Content

Terug naar ‘stom’, YouTube SEO & 5 andere ontwikkelingen voor online video

0

Ruim een eeuw geleden liet de première van ‘A Visit to the Seaside’ de magie zien van ‘Kinemacolor’, een productiemethode waarbij men een zwart-wit film door groene- en rode filters projecteerde. Deze eerste échte kleurenfilm schoot op veel vlakken nog tekort, maar zorgde voor een revolutie binnen de filmbranche. Sindsdien (en daarvoor al) maakte video eigenlijk een eeuw lang constante vernieuwing door, en ook in 2022 zal het medium weer een beetje anders gebruikt worden dan voorheen. In dit artikel deel ik 7 ontwikkelingen voor online video.

Het lastige aan evolutie is alleen dat die moeilijk zichtbaar is als je er zelf middenin staat. De introductie van kleur in cinema was een decennialang proces, net zoals dat er jaren verstreken tussen het eerste geluid op een kort filmpje (omstreeks 1920) tot de toepassing van gesproken tekst voor een feature length film (‘The Jazz Singer’, 1927). Toepassingen ontstaan logischerwijs vóór het eerste succesvolle gebruik ervan en dat maakt de videocontent-branche spannend. Wat is er nu al aan technieken, ideeën en inzichten beschikbaar, maar wordt misschien pas over een paar jaar écht de standaard? Ik deel 7 ontwikkelingen en tips.

Accepteer cookies

1. Van 16:9 naar 9:16

Wij geloven we dat 16:9 voorlopig de standaard breedte/hoogte verhouding blijft voor online video, of dat nu voor HD, Full HD en straks zelfs 8K is. Deze verhouding gaat er echter compleet aan voorbij dat veel mensen hun video-content in staand formaat (namelijk ‘mobiel’) consumeren. TikTok heeft volgens RTL Nieuws inmiddels meer dan een miljard gebruikers, en dat social media-platform is volledig ingericht op een 9:16 verhouding; de wereld op z’n kop.

Ik voorspel hier niet dat bioscopen van horizontale- naar verticale content zullen gaan, maar organisaties moeten wél meebewegen met hoe hun ontvangers de boodschap willen bekijken. Als zij in hun analyses zien dat 80 procent van hun klanten video’s mobiel bekijkt (geen gek percentage), waarom zouden ze dan niet overwegen hun video’s in 9:16 te schieten? En denken ze al na wat die nieuwe verhouding doet met de opzet van hun content?

Tip: De 9:16 verhouding is uitermate geschikt voor shots waarin je hoofdpersoon volledig (of grotendeels) te zien is, maar minder goed voor beelden vanuit een ‘allesziend’ perspectief. Wil je een grote setting laten zien, dan ontkom je waarschijnlijk niet aan 16:9. Wil je één persoon of item centraal stellen, dan is 9:16 enorm geschikt.

Smartphone in handen ter illustratie van verticale video

2. ‘Hybride’ events en video vragen om specifieke aandacht

Corona maakte de afgelopen anderhalf jaar duidelijk dat veel zakelijke evenementen ook op afstand plaats kunnen vinden. In de toekomst behouden we het gemak van webcasts en webinars, die aanwezigheid bij keynote speeches gemakkelijker maken dan ooit, maar we combineren de webinars met het fysieke event van vroeger. Organisatoren van zulke hybride events moeten ‘fysieke’ bezoekers een unieke ervaring bieden, maar hun live registratie ervan interessant houden voor de kijkers thuis. Dat vraagt om een dynamisch script van het event, om een specifiek draaiboek en om vastlegging met verschillende camera’s. Zo houd je de aandacht van de kijker vast. Bedenk altijd: een bezoeker zal niet zomaar opstaan en de zaal verlaten. Maar een kijker heeft een stream zo weggeklikt.

Tip: Zorg bij hybride events voor twee programma’s: online en offline. Beide kanalen hebben hun eigen voor- en nadelen, dus stel voor beide scenario’s een script op. De grootste fout die je kunt maken is denken dat je webinar een kopie moet lijken van je fysieke event: daarmee doe je het medium tekort. Een live borrel is digitaal niet te kopiëren. Digitaal heb je juist opties (polls, een chat of een totaalshot van een zaal) die je fysiek niet hebt. Beide opties hebben hun eigen voordelen.

3. Stille content

Mobiele content is niet alleen anders qua beeldverhouding. Ook het ontbreken van geluid zorgt ervoor dat organisaties erover na moeten denken wat voor content ze maken. In 2016 wist men namelijk al dat 85 procent van de Facebook-video’s zonder geluid bekeken wordt. De toevoeging van (automatische) ondertiteling aan je online video zorgt er ongetwijfeld voor dat dit in 2022 niet veel anders is.

Welke gevolgen heeft dat? Het visuele aspect van je online video is nog belangrijker en ondertiteling voor de gesproken delen is een must. Wil je die zinnen overzichtelijk houden, dan moeten de zinnen kort en bondig zijn, en het visuele deel van je video ondersteunen. Wat dat betreft gaan we terug naar de jaren van Charlie Chaplin: ‘stomme’ video’s zijn helemaal zo gek niet.

