Content

Video maken? Bespaar uren werk met een simpel script [+ 3 voorbeelden]

0

De een noemt het een draaiboek, de ander een filmscript. Hoe je ze ook noemt, ze zijn doeltreffend. Want als je vooraf bedenkt wat je gaat filmen, ben je veel sneller klaar met een video die jou echt inkomsten en bekendheid gaat opleveren. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Wat verstaan we onder een script of draaiboek?

In een filmscript staat de letterlijke beschrijving van wat de acteurs zeggen, doen, hoe ze eruitzien en waar ze zijn. Het is het toegewijd handwerk. Voor grotere producties kan een scenario erg behulpzaam zijn, zeker als je het aan een opdrachtgever moet verkopen. Denk aan documentaires, langere bedrijfsfilms en dergelijke.

Wil je all-the-way, bekijk dan deze 10 tips van één van de beste regisseurs ever: Martin Scorsese, bekend van onder meer Taxi Driver en The Wolf of Wolf Street.

Accepteer cookies

Inspirerend, maar… zeg eens eerlijk: heb jij zoveel tijd en energie? Nee. Je business gaat voor.

Voor korte vlogs of films kun je het natuurlijk ook veel simpeler aanpakken. Misschien schrijf je nog wel de letterlijke tekst helemaal uit, zodat je de tekst uit je hoofd kunt leren. Maar je kunt ook kiezen voor een overzicht met de belangrijkste bullet points. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan met je script.

Maar Scorsese laat wel het belang van een script zien. Want, zeg nou zelf:

Waarom werk je überhaupt met een script?

Uh, ik draai deze vraag even om: wat als je het niet doet? Als je zonder script werkt? Dan verliest je video aan kracht, en niet een klein beetje ook. Want zonder script:

 • wordt je video veel langer;
 • mist je video opbouw en daardoor een spanningsboog;
 • ga je afwijken van je kernboodschap;
 • is het in elkaar zetten van de video weinig relaxt.

Met als gevolg dat je kijker afknapt, niets liket en hij of zij zich al helemaal niet op je kanaal abonneert. Gevolg? Je blijft gefrustreerd achter. Zonde van je uren werk. Je had beter op het strand kunnen liggen.

En die frustratie is begrijpelijk. Maak je een interview, dan wil jouw kijker alleen de relevante info hebben. Maak je een verkoopvideo, dan wil jouw kijker direct weten wat je verkoopt en wat ze eraan hebben. Ga je een reportage of documentaire maken, dan heb je een plot nodig met ontwikkeling, zodat je video aantrekkelijk blijft.

Videovakvrouw Elisabeth Griffioen staat aan de andere kant van het spectrum en kiest voor de meest simpele scripts waarmee je snel resultaat hebt. In haar boekje ‘Videomarketing‘ (affiliate), geeft ze de 7 ‘allerbeste scripts’. Het is helaas flinterdun : 94 A5-jes met meer dan de helft bedoeld als notitieblokje of intro. De ondertitel ‘Het grote bij-de-handboek’ is dus schromelijk overdreven. Een McChicken-menu opeten is goedkoper én kost meer tijd dan deze haar tips lezen.

Script voor video schrijven

Keep it simple: Kop, romp, staart

Neemt niet weg, dat als je vlotte, snelle en korte video’s wilt maken, de scripts die Elisabeth Griffioen aanreikt erg nuttig zijn om snel aan de slag te gaan als beginnende vlogger of videomaker.

Script voor een 3-shots-video

Een daarvan is de ‘3-shots-video’. Dit script werkt zo. Je filmt een kort begin (je staat ’s ochtends voor een bedrijf, en je stelt je kijkers een vraag), het midden (je laat filmen wat je die dag doet), en een eind (je staat ’s middags weer buiten en geeft het antwoord op je vraag).

Simpel te schieten. Doeltreffende inhoud. Geen gedoe.

Script voor de geef-een-handige-tip-video

Soortgelijk is de ‘geef-een-handige-tip-video’. De opbouw is hetzelfde als de 3-shots, maar iets uitgebreider. Je benoemt een probleem, je vertelt de emotie erbij (‘je voelt je rot’, ‘chagrijnig’), en je sluit af met een call-to action zodra je de oplossing hebt verteld. Zoiets als:

 • ‘Lieve kijkers, pas deze oplossing toe. Het werkt echt.’
 • ‘Laat je reactie achter in de comments.’
 • ‘Vergeet niet te abonneren op mijn kanaal.’
 • ‘Bekijk ook de andere video’s om jouw leven gemakkelijker te maken.’

Vergeet niet de pijn van het probleem te benoemen. Net als bij het script voor je ‘Verkoop-je-product’-video. En… je raadt het al: je kunt gewoon het vorige script gebruiken. Let wel op dat je je call-to-action tussendoor een keer extra herhaalt en je bent er. Sluit bijvoorbeeld af met:

 • ‘Klik op de link en je kunt meteen beginnen. Wacht niet, want de deadline is er in the wink of an eye.’

Script voor een contactpagina-video

Het allerleukste script is als je een video op je contactpagina van je website zet. Die plaats je voordat je bezoeker het contactformulier invult. Ook weer gigasimpel en doeltreffend, dat je in 1 shot kunt opnemen. Staan heeft daarbij mijn voorkeur boven zitten achter je bureau; komt net ff wat actiever over. Voorbeeldtekst:

‘Hoi, goed dat je hier bent. Heb je kunnen vinden wat je zocht? Stel via deze pagina je vraag en druk op Verzenden. Ik lees je bericht altijd en binnen een dag heb je een antwoord. Kijk in de tussentijd op mijn aanbodpagina, dan weet je hoe ik je verder kan helpen. Tot snel ziens!’

O ja, extra tip: kijkers spiegelen jouw gevoel. Jij blij in je video op je contactpagina, je kijkers blij.

Vaste onderdelen geven je vaart

Ik kan het simpel samenvatten: pas altijd de kop-romp-staart tactiek toe en varieer afhankelijk van het type video dat je maakt. Daarbij helpt het je nog meer door vaste tekstonderdelen te gebruiken. Dat is prettig voor jezelf, en prettig voor je kijkers.

 • Gebruik een vaste introtekst: ‘Hallo, daar ben ik weer met een nieuwe video voor jullie. Ik ga je uitleggen hoe je …..’ Zorg dat je intro catchy is zodat je publiek blijft plakken.
 • Gebruik een vaste afsluiter: ‘Plaats je reactie in de comments onder deze video of stuur mij een mailtje. Ik zie je daar!’
 • Vat je video kort samen, als het een iets ingewikkelder verhaal wordt. Bijvoorbeeld: ‘Ik begon deze video door je te vertellen… Daarin leerde ik je dat … Ga nu zelf aan de slag. Je kunt het.’

Nog een extra tip: houd de basisregels van je beeldcomposities in je achterhoofd, zoals de regel van derden, balans in kleur en lijnenspel in je video.

Script ja of nee?

Tot slot. Elisabeth Griffioen is in haar boek ‘Videomarketing‘ (affiliate) een duidelijke voorstander van het gebruik van scripts. Terecht. Want het spaart je tijd, je laat kansen liggen als je het niet gebruikt en je kunt je kijker raken.

Kortom: schrijf van tevoren op wat je wil zeggen, en lees het hardop voor!

(Uitgelichte afbeelding van stokpic via Pixabay)