Social media

Kijktips: 9 documentaires over social, marketing & tech

0

Werkmail uit en voetjes omhoog, het is vakantietijd! Een heerlijke periode voor een goede documentaire. Maar welke? In dit artikel deel ik tips van collega’s, vanuit onze community en van mijzelf. Dé kijklijst over tech, social media, marketing, innovatie, communicatie… Alles wat bij Frankwatching past.

Een aantal docu’s zijn al wat ouder, dus deze heb je misschien al gezien, maar kunnen niet ontbreken in de lijst. Ze staan in willekeurige volgorde. Welke is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties, of vul de lijst aan met jouw tip 🙂

1. Trial By Media

We beginnen met een tip van onze stagiair Tanja Janssens. In de documentaire-serie Trial By Media komen 6 verschillende rechtszaken aan bod, die allemaal één ding gemeen hebben: de invloed van de media was groot. Het zijn enkele van de meest dramatische rechtszaken ooit onderzocht. En daarbij gaan ze nadrukkelijk in op de invloed die de media hebben gehad op de uitspraken.

Accepteer cookies

Een spannende serie die je ogen opent over de invloed van de media op rechtszaken.

 • Titel: Trial by Media
 • Speelduur: 6 afleveringen van gemiddeld 60 minuten
 • Te bekijken via: Netflix
 • IMDb rating: 7.1

2. iHuman

Screenshot van Instagram post over de documentaire iHuman.Wat mij betreft is deze 5 kwartier durende 2Doc een aanrader. Het verhaal dat wordt verteld is onwerkelijk en een tikje angstaanjagend. iHuman neemt je mee in de toekomst van artificial intelligence. En dat gaat verder dan het voorschotelen van passende advertenties, deepfakes en socialmediabubbels.

De wetenschappers in de docu roepen op om je voor te bereiden op het tijdperk ná privacy. Alles wat we doen wordt vastgelegd, en het is vrijwel onmogelijk om dat een halt toe te roepen. Het is dus niet de vraag óf we door moeten gaan met deze ontwikkelingen (want dat gebeurt toch wel) maar hoe we daar mee om moeten gaan.

In de documentaire worden veel onwerkelijke voorbeelden gedeeld. Bijvoorbeeld hoe China AI-gestuurde gezichtsherkenning inzet voor de identificatie van Oeigoeren. Luguber, maar al een tijdje de werkelijkheid.

Een uitgebreide recensie lezen? Dat kan via deze link.

 • Titel: iHuman
 • Speelduur: 45 minuten
 • Te bekijken via: NPO Start
 • IMDb rating: 6.7

3. College Tour met Evan Spiegel, CEO van Snapchat

In oktober dit jaar vierde College Tour ‘70 jaar televisie’. In deze aflevering was onder andere Evan Spiegel (31) te gast. Dit is de CEO en oprichter van Snapchat. Met 293 miljoen dagelijkse gebruikers wereldwijd behoort Snapchat tot de top van socialmediabedrijven.

Bij de beschrijving van deze aflevering staat: ‘Op zijn 25e was Evan Spiegel de jongste selfmade miljardair ter wereld. Forbes schat zijn huidige vermogen op 11,1 miljard dollar. Evan Spiegel gaat in gesprek met studenten over de toekomst van televisie, original content en de groeiende invloed van social media.’

Accepteer cookies
 • Titel: Special 70 jaar TV: Evan Spiegel
 • Speelduur: 45 minuten
 • Te bekijken via: NPO Start

4. The Social Dilemma

In anderhalf uur maakt deze documentaire je bewust van het verdienmodel van de grote techreuzen, zoals Google en Facebook. Of zoals ze het zelf omschrijven: ‘This documentary-drama hybrid reveals how social media is reprogramming civilization with tech experts sounding the alarm on their own creations.’

En dat is eigenlijk meteen het interessantst aan deze documentaire: de informatie wordt gedeeld door ex-medewerkers van de grote socialmediabedrijven. Mensen die met hun neus bovenop de feiten hebben gezeten en zelf de keuze hebben gemaakt om vanwege ethische redenen het bedrijf te verlaten.

Screenshot van een van de documentaires: The Social Dilemma van Netflix.

Een uitgebreide recensie lezen? Dat kan via deze link.

