How to

Cursus op Instagram organiseren? Voorkom ellende met deze tips

0

Sinds enkele jaren is het populair om een cursus te geven via Instagram. Het is gemakkelijk, want je kent het platform én je volgers maken er al gebruik van. Bovendien is het gratis. De voorwaarden van Instagram verbieden het ook niet, al denken sommigen van wel. Toch moet je een aantal zaken goed regelen om ellende achteraf te voorkomen.

1. Voorkom ontevreden klanten

Het grootste probleem met (online) cursussen, trainingen en programma’s, is dat klanten ontevreden zijn en op z’n minst hun geld terug willen krijgen omdat ze vinden dat ze niet gekregen hebben wat ze hadden mogen verwachten. Juridisch noemen we dat een wanprestatie.

Dat betekent dat je naast de mooie verhalen waarmee je je cursus op Instagram wil verkopen, ook moet zorgen voor realistische en meetbare beloftes. Beloof hoe dan ook niet meer dan je waar kunt maken. Maar suggereer vooral ook geen mooiere resultaten dan realistisch is.

Heb je één klant die een bepaald resultaat heeft bereikt na jouw cursus? Vertel dan duidelijk dat je een klant had die dat heeft bereikt, maar dus niet dat jouw klanten in het algemeen dat bereiken.

Het helpt ook om concreet te zijn over wat je werkelijk levert:

 • Wanneer komt de content online?
 • Het aantal posts
 • Het aantal stories (maximaal 100 = 25 minuten per dag). Worden ze in de hoogtepunten vastgezet?
 • Het aantal IGTV’s
 • Hoeveel lives en vooral: wanneer? Worden ze opgeslagen als IGTV?
 • Van wanneer tot wanneer krijgen cursisten toegang tot de content?

2. Voorkom jatwerk

Voorkom dat de cursist er met jouw cursus vandoor gaat en je concurrent wordt. Als jij content biedt die origineel genoeg is, rust daar vanzelf al auteursrecht op. Hoef je niets voor te doen. De content mag dus niet zomaar gekopieerd worden.

Maar het idee van de cursus overnemen mag wel. De feiten die in de cursus naar voren komen mag ook. Het kan dus best zijn dat een van jouw cursisten met dat wat hij/zij geleerd heeft aan de haal gaat en een eigen cursus op de markt gaat brengen.

Vind je dat een probleem? Neem er dan een concurrentiebeding in op, waarin je vastlegt dat jouw cursist de komende X tijd, bijvoorbeeld twee jaar, niet ook een cursus over dit specifieke onderwerp mag geven. Zo voorkom je discussie over auteursrecht. Hoe specifieker je bent over dat waarin niet geconcurreerd mag worden, hoe makkelijker het te handhaven is. Zet het eventueel nog kracht bij met een boete.

Vrouw filmt video met smartphone ter illustratie van cursus op Instagram

3. Zorg voor een back-up

Ligt Instagram eruit? Dan kan je cursus niet doorgaan. En word je account geblokkeerd? Dan kun je de content niet meer leveren. Zorg dus voor een back-up-plan. Een paar tips:

 • Zorg dat je ook andere contactgegevens van cursisten hebt dan alleen het Instagramaccount;
 • Zorg dat je de content buiten Instagram hebt opgeslagen;
 • Maak vooraf afspraken met je cursisten over hoe je content zult leveren als het misgaat. Stel je het uit, ga je leveren per e-mail of moeten ze elders een account aanmaken?

4. Stel algemene voorwaarden op

De meeste ondernemers die een cursus geven op of via Instagram doen dit niet. Instagram moet het immers gemakkelijk en goedkoop maken, dus ga je meteen aan de slag.

Algemene voorwaarden zijn ook zeker niet verplicht, maar je kunt er wel veel algemene zaken in regelen, zoals:

 • De betalingstermijn, bijvoorbeeld dat er betaald moet zijn vóór er toegang gegeven wordt.
 • Heb je consumenten als cursist? Dan wil je waarschijnlijk ook wat regelen rondom het ontbindingsrecht van 14 dagen.
 • Vertel hoe en wanneer er toegang gegeven wordt. Bijvoorbeeld dat iemand moet opgeven met welk Instagramaccount ze de cursus willen volgen én dat ze zich daarmee voor aanvang van de cursus moeten melden bij het account waarmee je de cursus geeft.
 • Regels waarmee je wellicht iemand toegang tot de cursus wil ontzeggen.
 • Aansprakelijkheid beperken, bijvoorbeeld ten aanzien van het al dan niet behalen van bepaalde resultaten.

Hier voorkom je potentieel een hoop ellende mee. Misschien niet zo risicovol wanneer je slechts 20 deelnemers hebt, de deelnamekosten laag waren en je beloftes realistisch zijn. Maar het is een ander verhaal wanneer je cursus succesvol wordt, je er meer mee verdient en mogelijk zelfs freelancers hebt ingeschakeld die je ook moet betalen.