Social media

5 opvallende visuele trends voor social media in 2022

0

Het einde van het jaar nadert. Het einde van een gek, soms saai, soms verwarrend jaar. Eén van de constanten was dat de socialmediatrein vrolijk door denderde. Wat kunnen we verwachten in 2022? En dan vooral: wat gaat inhoudelijk gedeeld worden op de verschillende, visueel ingestelde kanalen? Ik som ze voor je op: de vijf visuele trends, waar we in 2022 níet omheen kunnen.

In 2021 maakte TikTok een explosieve groei door, vooral onder volwassenen (Coosto). Ook werd het platform veel intensiever gebruikt en maakt het steeds vaker deel uit van de contentstrategie van merken.

Na een fikse groei in 2020 lijken Pinterest en Instagram nu te stabiliseren in het aantal gebruikers en worden beide kanalen reeds veelvuldig ingezet door merken. Vooral merken die wat te verkopen hebben in de lifestyle-hoek, want de shoppable links en tags hebben de stap naar het directe verkoopkanaal enorm verkleind. Daarnaast worden de visuele zoekopties op beide kanalen steeds groter, waardoor ze steeds meer als zoekmachine gaan fungeren.

YouTube lijkt de verliezer van dit jaar. Het aantal gebruikers neemt af en vlogs worden steeds korter en vaker gedeeld op andere kanalen. Goed, dat is hoe de zaken er nu voor staan. Laten we eens vooruitkijken.

1. TikTok-type content

Als er één kanaal is dat de visuele trends bepaalt, dan is dat TikTok (oké en Snapchat). Op het platform worden korte video’s gedeeld, die inspelen op een actualiteit, die een uitwerking zijn van één van de vele #challenges op het kanaal, waarin lifehacks worden gedeeld of die gewoon grappig zijn. Humor en muziek spelen een rol, maar bovenal is het de snelheid van het platform die het zo populair en aantrekkelijk maakt. Je kunt jezelf eindeloos verliezen in de video’s. Ze zijn kort, catchy, snel. Kortom: hapklaar. In zo’n video kun je op een creatieve (of grappige, als dat bij je merk past) manier laten zien wie je bent en de kijkers een bepaald gevoel meegeven over jouw merk of organisatie.

Neem het attractiepark Duinrell. Zij nodigen TikTokkers uit om een prangende behind-the-scenes-vraag te stellen, waarop zij vervolgens antwoord geven via een korte video, inclusief een medewerker, muziek, tekst en humor. Ze laten zien wie ze zijn en brengen met de creatief vormgegeven content een bepaald gevoel over, passend bij de spelregels van TikTok. De video’s van Duinrell vind je onder meer door te zoeken op de hashtag #lerenoptiktok. Een veelgebruikte hashtag, waar Duinrell handig op inspeelt.

@duinrell

Hebben jullie Yannick weleens gezien? Hij is supervisor attractiepark. Wij lopen met hem mee ? #lerenoptiktok #fyp #foryoupage #duinrell #voorjou

? Make My Day (V2) – Max Farrar

Accepteer cookies

Die hapklare content zien we ook terug op andere kanalen. In navolging op TikTok zien we op Instagram steeds meer korte, bite-size video’s verschijnen – vooral op Reels, waar je sinds augustus 2020 gebruik van kunt maken. De Reels, je kent ze vast, waarin een persoon in zijn vingers knipt en binnen een seconde in een andere outfit verschijnt, zijn populair. Instagram biedt talloze mogelijkheden om je korte video te tweaken. Modemall Voorwinden en het Amsterdamse merk Mochi hebben Reels in de vingers en delen regelmatig korte, inspirerende video’s, waarin binnen een halve minuut een heel boeket aan outfits voorbij komt. Vaak spelen ze daarmee in op een actueel moment, waarbij de outfits gedragen kunnen worden.

Instagram Reels van Mochi.

