Online marketing

Waarom VR, AR en 3D-technieken niet meer mogen ontbreken in je marketingplan

0

Visual search is niets meer dan het zoeken met afbeeldingen en video’s. Afbeeldingen zijn onmisbaar en ontzettend effectief, maar er wordt nog veel te weinig ondernomen om ook afbeeldingen slim in te zetten. Neem de tijd om je eigen content eens onder de loep te nemen, zodat je kunt beoordelen hoe virtual reality, augmented reality en 3D-technieken geïntegreerd kunnen worden in jouw marketingstrategie. In dit artikel deel ik met je waarom je oog moet hebben voor het visuele deel van jouw marketingplan.

Eerst een stapje terug, de metaverse… Veel mensen weten nog maar amper aan wat de metaverse is of gaat worden, maar marketeers zijn alweer bezig met de volgende stap. Marketing is altijd aan veranderingen onderhevig, denk maar aan de vrije recente overgang van getypte zoektermen naar gesproken zoektermen binnen de wereld van SEO. Met de metaverse in opkomst staat niet alleen de SEO-wereld op z’n kop, maar ook het internet zoals we dat nu kennen.

Naar verwachting zal web3.0 met de intrede van de metaverse ook een vlucht nemen. En om je hier goed op voor te bereiden, is het essentieel dat jij jouw visual search-strategie onder de loep neemt. Geen zorgen, ik zet een paar hot topics in de digitale wereld voor je op een rij. 

Wat is de metaverse?

De metaverse is een gedeelde virtuele ruimte, die wordt gevormd door een combinatie van augmented reality, virtual reality en internet. Het is eigenlijk een kopie van onze huidige wereld, maar dan digitaal. En in een digitale wereld zijn de mogelijkheden eindeloos.

Maar wat heb je nou aan zo’n digitale kopie? We leven toch al bijna tussen de vliegende treinen, robots en neon-gekleurde ruimtes? Goede vraag en het is lastig om hier precies de vinger op te leggen, net als de impact van het internet op ons leven. Ken jij die tijd vóór het internet nog? De metaverse is zo’n zelfde ontwikkeling. Over 10 jaar kunnen we ons digitale leven niet meer wegdenken.

De grondslag voor deze 3D-wereld is eigenlijk al gelegd in de jaren 90. Auteur Neal Stephenson omschreef in zijn boek Snow Crash al een versie van de metaverse. Kortgeleden (oktober 2021) kondigde topman Mark Zuckerberg aan dat Facebook een nieuwe naam krijgt: Meta. Het is niet alleen de titel die verandert, want het bedrijf ondergaat een complete rebranding. Uiteraard omdat Zuckerberg hoog inzet op de metaverse. Mede hierdoor nam de aandacht voor de metaverse exponentieel toe, waardoor de cryptowereld ook nog eens flink hoge ogen gooide.

Dankzij mijn werk heb ik de luxe om mijn favoriete bezigheid (schrijven!) te combineren met het onderzoek doen naar zaken als blockchain, crypto én de metaverse. En zoals je in onderstaande grafiek van Google Trends kunt zien: ik ben niet de enige die dit interessant vindt.

Google Trends

Bron: Google Trends

Visueel zoeken

Metaverse SEO nog niet, want deze 3D-wereld is nog in ontwikkeling. Maar we kunnen wel al een aantal ontwikkelingen voorspellen en speculeren over welke kant het opgaat. Want feit is wel, dat we niet zonder de zoekmachines kunnen. Tig keer per dag gebruiken we Google of Bing, om te kijken hoe laat de winkel sluit, wanneer onze trein vertrekt en wat de laatste koopjes zijn.

Er heeft al een verschuiving plaatsgevonden van geschreven tekst naar voice search. Hé Google! Hé Alexa! En nu is het tijd om de stap naar visueel zoeken te zetten. De basis bestaat al natuurlijk, denk aan Image SEO, Video SEO en bijvoorbeeld Pinterest. Het is niet voor niets dat visuele aspecten zo goed gaan in de online wereld, want ons brein verwerkt beelden waarschijnlijk 60.000 keer sneller dan tekst!

Visual search in een notendop

Visual search is niets meer dan het zoeken met afbeeldingen en video’s. Door het visuele deel van jouw marketingplan voorrang te geven, kom je automatisch ook terecht bij social media. Bij Instagram en Pinterest wordt waarschijnlijk de basis gelegd voor de toekomstige metaverse of zelfs Wilder Worlds (5D). Op Instagram en Facebook heb je virtuele shops en TikTok verdiept zich in augmented reality. En Forbes schrijft inmiddels wekelijks over de metaverse, daar las ik het volgende:

Customers could visit a virtual storefront on Instagram, see an influencer use AR to promote the store offerings, and the instantly buy and convert. When you consider going from texts, audio information and manual search to visual search, we’re just beginning to scratch the surface of future AR capabilities.

Web3.0 staat voor interactie

Onze activiteiten op het internet worden nu gestimuleerd en in ‘goede’ banen geleid door grote centrale partijen. Denk aan Facebook, Google en Amazon. Deze spelers bepalen in grote mate wat voor informatie jij krijgt voorgeschoteld, gebaseerd op jouw voorkeuren en zoekgeschiedenis. De internetrevolutie Web3.0 gaat hier verandering in brengen. Decentralisatie, automatisering, transparantie en intelligentere dataverwerking zullen pijlers zijn van dit nieuwe internet.

En doordat het gebouwd is op basis van open-source software, hebben we allemaal wat in te brengen. De interactie online zal toenemen, waardoor het ook voor jouw projecten een fantastische manier is om visueel in het oog te springen. 

