Content

De 6 opvallendste communicatiemomenten van 2021 [tot nu toe]

0

De eerste helft van 2021 zit er alweer bijna op. Tijd om de balans op te maken! Wat zijn opvallendste communicatiemomenten tot nu toe?

1. Bernie Sanders en Amanda Gorman zijn de sterren van Joe Biden’s inauguratie

Tijdens de (koude) inauguratie van president Joe Biden op woensdag 20 januari zit oud-presidentskandidaat Bernie Sanders onderuitgezakt op zijn stoel. Inclusief gebreide wanten en met de benen over elkaar. Het iconische beeld wordt op de meest hilarische manieren gefotoshopt en is de perfecte basis voor een duizenden memes.

De fotograaf Brendan Smialowski was echter minder blij: “Als ik wist dat dit een meme zou worden, had ik de foto nooit genomen.” Senator Sanders kon de aandacht wel waarderen. Hij besloot de foto op truien te laten afdrukken en voor 45 dollar te verkopen voor het goede doel. In vijf dagen haalde Sanders 1,8 miljoen dollar op.

Accepteer cookies

Dichteres Amanda Gorman

Sanders is die dag niet de enige die de show steelt van de nieuwe president. De 22-jarige dichteres Amanda Gorman las tijdens de inauguratie haar gedicht The Hill We Climb voor en ontroerde miljoenen mensen met haar woorden. Haar Instagramaccount groeide binnen de kortste keren van 45.000 volgers naar 3,1 miljoen. Ze werd gevraagd voor meerdere talkshows en sleepte een contract binnen bij het wereldberoemde modellenbureau IMG Models.

In Nederland werden de rechten van haar dichtbundel via een verhitte veiling verkocht aan uitgeverij Meulenhoff en bracht de keuze voor de vertaler nog wat ophef teweeg. Marieke Lucas Rijneveld, winnaar van de International Boozer Prize, werd in eerste instantie gevraagd. Maar nadat er op sociale media flink veel kritiek werd geleverd op het feit dat de uitgeverij had gekozen voor een witte schrijver en niet voor iemand met wortels in de zwarte gemeenschap, besloot Rijneveld de opdracht terug te geven.

Meulenhoff ging samenwerken met uitgeverij Wilde Haren, een start-up in de boekenwereld die zich focust op inclusiviteit, zichtbaarheid en diversiteit in (kinder)boeken. Spoken Word artiest Zaïre Krieger zal de dichtbundel van Amanda Gorman gaan vertalen.

Accepteer cookies

2. Harry & Meghan bij Oprah Winfrey

Vorig jaar maakten Prins Harry en Meghan Markle via Instagram bekend ‘een stap terug te doen als ‘senior’-leden’ van de Britse koninklijke familie, met een stortvloed aan reacties als gevolg. Wie dacht dat de twee voormalige royals stil zouden blijven, had het mis.

Op zondagavond 7 maart schoven Harry en Meghan aan bij niemand minder dan talkshowkoningin Oprah Winfrey. Ze klapten uit de school over het leven binnen de muren van Buckingham Palace. Het interview slaat in als een bom bij de Britse media. Markle vertelde zelfmoordgedachten te hebben gehad tijdens haar zwangerschap en ze vertelde dat het koningshuis zich zorgen maakte over de huidskleur van hun ongeboren kind Archie. Het interview werd alleen in Nederland al door ruim 1,5 miljoen mensen bekeken.

Accepteer cookies

3. Bibian Mentel: “Verzamel herinneringen, geen bezittingen.”

Door die woorden moest menig Nederlander een traantje wegpinken tijdens de uitzending van Humberto op zondagavond 7 maart. De week ervoor werd bekend dat drievoudig paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel uitzaaiingen van een tumor in haar hoofd had en dat de artsen haar niet meer konden genezen. Tijdens de talkshow van Humberto Tan was Edwin van Spee, de echtgenoot van Bibian, te gast. En later werd er gesproken met Bibian zelf via een videogesprek.

