Marketing technology

Zo start je met het automatiseren van je marketing [5 tips]

0

Bij het automatiseren van je marketing gaan we er vaak vanuit dat je daarmee de capaciteit van het marketingteam op zal schalen. Dat kan inderdaad een voordeel zijn, maar geautomatiseerde marketing moet je vooral zien als een tool om de klantbeleving (nog) beter te maken. Het kan, door te reageren op de wensen van je klanten, een tool zijn die dag en nacht voor je werkt om je merk en organisatie te versterken. In dit artikel deel ik 5 tips over hoe je het best de beweging van handmatige naar geautomatiseerde marketing kunt maken.

Wat is automatiseren van je marketing?

Geautomatiseerde marketing is een manier om jou te helpen je klanten en prospects een persoonlijke reis aan te bieden door jouw salesfunnel. De functionaliteit wordt vaak aangeboden door leveranciers van e-mailmarketing, maar het kan ook communicatie via sms, social media of het internet omvatten.

Met andere woorden, geautomatiseerde marketing kan bestaan uit een gefocuste serie van 2 tot 3 e-mails, met gerichte inhoud voor een klein publiek. Maar het kan ook een complex netwerk van zowel interne als externe acties omvatten. Laat dat je echter niet overweldigen – een simpele structuur kan al het verschil maken en grootse resultaten opleveren.

Afbeelding van een workflow strategy

Geautomatiseerde workflows vormen de rode draad

Automatiseren van je marketing is in essentie niets meer dan een opvolging van triggers en acties. Het is een manier om een onderscheid aan te brengen in je publiek en ze op verschillende paden te zetten om hun ervaring te personaliseren. Daarnaast kun je in één klap ook je interne workflows efficiënter maken. Een paar voorbeelden:

Triggers – Er gebeurt iets, of er wordt aan een voorwaarde voldaan

  • Iemand schrijft zich in voor een nieuwsbrief
  • Een klant downloadt een catalogus
  • Een lead wordt door marketing als gekwalificeerd aangemerkt
  • De supportafdeling sluit een ondersteuningsverzoek af
  • Een ontvanger heeft de welkoms-e-mail wel geopend, maar niet bevestigd

Acties – Wat er gebeurt als gevolg van de trigger

  • Een nieuwe abonnee ontvangt een welkomstbericht
  • Sales krijgen een e-mail over de warme lead
  • De klant ontvangt een e-mail met de vraag hoe hun ondersteuning was

Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar hopelijk geven deze je een idee. Zoals je misschien merkt, is automatisering niet puur voor klantinteractie bedoeld. Het is juist de verbinding tussen verschillende afdelingen waar de echte meerwaarde te halen valt.

De vijf fundamenten van geautomatiseerde marketingworkflows

1. Begin met het inventariseren van de klantcontacten

Zoals altijd met trendy technologieën moet je beginnen bij de hoofdvraag. Veel te vaak laten we onze strategie bepalen door functies en mogelijkheden, in plaats van te kijken vanuit het perspectief van de klant. Als je begint met geautomatiseerde marketing, raad ik aan te beginnen met het inventariseren van de klantcontacten die je op dit moment aan kunt wijzen.

Focus hierbij niet alleen op externe communicatie. Door interne processen voor en na de interactie met de klant ook mee te nemen, leg je de basis voor effectieve automatiseringsstrategieën.

2. Kwalificeer je inhoud

Marketing is fantastisch, maar als je opzet geen kwaliteitsinhoud bevat, kom je nergens. Of het nou geautomatiseerd is of niet. Het categoriseren van je publiek, gebaseerd op hun vorige acties en interacties, is een must voor het opzetten van een geautomatiseerde workflow. Natuurlijk is het moeilijk om precies te weten welk materiaal in een groep oprechte interesse opwekt, maar hopelijk weet je genoeg om een theorie te bedenken. Daarna hoef je deze, zoals altijd in de wereld van digitale marketing, alleen nog maar te testen.

3. Begin klein

Het idee van automatisering op zich kan voelen als een makkelijke oplossing. Hoe meer van je workflows je kunt automatiseren, hoe meer tijd je bespaart, toch? Fout. Zoals genoemd in het begin van dit artikel is automatisering, met als doel het verminderen van de tijd die je kwijt bent aan bepaalde taken, op zijn best een kortetermijnstrategie.

Probeer in plaats daarvan een paar van je contactmomenten met de klant te bedenken die baat kunnen hebben bij de trigger-actie-logica om de ervaring te verbeteren. Klein beginnen geeft je de kans te blijven evalueren en van daaruit verder te bouwen.

4. Laat je geautomatiseerde campagnes niet geautomatiseerd lijken

Met personalisatie kun je je marketingactiviteiten onderscheiden van de standaard informatiestroom. Dit kan niet genoeg benadrukt worden, zeker nu meer en meer interacties met klanten worden geautomatiseerd.

Klanten moeten nog steeds het gevoel hebben dat ze in contact zijn met mensen en niet met een robot. Anders zullen je campagnes ongelezen in de prullenbak belanden, met het gevolg dat je merk wordt beschadigd. Iedere interactie in een geautomatiseerde workflow moet daarom weloverwogen zijn.

5. Integreer je geautomatiseerde workflows met je klantdata

Om je publiek succesvol te categoriseren en bij te houden waar ze zijn in het proces, moet je je automatiseringsmiddelen integreren met je klantdata. Als je probeert twee of meer datasets uit verschillende bronnen apart van elkaar te gebruiken, bijvoorbeeld je verkoopproces en je e-mailmarketing, verlies je binnen de kortste keren de controle.

Gelukkig bieden veel CRM-oplossingen een vorm van geautomatiseerde marketing aan, of ten minste een integratie met een externe partij die dat doet. Steek er wat moeite in en onderzoek wat je opties zijn voor je tijd investeert in het bouwen van een geautomatiseerde flow.

Automatisering van je marketing is krachtig

Marketing-automatisering is een krachtig middel om zaken te vermeerderen, betrokkenheid te versterken én je omzet te verhogen. Zie het echter niet als de kant-en-klare oplossing. Begin op een kleine schaal met focus op de ervaring van je klant. En kijk niet alleen naar externe communicatie als je onderzoekt waar iets te halen valt met automatisering.

Vervolgens kom je er met vallen en opstaan achter wat voor jou echt werkt. Gelukkig is het technische deel van het automatiseren van je marketing makkelijker dan ooit. Intuïtieve omgevingen en visuele stappen zorgen ervoor dat iedereen binnen de kortste keren een programmeur voor geautomatiseerde marketing kan worden.