Loopbaan

Het geheim van bedrijven die de beste mensen binnenhalen [+11 tips]

0

Ondanks corona blijft de arbeidsmarkt krap. Talent vinden is moeilijk, en tot overmaat van ramp zijn recruiters zélf schaars. Daarom moeten wij, managers, ondernemers en collega’s, zelf ook meedoen met de werving. Recent heb ik binnen drie weken een geweldige hire gemaakt via LinkedIn, en ik weet zeker dat jou dit ook kan lukken. Daarom deel ik hier mijn beste tips.

Al negen maanden stond de vacature voor product owner bij Jobbird.com open. Dat het onze recruiters maar niet lukte om een geschikte kandidaat te vinden, viel hen niet te verwijten. IT-gerelateerde functies zijn schaars en de arbeidsmarkt is ondanks corona nog steeds krap, met 3,3 procent werkloosheid in mei dit jaar. Voorlopig zitten we dus nog midden in de war for talent.

Niet alleen IT’ers zijn schaars, recruiters zélf ook… In deze arbeidsmarkt is dat extra problematisch, omdat het vinden van goede kandidaten meer tijd kost. Wie minder mensen heeft, vindt minder mensen. Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Dus maakte ik zelf drie uur per week vrij om via LinkedIn op zoek te gaan naar product owners. Als ik een leuk profiel vond, stuurde ik hem of haar een connectieverzoek met een persoonlijk bericht. Ik vroeg of ik mijn plannen voor het bedrijf aan ze mocht presenteren en de rol die zij hierbij konden spelen. Het was nadrukkelijk geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

De eerste kandidaat die ik benaderde, Richard, hapte toe. We planden een virtuele kennismaking en ik presenteerde hem mijn plannen. Hij bleek een ontzettend leuke gast te zijn, die goed in ons team zou passen. Twee weken later tekende hij zijn contract bij ons. Nu, een paar maanden later, zijn we nog altijd blij met elkaar.

Maak recruitment een gedeelde verantwoordelijkheid

Sommigen vinden het gek dat ik als oprichter van een bedrijf van 1.300 man de werving nog persoonlijk doe, maar ik denk daar anders over. Ik vind het juist gek als de verantwoordelijkheid voor het vinden van nieuwe medewerkers volledig bij de recruitmentafdeling wordt gelegd. Zeker in deze moeilijke markt is het slim om de verantwoordelijkheid te delen. Iedereen die belang heeft bij een vervulde vacature, zou een steentje moeten bijdragen aan de werving.

Jouw succes als manager of ondernemer valt of staat met je team. Helaas doen we allemaal weleens concessies aan de kwaliteit van medewerkers, omdat we geen alternatief hebben. Maar uit onderzoek blijkt dat low-performers negatief effect hebben op je business. Zo gaat de moraal op de werkvloer achteruit, ervaren high-performers meer werkdruk en ontstaat een middelmatigheidscultuur. Door altijd actief bezig te zijn met je netwerk, kun je de lat op jouw afdeling hoger leggen.

Jouw netwerk biedt kansen

Stel je voor dat jij een marketingmanager bent met een vacature op jouw afdeling. Waarom zou je dan op recruitment wachten? Jij hebt zelf waarschijnlijk een fantastisch netwerk om in rond te kijken. Je weet precies wat de rol inhoudt en hebt een toekomstvisie voor je afdeling. Wie beter om deze over te brengen dan jij?

Ook als je nu geen vacature hebt, is het slim om twee uur per week vrij te maken om je netwerk te versterken. Skip gewoon twee meetings. Dit voegt veel meer waarde toe dan vergaderen. Tegen de tijd dat je dan wel iemand zoekt, heb je jouw kansen op succes al vergroot.

En denk je nu: ‘Nou, dat lijkt me zonde van mijn tijd’? Dan heb ik nieuws voor je: managers schijnen bijna een dag per week kwijt te zijn aan het begeleiden van slecht presterende mensen. Vergeleken daarbij is een paar uur per week op LinkedIn peanuts.