2. Back to the 90s

Stiekem zien we deze retro ontwikkeling hier en daar al voorbij komen, maar volgend jaar gaat hij keihard doorzetten: de terugkeer van de jaren negentig! Denk aan visuals die uit elkaar spatten van kleur, die gewaagd zijn en aanwezig. Bold. Maar ook minder gelikt, korrelig. Kortom: retro. We zien het nu al in de vormgeving van de vele memes die dagelijks worden gedeeld. De korreligheid, de jarennegentig-esthetiek. Misschien wel de hang naar imperfectie en dat niet altijd alles gelikt hoeft te zijn.

En ook deze ontwikkeling kunnen we terugbrengen naar TikTok. Daar draait het immers om snelheid, actualiteit en humor. Bovendien worden vrijwel alle video’s gemaakt door personen die bepaald geen videomakers zijn en bovendien biedt TikTok retro-filters om je video’s te tweaken. De meeste video’s winnen geen schoonheidsprijs (als we kijken naar de traditionele wetten van film) en TikTok laat zien dat dat ook niet hoeft.

back to the 90's op socials, met korrelige foto's.
Hoe kan het dat dit zo aanslaat? Het brengt ons, millennials en de generaties daarboven, wellicht terug naar een fijne tijd, al bankhangend en zappend langs de vele Amerikaanse sitcoms die destijds aan de lopende band op televisie werden geserveerd. Ook Generatie Z blijkt een hang te hebben naar dit decennium, dat zij zelf niet in levenden lijve hebben beleefd (Havermelkelite, 2021).

De jaren negentig vormden de start van het digitale tijdperk en het was de tijd van WordArt. Breng deze twee maar eens samen en er ontstaat een visuele ramp. En dat was het ook, in de beginjaren van het internet. In 2022 pakken we terug naar die chaos, maar upgraden we het naar een meer gestileerde versie. Terug naar de jaren negentig, maar met een sausje van de jaren twintig.

3. Social screencaps

Een screencap is een foto van je beeldscherm. En of dat scherm nu van de televisie is of van je telefoon, ze mogen ze allemaal screencaps noemen. Denk maar eens aan de talloze screencaps van legendarische oneliners uit bekende films of series, zoals “That’s what she said” uit The Office. Ook die zien we op social media voorbij komen, maar we zien steeds vaker social screencaps op (vooral) Instagram en Facebook, die afkomstig zijn van bijvoorbeeld Twitter.

Dat wat er op het ene medium gebeurt, wordt gefotografeerd en doorvertaald naar een ander kanaal. En in dat laatste zit het hem. Het is niet het klakkeloos overnemen en doorzetten van een post naar andere kanalen. De afzender plaatst de screencap in een geheel andere context. De gebruiker voegt betekenis toe aan de screencap, door er bijvoorbeeld een (persoonlijk) verhaal bij te vertellen, door in te haken op een actualiteit in de maatschappij, branche of organisatie of door het stellen van een vraag aan de audience.

Screenshot van Shopatelje die een citaat van Twitter haalt.

Neem dit voorbeeld van Ateljé. Een Nederlands merk, dat onder meer telefoonaccessoires en laptophoezen op duurzame wijze produceert. Zij postten onlangs dit bericht, dat duidelijk afkomstig is van Twitter. Het bericht heeft humor, roept een gevoel van herkenning op bij de volgers (hear hear), past bij het merk (want: niet shoppen is nog altijd het meest duurzaam), maar bovenal haakt het in op de actualiteit. Deze post werd namelijk gedeeld in de eerste week van de sluiting van winkels, cafés, sportscholen en theaters na 17:00 uur ‘s middags. De context is anders dan bij het originele bericht, maar het is ontzettend relevant, aansluitend bij de levens van de volgers. Met een bepaald soort luchtigheid, dat wel.

4. AR 3.0

De visuele mogelijkheden op het gebied van augmented reality op de socials worden steeds geavanceerder. Daar waar de oorsprong van AR-filters ligt bij Snapchat, bouwen andere social kanalen door op de verscheidenheid aan mogelijkheden die dergelijke filters bieden. Zo kunnen we op Instagram bladeren door de talloze filters die consumenten zelf hebben gemaakt. Maar we zien ook steeds meer merken die een filter ontwikkelen om bijvoorbeeld hun merk te promoten.

