Contentmarketing

Een krachtige contentstrategie voor webshops: deze content is onmisbaar

0

Ben jij al aan de gang met content voor webshops? Want hoewel 76% van de B2C-organisaties aan contentmarketing doet, geeft slechts 38% aan dit ook daadwerkelijk effectief te doen, en 57% van de B2C-organisaties weet niet eens hoe succesvolle contentmarketing eruitziet (Content Marketing Institute). Tijd om daar verandering in te brengen! Dit is hoe je content succesvol inzet voor je webshop.

Waarom contentmarketing voor e-commerce?

Contentmarketing zet je in om merkbekendheid, leads en conversies op te bouwen. Het is daarom een krachtige methode om een e-commercebedrijf te laten groeien. Deze vorm van marketing biedt 3 voordelen:

 • Leadgeneratie: contentmarketing leidt tot 3 keer meer leads dan traditionele marketingvormen. Leads die je kunt omzetten in betalende klanten.
  • Voorbeeld: licht je producten extra toe met contentmarketing. Denk aan productinformatie delen via je blog, socialmedia-profielen of productpagina’s.
 •  Voorlichten consumenten: met goede content kun je potentiële klanten informeren over de voordelen en kenmerken van je producten. Deze informatie kunnen consumenten gebruiken tijdens productonderzoek en aankoopbeslissingen.
  • Voorbeeld: informeren kun je met how-to video’s, productverzorgingsinformatie, koopgidsen, of productvergelijkingen. Al deze contentvormen helpen de consument te kiezen, en mogelijk voor jouw product.
 • Relaties opbouwen: de ervaring van je klant kun je beïnvloeden met goede content. Hoe beter de ervaring, hoe sterker de relatie zal zijn.
  • Voorbeeld: bouw een positieve relatie op met je klant met originele orderbevestigingen, cadeautjes bij de bestelling zoals korting, gepersonaliseerde aanbevelingen per mail, of loyaliteitsprogramma’s.

Hoe zet je een effectieve contentstrategie op voor je webshop?

De voordelen zijn helder, de voorbeelden waarschijnlijk ook. Toch ligt de grootste uitdaging voor de meeste webshops niet bij de leukste ideeën rondom hun producten, maar bij de strategie erachter.

Natuurlijk kun je gewoon je content het web opgooien en hopen dat daarmee alle bovenstaande voordelen ook voor jou gelden. Maar dat leidt eerder tot een deceptie dan tot succes. Pas op het moment dat je content op strategische wijze inzet, zul je er ook de resultaten uit halen waar je naar op zoek bent.

Welke elementen verwerk je minimaal in je strategie?

 • Het profiel van je koper, oftewel je buyer persona. En het liefst tot in detail.
 • De fasen die de koper doorloopt voordat er overgegaan wordt tot aankoop, de buyer journey.
 • Triggers of gebeurtenissen waardoor je doelgroep je product koopt.
 • Je sweet-spot-content. Kortom, content die heel specifiek relevant is voor jouw shop en waar je de meeste kennis van hebt.
 • SEO (zoekmachineoptimalisatie), waarbij je focust op waar je koper op zou kunnen zoeken als ze je product nodig hebben.
 • De toon en stijl waarmee je jouw doelgroep aan wil spreken.

Wat goed werkt om tot de kern van je doelgroep te komen, is je doelgroep daadwerkelijk bevragen. Waar liggen hun behoeftes? Waar lopen ze tegenaan? Wat vinden ze belangrijk bij hun aankoop? Stel je hier een leuke korting of cadeautje tegenover, dan is de weg naar het antwoord snel gevonden.

De effectiviteit van je contentstrategie meet je vervolgens door alles goed te evalueren en monitoren. Rapportages op maand en kwartaalbasis zorgen ervoor dat je ziet of je content werkt, of niet.

De absolute basis voor jouw webshop: je tekstuele content en SEO

Wat je ook doet, ik raad je aan te beginnen met het zoekmachinevriendelijk maken van je webteksten. Iemand die zoekt op een term gerelateerd aan je product, zit al ergens middenin of aan het einde van de funnel. Met SEO creëer je daarom de perfecte kans om op zeer korte termijn een aankoop te realiseren.

Bovendien is goede SEO iets dat blijvend is, ten opzichte van advertising dat wegvalt zodra je stopt, of social, waarbij je ondergesneeuwd kunt raken door anderen die hetzelfde doen of beter. Het is een eenmalige investering, waar je lange tijd profijt van zult hebben.

Wat optimaliseer je dan in elk geval voor zoekmachines?

 • Productteksten
 • Categorieteksten
 • Blogs

Waar moet een SEO-proof producttekst aan voldoen?