Tip: Vertrouw voor ondertiteling van je online video’s niet op de automatisch gegenereerde teksten van YouTube of Google. Lees die altijd na en pas ze aan waar nodig. Dit kan gewoon in de YouTube interface. Het is gênant, irritant en daarom slecht voor je organisatie als audio en tekst in je video niet matchen.

Laptop waarop een video bewerkt wordt

4. Video: denk ook aan SEO

Google beoordeelt sites op hoe goed zij een vraag van bezoekers beantwoorden. Mensen zoeken hun antwoorden steeds vaker in video’s, aangezien YouTube volgens onder andere Search Engine Journal op Google na de meest gebruikte zoekmachine is. Hoewel Google zijn algoritmes niet zomaar blootgeeft, lijkt het daarom logisch dat Google steeds meer waarde aan de aanwezigheid van relevante video’s hecht. Met andere woorden: Google vindt websites waarschijnlijk beter als er video-content op staat die bezoekers helpt, en zal deze sites dus hoger ranken.

Je video’s van de juiste meta-data voorzien is daarom belangrijk, en die data moeten matchen met de broncode van de website. Als de website zichtbaar over bijvoorbeeld voetbal gaat, en je video doet dat ook, denkt Google: deze site is voor bezoekers de moeite waard. In verschillende online videoplatformen kun je de video zelfs linken aan een URL via een zogenaamde canonical url. Daarmee vertel je zoekmachines zelfs dat de video speciaal voor die landingspagina bedoeld is.

Tip: Neem je hele website onder de loep en vraag je bij alle landingspagina’s af of je er relevante video-content bij kunt produceren. Het is een ‘quick fix’ die je een hogere positie op Google kan geven, aangezien nog lange niet alle organisaties video voor SEO-doeleinden gebruiken. Als jouw landingspagina een specifieke, vaak gestelde vraag beantwoordt, én hij bevat een video, dan kan hij zomaar veel (meer) bezoekers naar je site trekken.

5. De lat ligt hoger

Er zijn via YouTube, Twitch, Patreon en BuyMeACoffee en nog méér aanbieders tig manieren om geld te verdienen met zelfgemaakte content. Het is nog nooit zo aantrekkelijk geweest te proberen je inkomen te verdienen met video-content. Maar de concurrentie is moordend: hoe val je op in een online medialandschap met zoveel contentmakers? Twee dingen zijn zeker: je moet origineel zijn, én je kunt geen concessies doen op kwaliteit. Een extreem voorbeeld daarvan is MrBeast, die miljoenen uittrok om Netflix’ Squid Game in het echt te organiseren. Het leverde hem een video op die in twee weken al 168 miljoen keer bekeken werd.

Je apparatuur moet in orde zijn, je content moet zijn afgestemd op beschikbare technologieën en je medium, enzovoorts. Je zult steeds beter het verschil kunnen zien tussen mensen die ‘maar wat doen’, en profs als MrBeast die precies weten wat zij doen. Die laatste groep zal zelf doen wat hij zelf kan, hulp en expertise zoeken waar nodig en op die manier nog verder boven de rest uitstijgen.

Tip: Wil je online een trouwe groep volgers creëren voor je organisatie, stel dan een persona van die volgers op en bedenk op welk platform deze mensen zitten. Pas vervolgens je content aan, aan de normen die bij het platform horen. Investeer in de juiste apparatuur en technieken die bij jouw content horen. Een YouTube-video zou er heel anders uit moeten zien dan een Instagram Reels-video.

Accepteer cookies

6. Leren doen we in videoformaat

Volgens Forbes onthouden ontvangers 95 procent van de informatie uit een videoboodschap, tegenover slechts 10 procent van een tekst. Dit maakt online video uitermate geschikt voor informatie waarvan het extra belangrijk is dat de strekking ervan blijft hangen; of die nu informatief, overtuigend of amuserend is. Wil je jouw publiek iets leren, dan ontkom je niet aan video-content. Ontvangers kunnen deze content sneller bekijken dan een (lange) geschreven tekst, én de boodschap blijft beter plakken.

Tip: Online video kan visueel heel duidelijk maken wat in tekst vaak erg abstract blijft. Augmented Reality (AR) voegt daar nog een extra aspect aan toe. Met AR kun je visueel uitleggen wat normaal gesproken ontoegankelijk, veel te klein of juist te groot is om weer te geven. ‘Normale’ video zie- en hoor je. AR erváár je, wat voor leerdoeleinden verder gaat dan alleen zien en horen. Om bepaalde ziektes uit te leggen heb je namelijk hele tekstboeken nodig. In een AR-omgeving kan een arts in een orgaan rondlopen om in een AR-model precies aan te wijzen hoe het menselijk lichaam werkt.

7. 5G maakt video de nieuwe contentstandaard

De komst van 5G zorgt ervoor dat iedereen, overal, zoveel mogelijk HD-video kan bekijken. Streaming video is binnen no-time dé manier waarop we content tot ons nemen. Volgens ons eigen onderzoek, uitgevoerd door MarketResponse, zet 88 procent van de marketeers jaarlijks video in voor hun marketingstrategieën. Wij verwachten dat dit percentage, in ieder geval voor grote organisaties, steeds verder naar de honderd zal kruipen: wie over tien jaar nog steeds niet aan boord is, bestaat waarschijnlijk niet meer.

Het is een spannende tijd in de online videobranche. Waar verwacht jij dat de grootste innovaties plaats zullen vinden?