Dus blok vanaf nu af aan minimaal twee keer per week een halfuur in je agenda en bouw dat netwerk. Om je op weg te helpen, heb ik de beste tips en de grootste missers op LinkedIn op een rij gezet.

Zo maak je het ultieme LinkedIn-benaderbericht

Voor deze lijst vroeg ik headhunter Karen Bongers om advies. Zij benadert mensen die niet op zoek zijn naar een nieuwe baan op zo’n goede manier, dat ze regelmatig positieve feedback krijgt. Ook van mensen die geen interesse hebben.

 

Reactie op een LinkedIn-benadering met een compliment. Strekking: het bericht komt fatsoenlijk over.

1. Maak het persoonlijk

Zorg dat iemand zich speciaal voelt, door te laten zien dat je je in iemand hebt verdiept. Karen gebruikt bijvoorbeeld een leuk standaardbericht als basis, maar maakt altijd een persoonlijk haakje naar iemands profiel.

“Zeg niet: ‘Hi Piet, ik ben op zoek naar een socialmediamanager, is deze vacature iets voor jou?’, maar liever: “Hi Piet, ik zag dat je ervaring hebt met TikTok en Instagram, en daarom denk ik dat deze vacature misschien iets voor jou kan zijn.’”, aldus Karen.

2. Deel je plannen

Vergeet de vacature. Vraag of je jouw plannen voor je organisatie aan de persoon mag presenteren. Waar kan iemand onderdeel van zijn? Wat kunnen jullie samen bereiken?

3. Stel de vraag als je iets niet zeker weet

‘Ik zie dat je product owner bent geweest, maar nu iets anders doet. Is een rol als product owner voor jou een gepasseerd station of zou je dat nog wel interessant vinden?’

4. Houd het laagdrempelig

“Mensen complimenteren mij vaak over het feit dat ik ‘niet agressief’ overkom”, zegt Karen. “Ik benadruk altijd dat het prima is als mensen geen interesse hebben. Bijvoorbeeld ‘Ik zou het leuk vinden om van je te horen, maar als je op dit moment niet aan het rondkijken bent, delete dit dan gerust.’”

5. Vraag advies

Ben je nu niet direct op zoek, maar heb je wel een uitdaging op je afdeling? Vraag iemand om advies. Zo kun je deze persoon ook beter leren kennen zonder een sollicitatiegesprek te voeren. En wie weet kun je deze persoon in de toekomst toevoegen aan jouw recruitmentfunnel.

6. Houd het kort

MAND.

Deze missers wil je voorkomen

7. Je eigen profiel vergeten

“Je profiel is je winkel”, zegt Karen. “Als die vol staat met stoffige, oude troep, koopt niemand wat.” En zo is het. Zorg dus voor een leuke foto en aansprekende, duidelijke teksten.

8. Connectieverzoek zonder bericht

Als mensen jou niet kennen, waarom zouden ze dan zomaar met jou willen connecten? Laat weten waarom je een connectie wil maken.

9. Slordig knip- en plakwerk

Niets zegt zo duidelijk ‘Ik vind jou mijn tijd niet waard’ als ‘Hi Harry’ als je het tegen David hebt.

10. Volledig verkeerde vacature aanbieden

Dit kan snel gebeuren als je met automatische tools werkt, zonder de juiste filters mee te geven. Karen: “Ik heb ooit Ruby-developers gezocht. Zo’n tool ziet het woord ‘ruby’ staan en selecteert mij dan als kandidaat voor een developer-vacature, terwijl ik dat niet ben.”

11. Niet meer reageren

Het gebeurt te vaak dat recruiters niet meer reageren als iemand hun voorstel vriendelijk heeft afgewezen. Dat staat ontzettend onaardig. Laat dus altijd iets van je horen. “Dankjewel voor je reactie. Jammer, maar ik wens je veel succes in je huidige baan!” Relaties ontstaan met dit soort kleine interacties.

Welke tip ga jij uitproberen? Of heb je nog iets toe te voegen aan deze lijst? Laat het weten via de comments hieronder!