Om de promotie relevant te maken wordt er vaak een koppeling gemaakt met een actuele gebeurtenis. Daardoor zijn mensen eerder geneigd een filter te gebruiken en daarmee in te haken op iets actueels. Zo maakten de modemerken GANNI en Stine Goya toffe, edgy filters ter gelegenheid van de Copenhagen Fashion Week in september.

Screenshot van Instagram Story van Nikkietutorials, achter de schermen bij Eurovision, met een AR-filter.

 

Het Rotterdamse bureau Somention ontwikkelde een heerlijke over-de-top AR-filter, passend bij en ten tijde van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, afgelopen mei. Eén van de hosts, Nikkie de Jager, gebruikte het filter en dat zorgde ervoor dat talloze mensen het filter veelvuldig gebruikten (Gorter, oktober 2021).

Een ijzersterk en relevant filter kan zorgen voor grote bekendheid. De afzender en titel van het filter staan namelijk altijd bovenaan. Hoe tof is dat! Daarnaast kun je een filter gebruiken om mensen jouw producten te laten gebruiken, voordat ze het überhaupt hebben gekocht. Of een belangrijk, maatschappelijk issue onder de aandacht brengen dat jij ondersteunt en past bij de waarden van jouw merk.

5. Met dank aan Teams en Zoom: we gaan livestreamen!

Ja, echt waar. Na ruim anderhalf jaar van voornamelijk thuiswerken, vinden we het comfortabel om voor een webcam plaats te nemen en om op een virtuele manier met anderen in contact te zijn en blijven. Naast online overleggen, wordt de virtuele connectie uitgebouwd met livestreams op de socials. Je start niet zomaar een camera op om te gaan kletsen. Er moet wel een plan zijn. Een plan om met de livestream relevante content te delen met de doelgroep. Content die entertaining is, die aansluit op de actualiteit of in de vorm van een Q&A, waarin volgers live hun vragen kunnen stellen.

Het is dé kans om een diepere verbinding aan te gaan met jouw klanten, doordat een gezichtloos merk letterlijk smoel krijgt. Je krijgt een meer persoonlijke connectie met de klant, door face to face, maar virtueel, met ze in gesprek te gaan. Daarmee laat je ook iets van jezelf zien. Niet alleen je gezicht, je zou ook een live behind-the-scenes kunnen delen van een mooi evenement.

Livestreams zijn een vrij simpele, effectieve manier om in direct contact te zijn met je volgers. Implementeer ze in je contentstrategie, maak een plan en plan ze in. Een zeer belangrijk punt bij het regelmatig organiseren van livestreams is dat je steeds één of dezelfde gezicht(en) laat zien van jouw merk. Zo voelen de volgers zich meer en sneller verbonden, doordat eenzelfde gezicht een vertrouwd gevoel geeft. Het gevoel dat iemand daadwerkelijk betrokken is bij zijn of haar volgers. En zo kom ik weer terug bij het eerdergenoemde voorbeeld van Duinrell, waar ook steeds een vaste medewerker het gezicht is van de behind-the-scenes op TikTok.

Overkoepelend: aandacht voor inclusiviteit

Bovengenoemde visuele trends en ontwikkelingen op social media kunnen we, net zoals met zoveel microtrends, terugbrengen naar maatschappelijke trends. In 2022 kunnen we, gelukkig, níet meer om aandacht voor inclusiviteit heen. Vooroordelen worden steeds vaker heroverwogen, inclusiviteit staat steeds vaker en hoger op de agenda. Het inspireert merken en mensen hetzelfde te doen. Ook op de socials zien we dit steeds vaker terug.

Op de socials zien we steeds vaker een diversiteit aan personen geportretteerd met verschillende culturele achtergronden, huidskleuren en geloofsovertuigingen. Dat is mooi. Ook in mijn eigen werk, als docent op de Hogeschool Rotterdam, zie ik de aandacht voor inclusiviteit terug. In alle concepten en content die studenten ontwikkelen is aandacht voor inclusiviteit een voorwaarde. En zo maken we de contentmakers van nu en van de toekomst ervan bewust dat inclusiviteit een musthave is in al het werk dat zij creëren.

Dit zijn de trends die ik zie terugkomen op de online kanalen.