Social media

Het Instagram-algoritme in beeld: uitgelegd in 2 minuten

0

Hoe komt het dat de ene post op Instagram viral gaat en de andere post blijft hangen op 3 likes? Je zult het Instagram-algoritme maar moeten uitleggen in een korte video… De complexiteit van verschillende regels en processen valt lastig samen te vatten in een aantal zinnen. Toch heb ik een poging gedaan. Wat moet jij echt weten over het Instagram-algoritme?

Instagram begon in 2010 als foto-app waar alles op chronologische volgorde werd opgediend. Toen de populariteit van Instagram toenam, was het al snel duidelijk dat mensen veel foto’s misten. In 2016 zijn ze daarom begonnen met het Instagram-algoritme, waarbij het uiteindelijk de bedoeling is dat er posts worden aangeboden die jij het liefste ziet.

Accepteer cookies

Feed & Stories

Ik begin bij het algoritme achter de Feed en Stories. Of jouw posts en Stories ook echt zichtbaar zijn in de Feed van je volgers, is afhankelijk van 5 factoren:

 • hoe lang je bij een post blijft hangen
 • of je op de post reageert
 • of de je de post beloont met een like
 • of je deze bewaart, ofwel: saved
 • of je op de profielfoto van het account tikt

Instagram probeert dit in te schatten door te kijken naar hoe populair een post is, wie het gepost heeft en wat jouw relatie is met die persoon of het onderwerp.

Dus samengevat: hoe meer interactie, hoe hoger de post komt in de Feed.

Explore

Explore is een heel andere plek. Hier gaan mensen heen om nieuwe content te ontdekken. Dus juist niet om de content te zien van personen die je al actief volgt.

Om foto’s en filmpjes aan te bieden die je waarschijnlijk leuk vindt, kijk het Instagram-algoritme naar wat je eerder hebt geliket, gedeeld en bewaard. Instagram zoekt accounts met soortgelijke onderwerpen en volgers, en biedt soortgelijke content aan. Ze kijken dan met name naar:

 • hoe populair de post al is
 • wie het gepost heeft
 • wat jouw relatie is tot deze persoon
 • je activiteit in het verleden

Reels

En dan Reels. Je gaat waarschijnlijk naar Reels om geëntertaind te worden. Dit is dan ook de grootste factor: is de post entertaining? Is het grappig, emotioneel of inspirerend? Het Instagram-algoritme kijkt hierbij naar de volgende factoren:

 • wordt de Reel volledig uitgekeken en herhaald
 • wordt het geliket en bewaard
 • wordt er doorgeklikt naar de audio-pagina?

En voor alle soorten posts, in de Feed, Stories, Explore of Reels geldt: als er een aantal keer is aangegeven dat jouw content misinformatie bevat, kan Instagram jouw posts minder goed vindbaar maken.

Wat zijn jouw bevindingen rondom het Instagram-algoritme? Ik ben benieuwd. Laat zeker een reactie achter!