Social media

Hoe geef je een cursus op Instagram?

0

Cursussen via Instagram: het is de nieuwste trend in de wereld van social media. Lekker laagdrempelig voor deelnemers en een schaalbaar verdienmodel voor ondernemers. Denk jij erover om een Instagram-cursus te geven? Dan geef ik je wat tips.

Wat is een Instagram-cursus?

Bijna iedere ondernemer kan zijn of haar kennis delen in de vorm van een Instagram-cursus. Een Instagram-cursus houdt – kortgezegd – in dat je een cursus geeft op een besloten Instagram-account, waar mensen alleen toegang tot krijgen als zij een kaartje hebben gekocht. Een Instagram-cursus is een laagdrempelig en schaalbaar product – en daarmee ideaal verdienmodel voor ondernemers. Of er nu 30 of 300 deelnemers meedoen; het werk blijft vrijwel hetzelfde, terwijl de omzet vertienvoudigt.

Nog niet iedereen is bereid om voor iets op Instagram te betalen.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van een Instagram-cursus is dat het lekker laagdrempelig is voor zowel jou als de deelnemers. Je hoeft geen hele e-course te ontwikkelen met dure video’s in een online leeromgeving. In plaats daarvan kan je ‘gewoon’ het lesmateriaal delen in Instagram Stories. Iets dat jij en je doelgroep toch al gebruikt. Zo maak je het de deelnemers ook gemakkelijk om de cursus echt te volgen.

Het nadeel van Instagram-cursussen is tegelijkertijd dat mensen er wellicht weinig van verwachten omdat het ‘gewoon’ op Instagram plaatsvindt. Ook is nog niet iedereen bereid om voor iets op Instagram te betalen. Een bekende valkuil voor ondernemers is om te makkelijk te denken over het geven van een Instagram-cursus. Appeltje-eitje? Vergis je niet! Een Instagram-cursus geven is lastiger dan het lijkt.

Ik volgde al meerdere cursussen via Instagram (van Charlotte van ‘t Wout, Merel van der Wouden, Marit Smit) en gaf er zelf twee over werken vanuit het buitenland. Dit zijn mijn belangrijkste learnings.

Zorg voor meerwaarde

Maak je Instagram-cursus waardevoller door niet alleen Stories te uploaden, maar ook tips te delen in de feed. Daarnaast zijn opdrachten een leuk idee: mensen die zelf aan de slag gaan, onthouden meer en zullen de cursus als waardevol beschouwen. Instagram biedt ook de mogelijkheid om live te gaan.

Maak van deze kans gebruik en bied een live Q&A aan, bijvoorbeeld op de laatste dag van de cursus of een paar dagen daarna. Zo kunnen mensen gegarandeerd al hun vragen stellen. Hiermee bied je ook weer extra waarde, waardoor je de cursus duurder kan maken. Een live Q&A is in principe maar 24 uur terug te kijken op Instagram. Wie nog meer waarde wil bieden, kan het bestand downloaden en naderhand bijvoorbeeld delen met de cursisten via de mail. Een hand-out of e-book aanbieden als naslagwerk geeft een cursus ook meer waarde.

Houd je personal brand in gedachten

Een Instagram-cursus is niet alleen waardevol voor de cursisten, maar kan jouw imago ook een boost geven. Door een cursus te geven claim je autoriteit en zet je jezelf neer als expert. De deelnemers en alle andere mensen die de cursus voorbij zien komen, zullen jou gaan associëren met het onderwerp van jouw cursus. Het is daarom van belang om een onderwerp te kiezen dat bij jouw personal brand past. Om welk onderwerp wil jij bekend gaan staan? En bied jij andere producten of diensten aan die de deelnemers na de cursus eventueel zouden kunnen afnemen? Zo krijg je er meteen wat potentiële terugkerende klanten bij.

Kies je doelgroep zo specifiek mogelijk

Een Instagram-cursus houden is wat mij betreft niet heel anders dan een andere dienst lanceren: weet op wie je je richt. Probeer je doelgroep zo specifiek mogelijk voor jezelf te omschrijven, en laat dit ook duidelijk terug komen op je website (of waar mensen hun kaartje voor de cursus kunnen kopen). Zo voelt jouw doelgroep zich aangesproken.

Weet je nog niet zo goed op wie je je wilt richten? Denk je ‘iedereen moet mijn Instagram-cursus volgen!’? Dan is de kans groot dat de promotie van jouw cursus te algemeen wordt, en je niemand gaat aanspreken. Het is heus niet erg als je jouw cursus de eerste keer wel een beetje algemener in steekt. Kijk dan goed wie er mee doen en pas je taalgebruik voor de promotie van de volgende cursus en de cursus zelf hierop aan. Zo wordt je doelgroep steeds specifieker en je cursus relevanter voor het publiek dat je aanspreekt. En daarmee waardevoller!

Tip: richt je op een doelgroep die je na de Instagram-cursus ook andere diensten kan aanbieden.

Bonustips

  • Herinner mensen een dag voor de cursus eraan om een kaartje te kopen. Op deze dag wordt doorgaans het meeste verkocht
  • Geef mensen niet te lang de tijd om een kaartje te kopen. Een Instagram-cursus moet iets laagdrempeligs zijn, niet iets waar je zes weken op moet wachten
  • Neem je Stories van tevoren op, zodat je ze alleen nog hoeft te uploaden tijdens de cursus
  • Houd je Stories neutraal qua taalgebruik en kledij, zodat je ze kunt hergebruiken en de volgende keer minder tijd kwijt bent aan je cursus
  • Ondertiteling is key! Zo kunnen deelnemers in een oogopslag zien wat je vertelt in een Story, en later makkelijk iets terugvinden wat ze nog eens willen kijken
  • Last but not least: automatiseer zoveel mogelijk. Dus stuur mensen na aankoop (automatisch) een handleiding, FAQ, factuur, etc. Je wilt niet elke handeling 50 (of misschien wel 500) keer hoeven doen.

Vragen? Stel ze hieronder in de reacties. Ik wens je heel veel succes en plezier toe!