Online marketing

Composable commerce: dé nieuwe strategie voor online innovatie

0

Composable commerce is een relatief nieuwe term in de e-commercebranche. Bedrijven moeten zich steeds sneller aanpassen aan veranderingen in het online landschap. Composable commerce kan je daarbij helpen. Maar wat is composable commerce en hoe ga je er zelf mee aan de slag?

De afgelopen jaren hadden we het vooral over multichannel en omnichannel e-commerce. Composable commerce heeft zich nu bij het rijtje van ‘ecommerce buzz-termen’ gevoegd.

Wat is composable commerce?

Composable commerce is een strategie waarbij je je IT-architectuur inricht door verschillende microservices en best-practice tools te combineren in één applicatie. In plaats van een monolitische oplossing kies je voor een aanpak waarbij je best-of-breed businesscomponenten combineert (composed). Je knipt je applicatie dus op in losse componenten en microservices die samen de business componenten (Packaged Business Capabilities) verzorgen. Voorbeelden van deze PBC’s zijn:

  • checkout,
  • voorraadbeheer,
  • search,
  • catalogus, en
  • betalingen.
Monolith vs. Packaged Business Capabilities

Monolith vs. Packaged Business Capabilities

De verschillende businesscomponenten zijn loosely coupled (losjes gekoppeld) door middel van een API. Dat betekent dat als je één businesscomponent update, dit geen aanpassingen aan de andere componenten vereist. Daarnaast bestaat de voorkant van de e-commerce applicatie meestal uit een headless frontend. Op deze manier zorg je voor een schaalbare applicatie die gebruikmaakt van de best mogelijke functionaliteiten. En die ondanks de complexiteit nog steeds flexibel blijft.

Gartner Ecommerce Platforms voor composable commerce.

Klik voor een groter exemplaar.

De opkomst van composable e-commerce is ook terug te zien in Gartner’s Magic Quadrant waarbij bijvoorbeeld commercetools tussen het rijtje e-commerce leaders staat. Commercetools is een voorbeeld van een e-commercesysteem dat perfect binnen een strategie met microservices past. Daarnaast zien we ook dat Adobe met Magento zich meer probeert te richten op het aanbieden van features op basis van componenten en API-ontsluiting. We zien dus een verschuiving naar steeds flexibelere systemen die ‘opgeknipt’ worden in losse onderdelen binnen het e-commercepakket.

Voorbeelden van PBC’s

Packaged Business Capabilities zijn de kerncomponenten waaruit het e-commercesysteem bestaat. Het is dan ook geen verrassing dat rondom deze losse kerncomponenten ook losse SaaS-diensten zijn ontwikkeld. Door deze met elkaar te combineren kun je dus ‘rond shoppen’ tussen de beste oplossingen en deze met elkaar combineren tot een fantastische webshop. Hieronder staan een aantal componenten waarbij een aantal best-breed oplossingen worden getoond.

Packaged Business Capabilities

Voorbeelden van Packaged Business Capabilities

Op de website van de Mach Alliance zijn verschillende SaaS-tools te vinden die je kunt gebruiken voor je composable stack.

Composable commerce leunt op de zogenaamde MACH-architectuur:

  • Microservices
    Op microservices gebaseerde architectuur maakt het mogelijk om PBC’s te combineren. In tegenstelling tot monolithische applicaties die te nauw geïntegreerd en verbonden zijn.
  • Api-first
    Alleen als alle functionaliteit via API’s beschikbaar is, is het mogelijk om de verschillende microservices en componenten met elkaar te verbinden tot één werkend e-commerceplatform.
  • Cloud-native
    Door gebruik te maken van de volledige mogelijkheden van de cloud, ben je verzekerd van schaalbaarheid en flexibiliteit in de hele applicatie.
  • Headless
    Door ontkoppeling van de presentatielaag (frontend) van de backend-functionaliteit is het mogelijk de de interface continu te verbeteren. En dan kan het e-commerceplatform op alle touchpoints en devices met de klant communiceren.
Voorbeelden van MACH e-commerce stack voor composable commerce.

Voorbeeld van MACH e-commerce stack.

Het gebruiken van de MACH-architectuur levert diverse voordelen op voor je organisatie:

  • Flexibiliteit
    Je kunt zelf kiezen welke functionaliteiten je aansluit op je e-commerceplatform. En deze kun je ook makkelijk vervangen. Je bent niet meer afhankelijk van één totaaloplossing.
  • Schaalbaarheid
    Alle services draaien in de cloud en zijn door deze opzet onbeperkt schaalbaar.
  • Agility
    Je bent wendbaarder en je kunt sneller functionaliteiten toevoegen en deze naar de markt brengen.
  • Minder vendor lock-in
    Je bent niet meer afhankelijk van één leverancier en je kunt leveranciers snel vervangen door nieuwe waar nodig.
  • Innovatie
    Je kunt nieuwe ideeën snel uitvoeren en experimenteren met de diverse out-of-the-box tools die er bestaan.
  • Best-of-breed
    Je kunt gebruikmaken van de beste tools voor iedere functionaliteit. Bij ‘alles-in-één’-pakketten zijn er altijd onderdelen van de oplossing die minder goed werken dan alternatieven in de markt.

