Social media

Inspiratie! 💡 13 formats voor content op social media

0

Van grappige inhakers van HEMA tot schattige dierenfilmpjes van Burgers’ Zoo. Sommige content op social media gaat als bijna vanzelf door het dak. Maar wat als je een complexe of inhoudelijke boodschap wil overbrengen? Hoe zorg je er dan voor dat je opvalt én dat je boodschap blijft hangen? Deze 13 vormen en formats helpen je op weg!

Een inhoudelijke of serieuze boodschap via social media overbrengen kan best een uitdaging zijn. Platforms als Instagram, Facebook of LinkedIn staan bekend om vluchtig kijk- en leesgedrag. En de concurrentie met content van anderen is ook nog eens moordend. Daarom alvast een algemene tip: werk met vaste vormen en formats waarin je jouw content giet.

Terugkerende rubrieken

Deze terugkerende rubrieken deel je bijvoorbeeld eens per week of per maand met je volgers. Daarmee zorg je voor structuur en herkenbaarheid in je communicatie. Bovendien is de kans groot dat volgers bij je terugkeren als ze je content interessant genoeg vinden.

Maar welke vormen en formats passen goed bij een boodschap met inhoud? 13 voorbeelden.

1. Gebruik een slideshow

Een slideshow is eigenlijk een soort PowerPointpresentatie. Maar dan eentje die je deelt op bijvoorbeeld Instagram of LinkedIn. Ideaal als je een langer, complex verhaal wil overbrengen.

Persoonlijk ben ik fan van de slideshows van marketingprofessional Christ Coolen. Daarin behandelt hij verschillende marketing- of communicatievraagstukken. Zo legt hij in onderstaand voorbeeld in 24 plaatjes uit hoe je meer impact met je copy realiseert.

Slideshow Christ Coolen

De slideshows van Christ vallen op door de minimale teksten en de simpele tekeningen met gele arceringen. Daardoor herken ik ze direct. Bovendien krijg ik door de minimalistische stijl het gevoel dat ik makkelijk door het verhaal heen klik. Maar ondertussen ben ik na 24 kliks heel wat wijzer!

2. Kies voor een infographic

Wil je data visueel maken voor je publiek? Zoals feiten en cijfers? Denk dan eens aan een infographic.

NOS op 3 gebruikt deze communicatievorm regelmatig om de achtergronden bij het nieuws te duiden. Meestal zijn hun infographics verdeeld over meerdere afbeeldingen, waardoor een kleine slideshow ontstaat. Zoals in dit voorbeeld op Instagram.

Het voordeel van deze communicatievorm is dat de belangrijkste boodschap direct in het oog springt. De meer gedetailleerde informatie over het achterliggende onderzoek vind ik in het bijschrift onder de infographic. Slim!

3. Maak een lang verhaal kort

Als organisatie heb je waarschijnlijk eindeloos veel te vertellen over jouw bedrijf, product of merk. Maar de tijd van je volgers is niet eindeloos. Ga dus telkens na: wat is de échte kern van mijn verhaal? En neem een voorbeeld aan het Wereld Natuur Fonds.

Accepteer cookies

 

In de YouTube serie WWF in 1 minuut vertellen de natuurbeschermers in slechts 60 seconden hoe zij bossen beschermen. Of hoe een Noordzee-expeditie eruitziet. En ja, het duurt ook maar écht 60 seconden. Dat is sterk. De overige informatie vind ik vervolgens op de uitgebreide themapagina.

4. Geef je verhaal een gezicht

Hoe maak je duidelijk wat het betekent als je werknemersverzekeringen uitvoert? En wat zijn de Wajong, de Toeslagenwet of de WAZ eigenlijk?

Om dat uit te leggen, laat overheidsinstantie UWV mensen aan het woord die zélf gebruikmaken van een van de verzekeringen. Zij vertellen hoe de verzekeringen hen helpen de draad in hun leven op te pakken. Eerlijk, oprecht en zonder opsmuk. Zoals deze Facebookpost:

Leuk detail: Op LinkedIn deelt UWV hetzelfde verhaal, maar dan vanuit een andere insteek. De tekst is namelijk afgestemd op de professionele LinkedIn-doelgroep, zoals jobcoaches. Een goed voorbeeld van hoe je één verhaal op verschillende manieren bij twee doelgroepen onder de aandacht brengt.

En denk je nou: wat een lang bijschrift bij die post? Uit onderzoek van Coosto blijkt dat lange teksten op social media goed presteren als je wil scoren op interactie en bereik. Wil je dat mensen op een link klikken? Wees dan bondig en to-the-point.

5. Maak een vergelijking

Natuurlijk kun je een inspirerend artikel schrijven over de vraag waarom je beter een glas water dan een glas cola kunt drinken. Dat heeft het Voedingscentrum ook gedaan. Maar hoe deel je zoiets niet al te belerend met je doelgroep?

Daarvoor riep het Voedingscentrum de ‘Eetwissels’ in het leven. Zo laten ze eenvoudig het verschil zien tussen gezonde en minder gezonde voedingskeuzes:

Een leuk detail vind ik het schuifje in het midden, dat ik herken van mijn smartphone. Daarmee zet ik de eetwissel symbolisch ‘aan’. Ik kan me voorstellen dat ze met dit detail net wat meer jonge volgers aanspreken.