Op de vraag of ze kijkers nog iets wilde meegeven, antwoordde ze: “Ga iets doen wat je leuk vindt. Verzamel herinneringen, geen geld of bezittingen.” De ontroerende levensles kon rekenen op veel reacties vanuit de sporterswereld en daarbuiten, zoals premier Rutte en prins Constantijn.

bibian mentel

4. De livestream van Bilal Wahib

Na dinsdagavond 23 maart liggen acteurs Bilal Wahib en Oussama Ahammoud onder vuur. Tijdens een livestream op hun Instagram met duizenden kijkers vroegen ze een minderjarige om zijn geslachtsdeel te tonen in ruil voor 17.000 euro. Na wat aanmoedigingen liet de jongen inderdaad zijn geslachtsdeel zien tijdens het gesprek, waarna Wahib en Ahammoud begonnen te lachen.

Binnen no-time stromen de reacties binnen en spreekt men schande van de twee acteurs. Top Notch, het platenlabel waar Bilal onder contract stond, liet de volgende dag weten alle werkzaamheden ten aanzien van de artiest te stoppen, waarna RTL en kinderomroep ZAPP volgen. Wahib werd bij de talkshow van Beau van Erven Dorens uitgenodigd om over het voorval te praten, maar trok zich op het laatste moment terug omdat de familie van het slachtoffer het niet wilde. De meningen over de actie van Wahib lopen uiteen: wat dit voor zijn carrière betekent, is volgens sommigen nog te vroeg om iets over te zeggen.

Accepteer cookies

5. Formatiechaos: ‘Positie Omtzigt, functie elders’

Het waren misschien wel de vier meest besproken woorden na donderdag 25 maart: ‘Positie Omtzigt, functie elders’. Toenmalig verkenner voor de nieuwe kabinetsformatie Kasja Ollongren testte positief op corona, waarna zij in alle haast het Binnenhof verliet met bij haar elkaar geraapte notities onder haar arm. Een oplettende fotograaf van ANP maakte een foto. Binnen een mum van tijd was de formatiechaos compleet. De notitie ging namelijk over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De inmiddels voormalige nummer twee op de lijst die de toeslagenaffaire boven tafel kreeg en momenteel overspannen thuis zit.

Later die dag stappen Kasja Ollongren en Annemarie Jorritsma op en worden vervangen door nieuwe verkenners. Op donderdag 1 april zegt Rutte in het debat geen ‘actieve herinnering’ te hebben aan het noemen van Pieter Omtzigt in het gesprek met de verkenners. De volledige oppositie zegt na uren debatteren het vertrouwen in premier Rutte op. Maar de coalitiepartijen blijven achter hem staan, waardoor Rutte de stemming op het nippertje overleeft en demissionair minister-president blijft. 

Accepteer cookies

6. Shell verliest rechtszaak van Milieudefensie

Milieudefensie (samen met andere organisaties en 17K mede-eisers) won op woensdag 26 mei de klimaatzaak tegen Shell. Het is een unicum dat een bedrijf door een rechter gedwongen wordt om CO2-uitstoot terug te dringen. Geen schadevergoeding, maar een radicale beleidswijziging is wat deze uitspraak zo baanbrekend maakte.

Het olie- en gasbedrijf is verplicht om eind 2030 de uitstoot terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019. Dit percentage is aanzienlijk groter dan de minimale 20 procent waar Shell zelf naar streeft en sluit niet aan bij het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

De rechtbank oordeelt dat niet alleen landen, maar ook bedrijven zich moeten hardmaken voor het tegengaan van opwarming van de aarde. Shell kondigde aan om in hoger beroep te gaan. Indien de uitspraak standhoudt, zet dit de deur open voor toekomstige rechtszaken tegen gas-, olie- en kolenbedrijven en andere energieverbruikers. 

Afbeelding van Shell bij artikel over opvallende communicatiemomenten.

Net als 2020 is 2021 nu al een jaar vol opvallende momenten in de media. Welke ontbreekt volgens jou nog?