Online advertising

Een salesfunnel maken in 8 stappen

0

Je wil een salesfunnel maken, maar je vraagt je af waar je in hemelsnaam mee moet beginnen. Een salesfunnel bestaat namelijk uit verschillende onderdelen die je allemaal met elkaar moeten laten samenwerken. In dit artikel deel ik acht stappen die je helpen in het bouwen van een stevige salesfunnel.

een salesfunnel

1. Doelgroep

Een goede salesfunnel begint met een helder en specifiek beeld van je doelgroep. Denk hierbij goed na over de volgende vragen:

 • Wie wil jij bereiken?
 • Hoe ziet je ideale klant eruit?
 • Waar kun je deze ideale klant vinden?
 • Hoe kun je dit type klant aantrekken?
 • Wat zijn de interesses, problemen en pijnpunten van deze personen?
 • Wat zegt, denkt of voelt jouw ideale klant?
 • Welk resultaat wil je klant bereiken en hoe kun jij diegene daar bij helpen?
 • Welke oplossing heb jij deze persoon te bieden?
 • Wat heeft jouw ideale klant op dit moment nodig?

Schrijf de antwoorden op deze vragen op om je ideale klant concreet te maken. Zodra je weet tegen wie je praat, kun je jouw boodschap veel duidelijker maken en de juiste personen aantrekken. Richt je op één specifieke doelgroep.

2. Doelstelling

Vervolgens is het belangrijk om het doel van je salesfunnel duidelijk te hebben. Wil je een salesfunnel maken om een X aantal verkopen per maand te behalen? Wil je een aanvraag voor een intakegesprek binnenkrijgen? Formuleer wat je wil bereiken. Denk hierbij ook na over de volgende zaken:

 • Wat mogen de kosten per lead zijn?
 • Hoeveel levert één nieuwe klant je op?
 • Hoeveel nieuwe klanten wil je krijgen?
 • Wat moet het conversiepercentage zijn?
 • Hoeveel leads per maand heb je dus nodig om uiteindelijk dat klantenaantal te bereiken?

Maak deze cijfers inzichtelijk, zodat je helder hebt hoeveel de salesfunnel je kost en wat het je op kan leveren.
CTA-goal-button

3. Maak een gratis weggever

Wij Nederlands zijn dol op gratis! Een gratis weggever is dan ook de ideale manier om jouw ideale klant aan te trekken. Geef iets van waarde weg in ruil voor een e-mailadres. Op die manier komt je ideale klant in de salesfunnel terecht. Denk na over het soort weggever dat je gaat ontwikkelen:

 • Ga je voor een e-book?
 • Ontwikkel je een introductiecursus?
 • Geef je een challenge?
 • Bouw je een checklist?
 • Organiseer je een evenement?
 • Hou je een quiz?
 • Een gratis videotraining?
 • Een gratis intakegesprek?

Met een weggever kun je potentiële klanten op een laagdrempelige manier kennis met jou laten maken. Zorg ervoor dat deze eerste kennismaking en indruk waardevol is. Het is helemaal sterk wanneer je het onderwerp van je gratis weggever kunt richten op de oplossing voor het pijnpunt dat onder je doelgroep leeft. Een deel van dit probleem zou idealiter gezien opgelost kunnen worden door het aanvragen van de gratis weggever.

4. Opbouw in productaanbod uitdenken

Dankzij de salesfunnel kun je jouw productaanbod sturen en in een logische opbouw aanbieden. Denk hierbij na over het volgende:

 • Welke producten en/of diensten bied ik aan?
 • Voor wie is elk product of elke dienst bedoeld?
 • Welke prijs hangt aan welk product of welke dienst?
 • Welk resultaat geeft ieder product of iedere dienst?

Als je dit inzichtelijk hebt, weet je ook wel product het meeste waard is en in welke volgorde je de producten het beste kunt aanbieden. De funnel start dan met de gratis weggever en het product met de hoogste waarde en de hoogste prijs, komt als laatste aanbod in je salesfunnel terecht.

5. Websitepagina’s en content

Bij het maken van een salesfunnel heb je een aantal websitepagina’s nodig. Je hebt minimaal deze drie pagina’s nodig:

 • Opt-in-pagina: hier plaats je een inschrijfformulier waar men zich kan inschrijven voor het ontvangen van je weggever.
 • Bedankpagina: na het indienen van het inschrijfformulier, komt je op de bedankpagina terecht. Je kunt deze pagina gebruiken voor meer dan alleen de bevestiging van de inschrijving. Doe hier bijvoorbeeld een One Time Offer (OTO): een speciaal tijdelijk aanbod voor een bepaald product of dienst. Iemand die je weggever downloadt, is immers geïnteresseerd in je product of dienst. Óf plaats buttons naar je socialmediakanalen, zodat je op die manier ook meteen daar je netwerk kunt uitbreiden.
 • Verkooppagina: dit is de pagina waarop jij je product verkoopt. De pagina bestaat uit een omschrijving van het probleem, de oplossing, reviews van klanten, veelgestelde vragen en natuurlijk een koop-button.