6. Lanceer het begrip van de week

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. En dus wil de Belastingdienst de jaarlijkse belastingaangifte zo eenvoudig mogelijk maken. Daarvoor is het handig als je als burger alvast de basisbegrippen kent.

Maar hoe breng je zulke taaie, droge stof creatief onder de aandacht? Nou, bijvoorbeeld zo:

In de serie ‘Fiscaal woordenboek’ deelt de Belastingdienst verschillende belastingbegrippen in een visuele vorm. In het bijschrift onder de post geven ze waar nodig nog wat extra uitleg.

Met dit format kun je trouwens alle kanten op. Zo gebruikt ING het om de belangrijkste begrippen over beleggen uit te leggen. En het ‘Begrip van de week’ kan natuurlijk ook ‘De medewerker van de maand’ of ‘De vraag van de week’ zijn.

7. Gebruik humor

Sparen, beleggen, hypotheken. Het zijn niet bepaald eenvoudige of lachwekkende onderwerpen. Dus besloot Centraal Beheer ze júist eenvoudig en humoristisch te maken, door kinderen het woord te geven.

In de YouTube-serie ‘Kinderen leggen het even uit’ spreekt de verzekeraar met kinderen over hypotheken, sparen, beleggen en aanschafwaarde. Dat levert grappige antwoorden op. Want een hypotheek, dat heeft toch te maken met hypnotiseren?

Accepteer cookies

8. Pik de beste quotes eruit

Quotes blijven hangen. Dus heb je een sterk interview of onderzoek dat je met je volgers wilt delen? Pik er dan een pakkende quote uit en maak die visueel. Zoals Psychologie Magazine doet:

Misschien kun je uit één interview zelfs meerdere quotes halen en die over langere tijd verspreiden onder je volgers. Ook een idee: haal uit hetzelfde interview een quote én een stelling waarop mensen kunnen reageren:

9. Deel feiten en weetjes

Naast quotes kun je ook feiten, fabels of weetjes over je onderwerp visueel maken. Zo begon de Hartstichting de rubriek ‘Hartfeitjes’. Via Instagram Stories delen ze feitjes in de vorm van een vraag, waarop volgers kunnen reageren. De volgende slide geeft vervolgens extra tekst en uitleg:

10. Geef een kijkje achter de schermen

Waarom zou je solliciteren naar een baan als verkeersleider bij de NS? En wat doet een scrummaster eigenlijk? Om dat duidelijk te maken, nemen medewerkers van NS je op een speciaal Instagram-account mee in hun werkweek.

Medewerkers plaatsen 3 foto’s over hun werk en vertellen daarbij kort wat ze doen. Daarna neemt een andere medewerker het stokje over. Een soort mini-dagboekjes! Zo laat de NS de enorme variatie aan baankansen bij het bedrijf zien.

Tip: Het format ‘Achter de schermen’ is ook geschikt om je volgers te laten zien hoe je jouw product maakt. Of hoe je je dienstverlening verbetert. Mensen vinden het nu eenmaal leuk om iets te zien wat ze normaal gesproken niet snel meekrijgen.

11. Maak een lijstje

Van tips om duurzamer te leven tot simpele ideeën om geld te besparen: zoals velen ben ik gek op lijstjes. En je kunt ze ook nog eens makkelijk visueel maken, zoals je ziet in dit voorbeeld van a.s.r.

De verzekeraar deelt tips om vitaler te worden. In dit geval: ideeën om de winterdip tegen te gaan. Wat a.s.r. slim doet, is dat ze op Instagram maar 4 tips weggeven. De rest vind je in het uitgebreide artikel dat je kunt lezen via de link in bio.

12. Focus op emotie

Soms zitten mensen niet zo te wachten op het moeilijke verhaal dat je wil vertellen. Waarom je een uitvaartverzekering moet afsluiten, bijvoorbeeld.

Uitvaartonderneming Monuta focust daarom op de positieve emoties rondom een uitvaart: de mooie herinneringen aan een overledene. Die brengen ze in beeld door foto’s te maken van spullen die een nabestaande doen herinneren aan de overledene. Onder #mijnherinnering vind je een heleboel mooie verhalen.

13. Haak in op de actualiteit

Toegegeven: voor bedrijven als Bol.com en HEMA ligt het met een uitgebreid assortiment voor de hand om talloze actuele en humoristische inhakers te maken. Dat is anders wanneer je je inzet voor migranten of respect wil afdwingen voor postbezorgers. Maar onmogelijk is het niet!

Zo haakt PostNL met deze video slim in op het anderhalvemeter-tijdperk:

Accepteer cookies

En ook deze post op Twitter van UNHCR (de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) wil ik je niet onthouden:

Een strategie voor je social media

De bovenstaande vormen en formats zijn bij voorkeur een onderdeel van je contentstrategie voor social media. Voor zo’n strategie stel je van tevoren doelen op die je met je content wil bereiken. Denk aan merkbekendheid creëren (bereik), meer contact met je doelgroep (interactie) of meer websitebezoek (kliks).

Ook beschrijf je van tevoren je doelgroep, de social kanalen waarop je doelgroep actief is, en de kernboodschap die je wil overbrengen. Daarna kun je helemaal los met het verzinnen van vormen en formats. Veel plezier!

Marlous schreef dit artikel ten tijde van haar dienstverband bij contentbureau Beklijf.