kunt daarbij denken aan verkoop, lidmaatschap, abonnementen, nieuwsbrieven of aanvraag van offertes (leads).

Door advertenties op de sites van de affiliates, worden bezoekers van hun eigen site doorgestuurd naar de site van de adverteerder. Als deze bezoekers converteren tot een sale of lead, dan ontvangt de affiliate hier een commissie over van de adverteerder. Dit is vaak een vast bedrag of een percentage van de totale verkoopwaarde. In veel gevallen regelt een affiliate-netwerk dit.

Een affiliate-netwerk is een organisatie die gespecialiseerd is in het samenbrengen van vraag en aanbod bij affiliate marketing. De adverteerders kunnen de affiliate-campagne aanbieden bij een affiliate-netwerk. Die maken het vervolgens mogelijk dat een campagne op de website wordt geplaatst. Ook verzorgt een affiliate-netwerk de facturering (aan adverteerders) en uitbetaling (van uitgevers).

Naast deze commissies (nadat er een conversie heeft plaatsgevonden) zijn er ook adverteerders die affiliates voorafgaand aan een sale of een lead al belonen voor een geleverde prestatie. Dat gebeurt dan vaak op basis van het doorsturen van een bezoeker via een klik (CPC: Cost Per Click) of per duizend vertoningen (CPM: Cost Per Mille) van bijvoorbeeld een banner op hun site.

Het opzetten van een affiliate-campagne kun je onderverdelen in drie fases. Fase 1 gaat over de voorbereiding en invulling van de affiliate-campagne. De start van de affiliate-campagne is de tweede fase en fase 3 is het campagnemanagement en de optimalisatie. De praktische infographic over de drie fases van affiliate marketing kun je hier downloaden.

Fase 1: voorbereiding en invulling affiliate-campagne

Voordat je start met een affiliate-campagne moet je eerst goed nadenken over een aantal zaken. De invulling van een affiliate campagne verschilt namelijk per product en/of per adverteerder en doel van de campagne. Er is eigenlijk geen goed of fout, zolang de keuzes maar goed onderbouwd en bewust gemaakt zijn. Besteed dus veel aandacht aan de voorbereiding. Dit kan in de toekomst veel tijd en geld schelen.

De voorbereiding richt zich met name op de keuze of het product geschikt is voor affiliate marketing. Ook wordt er gekeken naar welke vorm, doelen en eventuele netwerken geschikt zijn voor de campagne. Hieronder staan de belangrijkste focuspunten bij de voorbereiding en invulling van een affiliate-campagne.

Affiliate-campagne fase 1 in een infographic.

Als er goed onderzoek gedaan is en de bovenstaande punten zijn doorlopen, kun je een weloverwogen keuze maken. Je kiest hierbij één of meerdere netwerken voor de campagne. Je kunt ook tot de conclusie komen dat jouw product of dienst niet of minder geschikt is voor affiliate marketing via een affiliate-netwerk.

Regelmatig kiezen adverteerders ervoor om met meerdere netwerken te starten zodat ze kunnen vergelijken en kijken welk netwerk het beste bevalt. Het kan dan ook voorkomen dat een adverteerder, na de proefperiode, uiteindelijk exclusief gaat samenwerken met één netwerk.

Grote en bekende affiliate-netwerken op de Nederlandse markt

Er zijn een aantal grote en bekende affiliate-netwerken op de Nederlandse markt. De bekendste vind je hieronder, met de belangrijkste kenmerken van elk netwerk erbij.

De bekendste affiliate-netwerken met voor- en nadelen.

Na de voorbereidingsfase kun je aan de slag met de inrichting van de campagne.

Fase 2: de inrichting van de affiliate-campagne

Fase 2 is het opzetten van de affiliate-campagne. Nu je een netwerk hebt gekozen, is het van groot belang om de campagne direct vanaf het begin een complete invulling te geven. In de onderstaande afbeelding worden de onderdelen benoemd die van belang zijn in fase 2.Affiliate marketing campagne fase 2.

Fase 3: campagnemanagement en optimalisatie

Fase drie is een onderdeel van de laatste fase voordat je kunt starten met je affiliate-campagne. Als je de punten van fase 2 hebt opgepakt, dan staat er een goede basis voor een campagne. Nu is het zaak om de campagne ook nog zo te managen dat de affiliates er tevreden over zijn. En nog belangrijker: tevreden blijven. In onderstaande afbeelding zijn de belangrijkste stappen in fase 3 te vinden.Affiliate marketing campagne fase 3Als aanvulling op de drie fases van een affiliate-marketingcampagne worden hieronder nog een aantal tips genoemd om deze succesvol te monitoren.

4 tips om de affiliate-campagne te monitoren

Om de affiliate-campagne succesvol te kunnen monitoren, deel ik hieronder vier tips.

1. Campagnes regelmatig monitoren

Het is belangrijk om de resultaten van de campagnes regelmatig, bij voorkeur dagelijks, te monitoren. Het is namelijk mogelijk dat de resultaten van de affiliate-campagne niet verbeteren of dat een (onterecht) hoge conversieratio of sales worden geconstateerd. Dit kan betekenen dat er iets niet goed gaat. Een hoge conversie kan bijvoorbeeld naast succes ook duiden op fraude.

2. Duidelijke richtlijnen

Zorg ervoor dat je duidelijk specificeert welke voorwaarden en richtlijnen je hanteert bij het starten van de campagne. Deze richtlijnen zijn in de infographics onder fase 1 en 2 benoemd.

3. Controleren URLs en affiliates

Allereerst is het van belang om te onderzoeken of de affiliate-website die is gekozen om de campagne op te plaatsen relevant is. Kijk ook goed naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de affiliates. Als je twijfelt over de relevantie of betrouwbaarheid, is het een goed idee om te bedenken of je deze affiliates toe wil laten. Probeer zoveel mogelijk bij te houden welke affiliates het meeste bijdragen aan het bedrijf. Zo kun je ook herkennen welke affiliates nieuw zijn.

4. Fraude komt nog steeds voor

Bij affiliate marketing komt regelmatig fraude voor. De voornaamste reden hiervoor is dat er met veel affiliates wordt gewerkt met een structuur die niet overzichtelijk is. Veel voorkomende vormen van fraude zijn cookiedropping, niet bestaande kortingscodes promoten, spam en het kopiëren van een advertentie van een andere organisatie (ook wel ad hijacking genoemd).

Om fraude te herkennen is het belangrijk dat je alle data regelmatig controleert. Dit zijn bijvoorbeeld de aantallen, conversie, SEO/SEA-positie en opvallendheden wat betreft de tijd.

Hopelijk kun je aan de hand van de bovenstaande tips als adverteerder een affiliate-marketingcampagne opzetten die scoort. Heb jij nog aanvullende tips? Laat het weten in de comments. Succes!