Verdieping

Hoe kom je van die k*tklant af?

0

We hebben het steevast over hoe je aan zoveel mogelijk nieuwe klanten komt. Logisch, want die heb je nou eenmaal nodig om je bedrijf bestaansrecht te geven. Maar wat doe je als er een klant tussen zit waar je vanaf wil?

Dat is één van de dingen die Charlotte Meindersma bespreekt in haar nieuwste boek Écht ondernemen (affiliate). Natuurlijk wil je het liefst dat je nooit in een situatie terechtkomt dat je van een klant af wil of die klant van jou, maar het gebeurt wel.

Het vervelende aan van een klant afkomen, is altijd het juridische gedoe. Ook als je het vooraf goed geregeld en afgesproken hebt. Weet je wat het namelijk is? Als het mis loopt, vinden de meeste mensen namelijk dat zij gelijk hebben en het meest redelijk en eerlijk zijn. Maar dat vindt de andere partij ook.

Dan hoop je maar dat beide partijen de samenwerking willen stopzetten, want dan kom je er vaak samen nog wel uit. Zeker als je een beetje toegeeft. Als dat niet gaat, dan is het goed om te weten wat je rechten zijn en wat je nu al kunt doen om je voor te bereiden op een situatie waarin jij een samenwerking wil stopzetten of iemand met jou.

Wanneer mag je een opdracht opzeggen?

Een opdracht mag te allen tijde door de opdrachtgever worden opgezegd. Is je klant een consument, dan mag je daar niet van afwijken. Zijn je klanten andere ondernemers of bedrijven, dan mag je dat wel. Daarom is het erg belangrijk dat je in je algemene voorwaarden een regeling opneemt voor de opzegging voor zakelijke partijen. Denk dan aan de gewenste opzegtermijn en welke vergoeding je in dat geval verlangt.

Als opdrachtnemer kun je niet zomaar de overeenkomst van opdracht opzeggen. Dat mag volgens de wet alleen bij opdrachten voor onbepaalde tijd, waarbij gewichtige redenen zijn voor de opzegging. Ook hiervan mag je alleen afwijken als je klant een andere ondernemer of bedrijf is. En ook hier geldt: zorg dat de opzegtermijn en de financiële gevolgen in je algemene voorwaarden vermeld staan. Vind je dat je nog wel geld krijgt voor alles wat je tot dan toe geleverd hebt? Dan helpt het enorm als je een gedetailleerde offerte hebt, zodat er makkelijker vastgesteld kan worden welk werk er al geleverd is.

Een opdracht om een product te leveren opzeggen

Bij aanneming van werk, een opdracht om een product te leveren, is ook wettelijk geregeld dat de opdrachtgever altijd mag opzeggen. Al is hier wel het uitgangspunt dat het volledig overeengekomen bedrag betaald moet worden minus de kosten die nog niet gemaakt zijn.

De wet is ook in dit geval niet heel aardig voor de opdrachtnemer. Hij of zij mag de opdracht om werk te leveren niet opzeggen, tenzij… Je raadt het al: in je algemene voorwaarden staat of op een andere manier is overeengekomen.

Heb je nog geen algemene voorwaarden (bij het typen van deze zin liep ik rood aan, ahum) of weet je niet zeker of ze helemaal kloppen? Dan is dit het moment om daar iets aan te doen. Anders heb je als ondernemer dus grote kans dat je geld misloopt én niet zo makkelijk van die k*tklant afkomt.

Ondernemen doe je op je eigen voorwaarden.

Eerlijke marketing

Nu je een beeld hebt van je rechten en plichten in vervelende samenwerking, gaan we één stap terug. Hoe voorkom je dat je met klanten te maken krijgt waar je helemaal niet gelukkig van wordt? Door eerlijke marketing te bedrijven. Dat ben je trouwens vanuit juridisch oogpunt ook nog eens verplicht.

8 uitgangspunten voor eerlijke marketing

Deze uitgangspunten komen uit de leidraad van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

1. Complete informatie

Geef volledige informatie over een product of dienst en over de prijs. Complete informatie betekent ook dat je vermeldt wanneer iemand betaald heeft gekregen om een recensie te schrijven (nee, dat heb ik niet). En wees eerlijk over het verzamelen van persoonsgegevens en tracking van websitebezoekers.

2. Juiste informatie

Je mag iets niet gratis noemen als mensen moeten betalen met persoonsgegevens of als ze maar een deel gratis krijgen. Je mag ook geen valse urgentie opwekken, zoals ‘er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar’ terwijl dat niet zo is.

3. Begrijpelijke informatie

Dit punt is eigenlijk heel simpel: pas je taalgebruik aan op je doelgroep.

4. Logische en eerlijke vormgeving

Mensen mogen door de vormgeving niet misleid worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je bestelproces logisch is. Het is duidelijk welke knoppen wat doen. Kies ook voor duidelijke lettertypes en een passende lettergrootte en kleuren die voldoende contrasteren.

5. Geef tijdig informatie

Je bent verplicht om alle informatie te delen voor er een overeenkomst tot stand komt.

6. Goed vindbare informatie

Zorg dat mensen niet hoeven te zoeken. Zorg dat belangrijke informatie bij elkaar op één pagina staat. En essentiële informatie mag je zeker niet verstoppen in je algemene voorwaarden.

7. Gunstige standaardinstellingen

Zijn er instellingen die gewijzigd kunnen worden? Laat dan ofwel de keuze aan de klant of stel de standaardinstellingen zo gunstig mogelijk voor je klant in.

8. Hou rekening met kwetsbare personen

Mensen maken wanneer ze in bepaalde situaties zitten ook bepaalde keuzes. Als iemand in de financiële problemen zit, dan zal iemand (te) snel ‘ja’ zeggen tegen een dienst waarmee snel geld verdiend kan worden. Soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen.

Als je eerlijk bent over wat je aanbiedt, waar je voor staat en wat klanten van je kunnen verwachten, dan is de kans kleiner dat je een samenwerking aangaat met een klant of partij die niet bij je past. Als dat toch een keer gebeurt, dan is het wijs om dat zo snel mogelijk te delen, hoe lastig ook. Hopelijk kom je er samen uit. En zo niet, dan heb je na het lezen van dit artikel je offerte en algemene voorwaarden natuurlijk aangepast, zodat jouw schade beperkt blijft.

Echt ondernemen cover.Echt ondernemen

Ik kan hier heel kort over zijn: iedere ondernemer, beginnend of ervaren, heeft het boek Écht ondernemen (affiliate) nodig. Ondernemen doe je op je eigen voorwaarden. Eindelijk een boek dat je niet vertelt hoe je het moet doen, maar dat je de juiste informatie geeft om keuzes te maken die voor jou tot succes leiden. Daarnaast heb je met dit boek juridische informatie binnen handbereik die te begrijpen is, zodat je wetten en regels voor je kan laten werken.