Hoe bereid jij je voor?

Hoewel ons (toekomstig) digitale leven behoorlijk overweldigend kan zijn, denk ik dat we er goed aan doen om open te staan voor nieuwe technologie en innovatieve ontwikkelingen goed te blijven monitoren. We moeten nieuwe methodes adapteren en zorgen dat deze futuristische werelden omarmd worden. Het is eigenlijk best vreemd dat wel wel meegroeien in de uitgebreide mogelijkheden die optimalisaties van Google, Bing & bijvoorbeeld YouTube ons bieden, maar dat we metaverse beschouwen als een ver-van-mijn-bed-show.

Als ondernemer heb je in ieder geval geen keuze en zal je mee moeten gaan in deze veranderingen. Onderzoek naar nieuwe marketingstrategiën is daarbij essentieel. Je brand voorbereiden op een geheel nieuwe wereld, kan al door je brand te associëren met de metaverse. Verder is het essentieel om meer en meer in te zetten op visuale aspecten, want visual search gaat hand in hand met onze digitale 3D-wereld. Doordat Web3.0 gaat zorgen voor extra interactiemogelijkheden, is het goed om het zoekgedrag van je doelgroep in kaart te brengen. Hierdoor kun je op een interactieve manier inspelen op de behoefte van jouw prospects. 

Forbes beschrijft dit als volgt:

Brands will need to rethink their narratives in three dimensions and that marketers will need to embrace emerging technology at a faster speed. In the metaverse, everyone is a world builder, including brands.

Visual search – say what?

Natuurlijk is het essentieel om de wensen en behoeften van je klant in te willigen. Niet alleen qua dienstverlening, maar vooral op het gebied van core content. Door uitstekende content te creëren kom je hoger in de zoekmachines, waardoor je ook meer verkeer binnenhaalt. Het draaide voorheen altijd om teksten, waar de laatste jaren al diverse mediavormen aan werden toegevoegd. Afbeeldingen zijn onmisbaar en ontzettend effectief, maar er wordt nog veel te weinig ondernomen om ook afbeeldingen slim in te zetten.

Neem de tijd om je eigen content eens onder de loep te nemen, zodat je kunt beoordelen hoe virtual reality, augmented reality en 3D-technieken geïntegreerd kunnen worden in jouw marketingstrategie. Hieronder heb ik al een paar voorbeelden gegeven voor de integratie van AR & VR, maar de mogelijkheden zullen steeds eindelozer worden. 

Voorbeelden visual search

Voorbeelden in e-commerce 

Gebruik augmented reality voor het passen van schoenen en kleding. Een goed voorbeeld hiervan is de Cambridge Satchel Company. Zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien, hebben ze augmented reality toegepast voor hun productenrange. Het is alsof je voor de paspiegel in de winkel staat, waardoor je details en matching goed kunt beoordelen, terwijl je gewoon thuis op de bank hangt!

Bron: Shopify

Ook voor liefhebbers van horloges is het nu mogelijk om modellen te passen via AR. Zelfbenoemd ‘futurist’ Bernard Marr neemt in een video de ervaring van onder andere Rolex onder de loep, door te kijken hoe hun visuele tools aansluiten bij zijn behoeften. Chrono24 is ook druk aan het ontwikkelen, waaruit we wel kunnen opmaken dat de noodzaak van visual search zeker leeft onder marketeers.

Accepteer cookies

Andere branches

Ook als de focus ligt op ervaren in plaats van verkopen, kan deze moderne technologie uitkomst bieden. Denk aan het rondleiden van potentiële bezoekers op een toeristische locatie, zoals een tour door Amsterdam. Of het opleiden van medewerkers in de gezondheidszorg, doordat ze moeilijke handelingen toch nauwlettend kunnen leren uitvoeren. Ze zouden zelfs in het menselijk lichaam kunnen kijken door een 3D-toepassing, handig! 

Vergroot je wereld 

Wil je dan alvast de eerste stappen richting de metaverse zetten, doorloop dan dit lijstje en start vandaag jouw digitale realiteit:

  • Koop een Oculus 2 Headset, want zonder deze slimme headset kun je de verbinding met het virtuele niet leggen
  • Schrijf je in voor Facebook Horizon – een platform waarop je de virtuele wereld kunt ontdekken én creëren
  • Maak een avatar via Oculus. Momenteel is Meta (voorheen Facebook) een actieve ontwikkelaar, maar in de toekomst kun je vast en zeker op allerlei platformen een avatar ontwikkelen om jouw persoon te vertegenwoordigen
  • Ga content creëren met behulp van augmented reality
  • Neem deel aan een virtual reality-event, zoals één van de Oculus Events
  • Blijf op de hoogte via Forbes, Medium, Frankwatching en andere belangrijke bronnen
  • Bereid je netwerk uit met pioniers, zoals Cathy Hackl & Tiago Amaral
  • Gebruik Google Lens (50%-250% meer conversies, aldus Shopify)

Augmented reality overlays digital content and information onto the physical world – as if they’re actually there with you, – Google

Starten met visual search

Blockchain, crypto, VR, AR, de ontwikkeling van de metaverse… Zie maar eens bij te blijven! Een feit is wel dat visuele zoekstrategieën, dus de toepassing van afbeeldingen, video’s en virtual reality, onmisbaar zijn voor een vooraanstaand bedrijf of project. Loop jij vast en weet je niet waar je moet starten in dit nieuwe jaar? Neem je visual search-strategie direct onder de loep en zet kleine stappen.