Daarnaast heb je natuurlijk ook content nodig voor in de salesfunnel. Niet alleen de inhoud voor in de mails zelf, maar mogelijk ook verwijzingen naar blogs of toevoegingen zoals een video-opname. Ook heb je content nodig voor eventueel nog meer opt-in-pagina’s en online advertenties. Hierbij is de kwaliteit van de content belangrijk. Hierin is storytelling tegenwoordig erg populair. Dit betekent dat je verhalen vertelt om de boodschap over te brengen. De boodschap blijft via storytelling vaak beter hangen.

6. E-mailreeks

Nadat je ideale klant zich ingeschreven heeft voor de gratis weggever, komt hij of zij in je e-mailmarketingsysteem terecht. Omdat deze persoon jou verder nog niet kent, wil je eerst vertrouwen opbouwen en zo iemand ‘warm’ houden. Dat kun je doen door (automatisch) een reeks e-mails te sturen naar dit contact. Via deze mails bouw je dus eerst een relatie op. Stel jezelf voor in een mail, deel waardevolle tips en roep de interactie op.

Wanneer deze e-mailreeks strategisch goed in elkaar zit en het logisch op elkaar aansluit, is het een krachtige manier om de lead uiteindelijk te converteren naar een betalende klant. Ook in het proces daarna is e-mailmarketing een perfecte manier om aan een goede klantrelatie te werken en je bestaande klanten tevreden te houden.

Denk na over de verschillende mails die je wil versturen. Zo kun je:

 • jezelf neerzetten als expert in je vakgebied,
 • een persoonlijk verhaal vertellen als ervaringsdeskundige om een connectie op te bouwen met je contacten,
 • een 9 word email opstellen met een korte vraag om de interactie uit te lokken,
 • veel tips en waarde delen,
 • laten zien welk resultaat jouw product of dienst geeft,
 • delen hoe bestaande klanten over jou denken en
 • je kunt je product of dienst uiteindelijk promoten.

e-mail-reeks

Denk ook na hoe je de laatste stap, het aanbod, uiteindelijk wil aanbieden. Is je product niet duurder dan €197,-? Dan kun je dit prima per e-mail verkopen. Wanneer je een duurder product aanbiedt, zou je dit mogelijk beter persoonlijker kunnen verkopen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van een webinar. Geef tijdens dit webinar eerst waarde weg en beantwoord eventuele vragen. Daarna kun je, op het eind van het webinar, jouw product nog even pitchen. Heb je een product of dienst dat de €997,- overstijgt? Dan is vaak een nóg persoonlijkere aanpak geschikter en kun je een live kennismaking inplannen.

7. Lijstgroei

Als je funnel technisch gezien helemaal klaar staat, wil je natuurlijk ook meer traffic de funnel in krijgen. Je kunt verschillende kanalen inzetten om meer verkeer naar je site of je salesfunnel te trekken. Denk hierbij aan Facebook Advertising, Google Ads, Communities, Google zoekresultaten (SEO) en gastblogs. Gebruik hierbij de informatie die je in stap 1 onderzocht hebt: waar bevindt jouw doelgroep zich? Kies maximaal drie kanalen uit waar je doelgroep het meest vertegenwoordigd is en richt je dan volledig op die kanalen.

8. Testen, analyseren en optimaliseren

Wanneer de salesfunnel al even draait en hier minimaal 250 leads doorheen gestroomd zijn, kun je zien hoe die potentiële klanten exact door de funnel lopen. Je wil natuurlijk weten hoe goed de salesfunnel werkt. Bekijk alle rapportages en analyseer de resultaten. Hierbij analyseer je de volgende zaken:

 • Wat het conversiepercentage op de opt-in-pagina is,
 • de open-rates van je mails,
 • hoeveel leads je verkooppagina bezoeken,
 • hoeveel klanten op de verkooplink in je salesfunnel klikken,
 • welk (advertentie)kanaal het beste werkt en
 • wat de kosten per lead blijken te zijn.

Resultaten van de salesfunnel.

Aan de hand van die analyses kun je de funnel optimaliseren. Vraag jezelf hier bij af wat je kunt verbeteren om nog meer klanten te krijgen.

 • Op welk type content wordt goed gereageerd?
 • Kun je de teksten mogelijk aanscherpen of de verkooppagina verbeteren?

Wellicht is het nodig om je doelgroep specifieker te maken of te onderzoeken hoe je de advertentiekosten kunt verlagen. Of zie je dat voornamelijk je open rate achterblijft? Neem dan de opt-inprocedure onder de loep of onderzoek hoe je jouw onderwerpregels van de mails aantrekkelijker kunt maken. Optimaliseer tot je tevreden bent over de resultaten. Wanneer je er tevreden over bent, kun je uiteindelijk besluiten om op te schalen door je advertentiebudget te verhogen.

Aan de slag

Na het volgen van bovenstaande stappen heb je helder wie je ideale klant is en wat je exact wil bereiken met je salesfunnel. Je hebt daarnaast een gratis weggever ontwikkeld zoals een e-book.

Vervolgens heb je uitgeschreven welke producten of diensten je in welke volgorde aan wil bieden. Daarop heb je dan weer een mailreeks klaar gezet die op de verschillende fases in de customer journey inhaakt, zodat je op het juiste moment naar de juiste persoon de gewenste informatie of het aanbod stuurt. De bijbehorende websitepagina’s staan ook klaar. Als laatste bekijk je hoe je meer leads in je salesfunnel krijgt en test je de werking van je funnel, om deze weer verder te kunnen optimaliseren.