Communicatiemanagement

De 6 opvallendste communicatiemomenten van 2021 [deel 2]

0

In juni dit jaar gaven we een tussentijds overzicht* van de opvallendste communicatiemomenten van 2021. Nu 2022 dichterbij komt, is het tijd voor deel 2. Om welke communicatiemomenten konden we echt niet heen in de tweede helft van dit jaar? Geen zorgen, corona is not invited to this party.

1. Misdaadjournalist Peter R. de Vries overleden

Dinsdag 6 juli was een zwarte dag voor veel Nederlanders, maar ook voor de Nederlandse persvrijheid en rechtstaat. Die avond werd misdaadverslaggever Peter R. De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De Vries liep op dat moment van de studio van RTL Boulevard naar zijn auto. De aanslag maakte in Nederland veel los, zowel in de politiek als bij collega’s en nabestaanden van slachtoffers die hij hielp tijdens verschillende moordzaken. De Vries overleed op 15 juli aan zijn verwondingen.

Accepteer cookies

2. Jeff Bezos de ruimte in: PR-stunt of wetenschap?

Precies 52 jaar nadat de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Edwin Aldrin voor het eerst een voet op de maan zetten, was het op 20 juli 2021 de beurt aan miljardair Jeff Bezos om een toeristische ruimtevlucht te maken. Samen met zijn broer Mark, de 82-jarige astronaute Wally Funk en de jonge Nederlander Oliver Daemen (18) bereikte Bezos een hoogte van ruim 100 kilometer in de raket New Shepard na een succesvolle lancering in Texas.

De vlucht duurde in totaal 11 minuten. Een prijzig reisje, als je bedenkt dat tickets voor deze ruimtevaart oplopen tot in de miljoenen. Mede daarom kon het spektakel rekenen op flink wat kritiek. Is een ruimtereis wel nobel in tijden van klimaatverandering? Kunnen we van het geld dat is besteed niet eerst grote problemen op aarde aanpakken, voordat we naar boven gaan?

Als blijk van onvrede werd de petitie ‘Do not allow Jeff Bezos to return to Earth’ in het leven geroepen. De petitie, die inmiddels al 199.234 keer is ondertekend, is een voorbeeld van verzet tegen miljardairs die tegenwoordig een gezamenlijke hobby lijken te hebben om de ruimte in te gaan. Naast Bezos hebben Elon Musk en Richard Branson ook hun ogen op de ruimte gericht. De miljardairs zijn dan ook in een verhitte concurrentiestrijd verwikkeld om contracten met NASA en andere overheden. Critici zien de commerciële ruimtereis vooral als een PR-stunt om te laten zien hoe ver Bezos ruimtebedrijf Blue Origin is op technisch gebied.

Accepteer cookies

Petitie Do not allow Jeff Bezos to return to Earth

3. Mentale gezondheid krijgt podium tijdens Zomerspelen 2021

Officieel spreken we over de Olympische Zomerspelen 2020, die vanwege de coronapandemie werden uitgesteld naar 2021. Los van het feit dat Nederland een recordaantal medailles binnensleepte dit jaar, was er voor het eerst ook veel aandacht voor de mentale gezondheid van de atleten.

Hoofdrolspeler in deze actuele ontwikkeling was de Amerikaanse turnster Simone Biles, die zich op het laatste moment terugtrok uit de olympische landenfinale. Tijdens een persconferentie gaf Biles aan dat ze niet goed in haar vel zat en een bovenmatige hoeveelheid stress had ervaren in aanloop naar de Olympische Spelen. Biles: “Mijn mentale gezondheid gaat voor. We zijn niet alleen maar atleten. We zijn ook gewoon mensen en soms moet je een stap terug doen.”

Door haar boodschap kreeg ze een stortvloed van uiteenlopende reacties over zich heen. Voormalig first lady Michelle Obama zei op Twitter trots te zijn op Biles. En zanger Justin Bieber sloot zich bij de boodschap aan op Instagram: “Nee zeggen is soms sterker dan ja zeggen.” Duidelijk is dat Biles de geestelijke gezondheid in de sportwereld als belangrijk thema op de kaart heeft gezet.