 • Titel: The Social Dilemma
 • Speelduur: 85 minuten
 • Te bekijken via: Netflix
 • IMDb rating: 7.6

5. Ik durf het bijna niet te vragen

In de documentaire-serie ‘Ik durf het bijna niet te vragen’ krijgen onbegrepen mensen de kans om hun stem te laten horen. Ze geven antwoord op hele directe (en soms nogal botte) vragen van het publiek.

Screenshot van 'Ik durf het bijna niet te vragen'.

Eigenlijk zijn alle afleveringen interessant, maar niet allemaal zo passend bij Frankwatching als de aflevering over influencers. Zo komen bijvoorbeeld vragen als ‘Ben je verslaafd aan aandacht?’ en ‘Hoeveel volgers heb jij gekocht?’ voorbij. Een leuk inkijkje in de wereld van influencers.

 • Titel: Ik durf het bijna niet te vragen – Influencers
 • Speelduur: 18 minuten
 • Te bekijken via: NPO Start

6. Fyre

Weet je nog, dat festival op de Bahama’s dat de grootste flop in de geschiedenis van festivals werd? Het Fyre Festival werd gepresenteerd als een luxe muziekevenement op een chic privé-eiland, maar mislukte volledig onder de leiding van een zelfingenomen ondernemer.

Accepteer cookies

Deze documentairefilm is al wat ouder (2019) maar als je hem nog niet hebt gezien: een aanrader. Het perfecte voorbeeld van hoe verkeerde marketing en communicatie tot een fiasco kunnen leiden.

 • Titel: Fyre
 • Speelduur: 97 minuten
 • Te bekijken via: Netflix
 • IMDb rating: 7.2

7. De digimens

Een tip van mijn collega Linda: de documentaire De digimens van VPRO Tegenlicht. Er zijn natuurlijk meerdere hele interessante Tegenlicht-afleveringen, maar deze licht ik graag uit.

In ‘De digimens’ duik je in de wereld van digitale mensen. Er worden een aantal interessante vragen beantwoord. Kunnen digimensen ons helpen om maatschappelijke problemen op te lossen? Leven we in de toekomst parallel aan onze digitale medemens? Bespreken we binnenkort onze problemen met een digitale therapeut in plaats van met een echt mens?

Digitale mensen worden steeds empathischer en krijgen een grotere rol in onze levens. Zien of horen we straks het verschil nog wel tussen mens en machine?

 • Titel: De digimens
 • Speelduur: 48 minuten
 • Te bekijken via: VPRO

8. The Great Hack

Deze documentairefilm uit 2019 mag niet ontbreken in de lijst. Het gaat over het schandaal rond het bedrijf Cambridge Analytica. De Netflix-omschrijving vat het mooi bondig samen: ‘Ontdek hoe het databedrijf Cambridge Analytica in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een symbool werd voor de duistere kant van social media.’

Accepteer cookies

Ga je deze docu kijken? Dan is het ook interessant om deze column van Maurits Martijn in De Correspondent te lezen. Zoals bij bijna elke documentaire, worden er ook bij The Great Hack grote vraagtekens gezet bij een aantal zaken.

 • Titel: The Great Hack
 • Speelduur: 114 minuten
 • Te bekijken via: Netflix
 • IMDb rating: 7.1

9. Fantastic Fungi

Fantastic Fungi is een time-lapse-reis over de magische, mysterieuze en medicinale wereld van schimmels. Deze Netflix-documentaire is een beetje een vreemde eend in dit rijtje, maar volgens Sira (een vriendin van mij) is de kijklijst niet compleet zonder deze tip.

Sira: “In deze documentaire leer je alles over schimmels en hoe ze (onder andere paddenstoelen) het beste kunnen communiceren met elkaar. Het communicatienetwerk van schimmels is nog veel groter dan we kennen van het internet. Schimmels hebben een oneindig aantal verbindingen en alles staat in contact met elkaar. Dus er zijn experts die de schimmel als voorbeeld gebruiken om van te leren en dit netwerken te digitaliseren om zelf te kunnen optimaliseren.”

Accepteer cookies

Als je de documentaire met deze achtergrondinformatie bekijkt, past het zeker in ons domein!

 • Titel: Fantastic Fungi
 • Speelduur: 80 minuten
 • Te bekijken via: Netflix
 • IMDb rating: 7.5

Weet jij nog een goede tip voor een documentaire die in dit lijstje past? Laat het dan weten in een reactie hieronder. Passende tips voeg ik toe aan de lijst!