Contentmarketing

Zo val je op met een sterk inhoudelijk webinar [5 tips]

0

Herken je dat? Wéér een uitnodiging voor een webinar. De afgelopen tijd heeft een nieuw woord zijn intrede gedaan: webinarmoeheid. Een woord wat we anderhalf jaar geleden nog niet kenden. Maar in een tijd waarin veel naar online is verschoven worden we overspoeld met webinars. Een gedegen plan en goede voorbereiding helpen je om met jouw webinar het onderscheid te maken. Hier 5 tips om te scoren op inhoud.

1. Denk als een marketeer

Begin met een plan. Denk goed na hoe je de potentiële deelnemer kunt prikkelen. Maak van de titel een gewaagde uitspraak. Verbaas je doelgroep. De titel van het webinar is de eerste indruk. Welk van onderstaande titels spreekt meer aan?

  1. Beleggingsadvies voor de DGA.
  2. 10% rendement dankzij deze beleggingstips.

Het eerste voorbeeld zal voor veel mensen overkomen als weer een webinar. Terwijl het tweede voorbeeld direct antwoord geeft op de vraag ‘what’s in it for me?’. Natuurlijk nuanceer je in het webinar de titel met jouw verhaal.

Ook voor de inschrijftekst is het belangrijk om prikkelend te zijn. Probeer kort en bondig te beschrijven waarom jouw doelgroep zich moet inschrijven voor het webinar. Som met bullet points de hoofdlijnen op. Gebruik eventueel ondersteunende visuals. Denk SMART. Verplaats je steeds in jouw doelgroep. Waarom zouden zij kostbare tijd vrijmaken om aan jouw webinar deel te nemen?

2. Gebruik een kort inschrijfformulier

Een noodzakelijk ‘kwaad’: het inschrijfformulier. In de meeste gevallen heb je basisgegevens nodig om de deelnemer een professionele webinarbeleving te kunnen bieden. De enige écht vereiste formuliervelden zijn naam en e-mailadres. Dit is voldoende om (persoonlijke) reminders te kunnen versturen in aanloop naar het webinar.

Zeker bij commerciële webinars ontstaat vaak de behoefte voor meer formuliervelden. Organisatiegrootte, functie en telefoonnummer zijn enkele voorbeelden. Maar bedenk altijd wat na het webinar de volgende stap is. Ga je jouw webinar-deelnemers niet nabellen? Laat het veld ‘telefoonnummer’ dan achterwege. Dat komt later in de customer journey. Onthoud dat ieder formulierveld een extra drempel is.

Vrouw kijkt naar online webinar

3. Bepaal de juiste vorm

Welke vorm past het beste bij jouw onderwerp? Ga je voor een presentatie of kies je voor een talkshow? Is jouw webinar gebouwd rond een centrale boodschap die je jouw publiek gaat doen? Dan is een presentatie het best passend. Gaan meerdere sprekers met elkaar in gesprek over het onderwerp? Kies dan voor een talkshow.

Het is goed om de set en uitstraling van de studio of locatie op deze keuze aan te passen. Bij een presentatie is een desk handig. Daarachter staan de sprekers. Ik adviseer altijd om bij een presentatie te staan. Dat zorgt voor een actieve houding. Bij een talkshow is een talkshowtafel de betere keuze, zoals bekend van verschillende TV-talkshows.

Beide varianten hebben eigen uitdagingen. Bij een talkshow is de rol van de host groot. Het is de taak van de host om het gesprek in goede banen te leiden.

Bij een presentatie is het blijven boeien van deelnemers een uitdaging. Bij een presentatie zijn experts geneigd om wat meer te zenden. Het voorbereiden van interactie speelt dan een belangrijke rol.

4. Effectief gebruik van interactie, video en PowerPoint

Welke elementen wil je toevoegen aan het live webinar? Vergeet niet om dit ook voor te bereiden en te bespreken met alle betrokkenen.

Creatief met PowerPoint

PowerPoint? Is dat niet heel saai? Dat hoeft niet! Maar zorg dat je presentatie voldoet aan de ‘webinarregels’.

  • Visueel. Foto’s en visuals helpen om het webinar levendig te maken. Kies bijvoorbeeld voor een full-screen visual ter ondersteuning van het webinar. Bij voorkeur zonder tekst. Want de tekst komt van de spreker.
  • Contrast. Zorg voor een goed contrast wanneer je gebruik maakt van tekst op slides.
  • Laat animaties achterwege. Animatie vindt op andere manieren plaats. Laat dit in PowerPoint achterwege.
  • Eenvoud. Weinig tekst, een groot lettertype en korte teksten zorgen voor heldere ondersteuning.

En zo zijn er nog veel meer tips om een overtuigende presentatie te maken.

Video

Een vooraf opgenomen video kan een leuke afwisseling zijn tijdens een live webinar. Denk aan een quote van een bekende naam uit het werkveld. Of een interview met een klant of betrokkene. Deze video’s kunnen tijdens het live webinar worden ingestart. Zorg wel voor een korte en bondige video. Wil je een langer interview gebruiken in het live webinar? Laat deze video dan in meerdere korte delen monteren. Op deze manier krijg je een perfecte wisselwerking tussen het live gedeelte en de vooraf opgenomen video’s. In de studio kan na afloop worden doorgesproken over de video.

Interactie

Interactie is meer dan de vraag die een deelnemer spontaan instuurt. Bereid interactie goed voor. Stem met alle sprekers af of zij vragen direct willen beantwoorden of tijdens vaste momenten.

Bereid ook een aantal pollvragen voor zodat je de deelnemer actief betrekt bij het webinar. Deze laat je op een aantal momenten in het webinar naar voren komen. Verdeel de interactiemomenten over het webinar voor een goede balans.

5. Van goed verhaal naar goed webinar met een draaiboek

Het meeste denkwerk is nu gedaan. Maar hoe zet je een goed verhaal om in een goed webinar? Een draaiboek speelt een belangrijke rol. In het draaiboek komt alles samen. In het draaiboek staan de tijden, inhoud en sprekers vermeld.

Ik adviseer om een draaiboek te maken op hoofdpunten. Het draaiboek laat zien welke spreker wanneer aan het woord is en wanneer een video wordt gestart. Maak er vooral geen boekwerk van.

Download ook voorbeelden of templates om je te laten inspireren en het jezelf makkelijk te maken.

Voorbeeld van een draaiboek.

13:20Klaarstaan en aftellenAllen
13:30Live! Welkom en introductie.
Sheet 2: agenda
Sheet 3: foto's experts
Paul
13:35Presentatie: Achtergrond van den ieuwe wet- en regelgevingAchmed
13:50Instart: video 1: 'Waarom de nieuwe wet.mp4'
13:57Poll 1:
Dit is een pollvraag of het nut van de nieuwe wet. Heeft dit een positief effect voor leden?
- Ja, maar niet direct
- Ja, direct
- Nee, direct nadeel
- Nee, op termijn levert het nadeel op
Paul
14:00Beantwoording van vragen van deelnemersPaul

Extra: oefenen, oefenen, oefenen

Staat het draaiboek klaar? Kom dan met alle betrokkenen (digitaal) bij elkaar. En oefen het webinar een aantal keer. Let vooral op de tijden. Blijkt tijdens het oefenen dat je veel meer tijd nodig hebt? Overweeg dan om delen van het webinar in te korten. Vergeet niet om bij wijzigingen ook het draaiboek aan te passen.