 1. Een goede producttitel, met daarin de productnaam (en eventueel de fabrikant).
 2. Een unieke beschrijving van het product, aangevuld met keywords.
 3. Een goede en makkelijke URL.
 4. Een meta-omschrijving die uitnodigt om meer te lezen, ervaren of te proberen.

Met de producttekst gecoverd, waar moet je aan denken voor een goede SEO categorietekst?

 1. Uiteraard ook je meta data (dus je paginatitel en meta-omschrijving).
 2. Relevante heading-tags die zoekmachines helpen relevantie op je pagina te begrijpen, en waarin je relevante keywords toevoegt.
 3. Een unieke, relevante categorietekst (ook al zegt je designer of merkstrateeg misschien het niet te doen) waarbij je focust op beschrijvende keywords die op natuurlijke wijze in je tekst passen.
 4. Gebruik andere berichtgeving ook op SEO-wijze, dus ga voor duidelijke tekst waarin je keywords verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een gidsje of andere extra info over je product.
 5. Goede linkteksten: ‘ontdek’, ‘klik hier’ of ‘lees meer’ zijn betekenisloos voor Google. Zorg daarom dat je dat soort buttons of afbeeldingen ondersteunt met bijvoorbeeld de categorie waar je naartoe verwijst.

En als laatste: hoe maak je jouw inspiratie-artikelen SEO-vriendelijk?

 1. Gebruik duidelijke headings, met keywords die een intentie laten zien.
 2. Optimaliseer je content voor featured snippets: met een duidelijke zoekvraag als je heading 1- of heading 2-tag, en het antwoord geformuleerd in een genummerd of bullet-lijstje, met maximaal 58 woorden.
 3. Schrijf voor mensen, niet voor de machines. Zo houd je ook je content uniek.
 4. Gebruik keywords in je meta-omschrijving.
 5. Link naar andere websites met hoge autoriteit. Zoekmachines waarderen het als blijkt dat je je research hebt gedaan, dus weet niet bang af en toe een linkje te plaatsen.
 6. Ga voor langere posts die gemakkelijk te scannen zijn. HubSpot schreef eerder dat de ideale blogpost tussen de 2.100 en 2.400 woorden is.
 7. Link naar je andere blogposts zodat je lezers verder kunnen lezen over het onderwerp.
 8. Zorg voor een linkbuilding-strategie en maak je blogs compleet met unieke data en écht thought leadership.

5 doeltreffende contentideeën voor webshops

Ludieke ideetjes nodig voor jouw contentmarketing? Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, kijk eens af bij succesvolle merken!

1. Spotify-afspeellijst

Zo’n 15 jaar geleden, toen websites nog achtergrondmuziek hadden, belandde ik op de website van Lacoste. In een loop werd ‘Destiny’ van Zero 7 afgespeeld. Ik was verliefd op het nummer en heb Lacoste een mailbericht gestuurd met de vraag hoe het nummer heette. Kun je je misschien niet voorstellen, maar ik kreeg een mailtje terug. Met daarin het nummer waar ik naar zocht. Het nummer is nog steeds een van mijn favorieten, en ik was meteen fan van Lacoste.

Lang verhaal kort, muziek kan een complete merkervaring verzorgen. Iets dat jij als merk ook kunt doen met een afspeellijst binnen Spotify. Verzamel nummers die perfect passen bij jouw merk, en die het gevoel overbrengen wat jij wil creëren met je producten.

Zo kun je een beetje meer geïntegreerd raken in het leven van je klant. En die relatie opbouwen waar je naar op zoek bent.

Spotify-playlist van Gucci.

2. Inspelen op actualiteiten

Er gebeurt veel om ons heen. Merken die hierop in weten te spelen, hebben vaak een streepje voor. Zo heeft Maje een ‘Dream tomorrow’-campagne gebouwd rondom hun eco-vriendelijke mode.

Dream tomorrow.

Is dit een belangrijke pijler voor jou en voor je klanten? Dan kunnen dit soort acties zorgen voor een sterkere verbinding tussen de twee. De toekomst is iets waar we niet omheen kunnen, en al helemaal niet om het feit dat al onze keuzes vandaag daar invloed op hebben. Als klant krijg je een beter gevoel bij je aankoop, als je weet dat het ook beter is voor de wereld.

3. Inspiratiekanaal

Het beste dat je als merk kunt doen, is anderen inspireren. Denk daarom verder dan alleen je producten. Denk aan hoe je vanuit je producten kunt inspireren tot een mooier, beter of rijker leven.

De Haarlemse wijnkoperij Okhuysen publiceert vijf keer per jaar hun ‘Vinée Vineuse’: een blad waarin ze achtergrondinformatie delen over wijnen, wijnmakers en wijnstreken. Wat ze hier heel slim doen, is een bijdrage leveren aan de wijnkennis van hun klanten. Klanten die veelal een bourgondisch leven ambiëren en graag de mooiste wijnen proeven en hun omgeving laten meegenieten.