Accepteer cookies

 

4. Facebook onder vuur, wordt Meta

Eind oktober kwam Mark Zuckerberg met een onverwachts bericht: Facebook, het moederbedrijf waar WhatsApp, Instagram en Facebook zelf onder vallen, zal doorgaan onder de nieuwe naam Meta. Volgens Zuckerberg zelf is de reden achter de naamsverandering het feit dat het bedrijf meer wil inzetten op de metaverse in plaats van alleen maar sociale media.

Met de metaverse wordt een online netwerk bedoeld van virtuele driedimensionale werelden die er permanent is, een nieuwe fase van het internet. Mensen kunnen elkaar ontmoeten, netwerken, relatie opbouwen en producten/diensten leveren. De timing was opvallend, omdat Facebook in dezelfde periode onder druk stond door een reeks onderzoeken die aantonen wat er allemaal misgaat in het bedrijf. Klokkenluider in deze was Frances Haugen, een datawetenschapper die zelf een aantal jaar voor Facebook werkte. Haugen was actief in een team dat zich bezighield met problemen rondom wereldwijde verkiezingen en misinformatie. Ze bracht in een interview naar voren dat Facebook een rol speelde in de bestormingen van het Capitool in Washington, twee maanden na de verkiezingen, en dat Instagram schadelijk is voor jonge vrouwen.

Accepteer cookies

5. Glasgow: decor van klimaattop of flop?

Na het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, was het begin november aan de Schotse stad Glasgow om de bekende conferentie te verzorgen. De ogen waren vooral gericht op de Amerikaanse president Joe Biden die, nadat zijn voorganger Donald Trump uit het Klimaatakkoord van Parijs was gestapt, moest uitleggen hoe de VS zich zal opstellen met oog op de opwarming van de aarde.

Vanuit Nederland was premier Rutte aanwezig en vertrok er een heuse klimaattrein met zo’n 500 passagiers naar Glasgow. Aan boord waren de jongerengroep Youth for Sustainable Travel, spoorbeheerder ProRail, NS en Eurostar, wetenschappers en klimaatactivisten.

Verschillende deelnemers bleken van een koude kermis thuis te komen: het Klimaatakkoord in Glasgow eindigde met een afgezwakte slotverklaring van China en India. De twee landen wilden een aanpassing in de tekst over fossiele brandstoffen en het stoppen met steenkool en kregen hun zin. Op het laatste moment werd ‘uiteindelijk stoppen’ verandert naar ‘verminderen’. Een aanpassing waar vooral Europese landen teleurgesteld over waren. Ook de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (18) noemde de Klimaattop in Glasgow een mislukking, een pr-stunt van wereldleiders met mooie toezeggingen en toespraken. “We hebben genoeg van hun bla bla”, aldus Thunberg.

Accepteer cookies

6. Kroonprinses Amalia wordt 18 jaar

Tijdens de (deels digitale) Koningsdag in Eindhoven dit jaar, liet Kroonprinses Amalia weten dat ze het niet heel spannend vond 17 te worden, “dus 18 zal niet heel anders zijn”. Maar deze verjaardag bleef niet geheel onbesproken. Het inluiden van haar 19e levensjaar bracht namelijk best wat veranderingen met zich mee. Naast het feit dat ze nu officieel haar vader moet opvolgen als koningin, mag ze vanaf deze leeftijd zitting nemen in de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van onze regering.

Op woensdag 8 december werd zij door haar vader en tevens voorzitter van de raad, Koning Willem-Alexander, geïntroduceerd. Dit ging gepaard met haar eerste toespraak in het openbaar. Reden genoeg dus om begin dit jaar Claudia de Breij te vragen een boek over haar te schrijven. Naast appen en mailen, bezocht De Breij zes keer paleis Huis ten Bosch. Dat de kroonprinses wel in is voor een grapje op z’n tijd werd wel duidelijk. De Breij nam voor aantekeningen een geel opschrijfboekje mee, waarover Amalia vroeg “Waarom geen oranje?”.

Accepteer cookies

2021 zal de boeken ingaan als een bewogen jaar. Welke opvallende gebeurtenissen ontbreken er volgens jou nog in dit lijstje? Op naar een creatief en fris 2022 vol nieuwe communicatiemomenten, waarover we jullie zeker op de hoogte zullen brengen.

*Verwijzing intro: De 6 opvallendste communicatiemomenten tot juni 2021