Voor wie is composable e-commerce en hoe start je ermee?

Een strategie gebaseerd op microservices wordt momenteel vooral gebruikt door grotere bedrijven en retailers zoals Grand Vision, Netflix, Autoscout24 en Audi. Voor de meeste bedrijven binnen het MKB zullen MACH-oplossingen voorlopig nog even buiten handbereik zijn. De implementatie van deze headless-oplossing is in eerste instantie complex en kostbaar.

Op lange termijn pluk je de vruchten van meer flexibiliteit, lagere complexiteit en lagere kosten. Maar op korte termijn vergt het een investering in strategische visie, interne en externe IT-resources en initiële setup-kosten van het platform. Veel bedrijven zullen dus eerst een digitale transformatie moeten ondergaan en langzaam richting composable commerce groeien.

Vue Storefront

Vue Storefront

Toch kun je ook als MKB-er alvast bekend raken met de materie voor de toekomst. Als je gaat switchen naar een nieuw e-commerceplatform is het bijvoorbeeld belangrijk om te kiezen voor een platform dat zijn functionaliteiten en data ontsluit via API’s.

Zowel Shopware als Magento zijn daarbij een goede keuze zonder dat je voor bijvoorbeeld de complexere tools hoeft te kiezen. Op die manier zet je je platform open naar de toekomst en kun je bijvoorbeeld per functionaliteit kijken of je dit via een best-of-breed SaaS-oplossing regelt of via een functionaliteit binnen het -ecommerceplatform zelf. Je eindigt dan met een soort hybride-oplossing die je alvast op weg helpt. Ook is het ontwikkelen van een headless frontend zoals Vue Storefront een goede exercitie om alvast flexibiliteit in je e-commercestrategie te omarmen.

Als je composable commerce wil omarmen, begin je zo:

  1. Strategie & visie
    Wat zijn jouw businessdoelen en welke strategisch concurrentievoordeel heeft jouw bedrijf? Hoe kun je je online onderscheiden en hoe bedien je je klanten het beste?
  2. Benodigde functionaliteiten
    Welke functionaliteiten in je huidige e-commercesysteem werken goed en welke verdienen verbetering. Welke functionaliteiten ondersteunen de doelen en processen uit jouw strategie en visie het beste?
  3. E-commerceplatform selectie
    Kies welk e-commercesysteem je wil gebruiken en het beste aansluit bij de benodigde functionaliteiten en processen. Bepaal welke best-of-breed tools jij wil gebruiken.
  4. Implementatiepartner pitch
    Vaak zal de implementatie van de headless-oplossing door externe experts gebeuren. Kies een partner en oplossing die het best matcht met jouw organisatie. Schrijf een pitch om te beoordelen met wie je verder wil en beoordeel de voorstellen met een scorecard.
  5. Ontwerpfase
    Breng samen met je development-partner in een zogenaamde discovery-fase in kaart wat de scope van je project is (MVP) en wat er precies ontwikkeld moet worden. Zorg voor een schematisch overzicht van de IT-architectuur die je wil opzetten en breng alle kosten (OPEX en CAPEX) in kaart. Werk schermschetsen en designs uit voor de webshop.
  6. Developmentfase
    De daadwerkelijke bouw van het platform. De nadruk ligt op goed projectmanagement die aanstuurt op de oplevering van een MVP. Een agile manier van werken is noodzakelijk.
  7. Go-live
    Het champagne-moment! Je nieuwe MVP is live en je kun makkelijk nieuwe microservices en componenten aansluiten om het platform verder uit te breiden.

Gebruik het als concurrentievoordeel

De online markt raakt steeds meer verzadigd en daarmee is het steeds moeilijker om een concurrentievoordeel te behalen en te behouden. Zo zie je dat bijvoorbeeld de meeste e-commerceplatformen standaard al optimalisaties voor een goede SEO-strategie inbouwen. En daarmee wordt dat steeds meer gemeengoed en steeds minder een unieke voordeel. Anderzijds komen er steeds meer SaaS-oplossingen die zich specialiseren in het excelleren op een specifiek onderdeel van de online klantervaring.

Composable commerce stelt je in staat om gebruik te maken van de oplossingen die het best aansluiten bij de huidige online best practices. Gartner voorspelt dat in 2023 bedrijven met een composable-commercestrategie ruim 80% van de concurrentie voor zullen blijven op het gebied van snelheid van implementatie van nieuwe features. Als jij sneller kunt veranderen dan je concurrentie, blijf je voorop lopen. En daarmee is composable commerce een belangrijk concurrentievoordeel.