Door die kennis te bieden, is Okhuysen van meerwaarde voor hun (potentiële) klanten. Wijnen worden beter begrepen, en daardoor ook eerder gekocht en (aan anderen) geschonken.

Okhuysen magazine.

De belangrijkste les hieruit is dat gemeenschappelijke onderwerpen voor die gewenste klantrelatie kunnen zorgen. Hier hoef je natuurlijk niet meteen een magazine voor uit te geven. Je kunt ook over deze topics praten op je social kanalen, je blog, of je andere marketinguitingen.

4. Shoppable quizzes

Wat is een shoppable quiz? Een vragenlijst waarmee je het makkelijker voor je doelgroep maakt om tot een gewenst product te komen. Denk bijvoorbeeld aan een quiz voor producten die het meest geschikt zijn voor specifieke huidtypen of wensen. Of een quiz waarmee je tot gepersonaliseerde vitamines of eiwitshakes kunt komen.

Met een shoppable quiz sla je eigenlijk twee vliegen in 1 klap:

 1. Je maakt het makkelijker voor klanten om tot een product te komen dat past bij hun wensen, zonder ze te overladen met opties.
 2. Als marketeer kun je meer informatie verzamelen over de productvoorkeuren van je doelgroep, zodat je daar vervolgens weer beter op kunt inspelen.

De quiz van Gainful

Gainful biedt supplementen aan voor een gezond en fit lijf. En omdat er zoveel opties zijn qua suppletie, helpen ze hun klanten met een gepersonaliseerde methode op weg. Door het beantwoorden van vragen over je sport-, leef- en voedingsgewoontes kom je uit op een compleet pakket aan voedingssupplementen dat het beste bij die gewoontes past.

Shoppable quiz van Gainful.

Het resultaat is een lijst aan producten die je helpt je doelen te behalen. De producten krijg je iedere 28 dagen toegestuurd, zodat je altijd de juiste hoeveelheid op voorraad hebt. Daarnaast krijg je er ongelimiteerde toegang tot een geregistreerd diëtist bij, zodat je altijd en overal terechtkunt met je vragen over je voeding. Het kost wat (zo’n 121 dollar per 28 dagen), maar het geeft je ook wat: een gepersonaliseerde aanpak van je voedingsplan.

Zo’n quiz kun je op allerlei manieren insteken, en hoeft lang niet altijd zo uitgebreid te zijn als die van Gainful. Maar je klanten de helpende hand bieden met producten waar ze ook daadwerkelijk wat aan hebben, doet veel voor het sentiment dat hij of zij koestert.

Start bijvoorbeeld met een lijstje van 3 vragen, waarin je genoeg kunt ophalen om uit te komen op een product of dienst. Het biedt je inzicht en je klanten een persoonlijk antwoord.

5. Gratis cursussen bieden rondom de problemen van je doelgroep

Paula’s Choice biedt huidproducten voor verschillende doelgroepen. Het zijn producten die ietsje prijziger zijn, maar waarvan de belofte sterk is: ze kunnen je huidproblemen verhelpen of verzachten.

Het merk herkent het pijnpunt van de doelgroep heel goed: huidproblemen. Maar ze beperken zich niet alleen tot het bieden van producten; ze bieden een daadwerkelijke oplossing. In dit geval in de vorm van een zesdaagse cursus met oplossingen voor acne, waarin ze bijvoorbeeld mythes bespreken en tippen welke ingrediënten wel effectief zijn tegen de huidaandoening.

E-mailcursus van Paula's Choice.

Paula’s Choice zorgt daarmee niet alleen voor extra hulp bij huidproblemen, maar ook voor een hogere likeability. Het wordt bijna een goede vriendin waar je naartoe gaat om huidadvies te vragen. Helpt dat advies, dan heeft het meteen nog een positief effect: mond-tot-mondreclame. En als er iets goed werkt in marketing, dan is het natuurlijk dat.

Dus heb je de mogelijkheid om een cursus rondom je producten aan te bieden? Check dan vooral even het voorbeeld. Want zo lastig hoeft het niet eens te zijn!

Begin bij je basis: zet de content voor je webshop op scherp

Het moge duidelijk zijn dat content de basis is voor een succesvolle webshop. In dit artikel heb ik je meegenomen in de content die jouw e-commerce business naar een hoger niveau kan tillen. Met een contentstrategie als basis, SEO voor langetermijn-vindbaarheid en verschillende content-ideetjes kun je nu aan de slag om er een vlammend succes van te maken. Als ik jou was, zou ik mijn 2022-strategie vast klaarzetten. Dan kan het niet anders dan jouw jaar worden. Succes!