Samenwerken

Hoe frustratie ons tot in de ruimte bracht

0

Hoe kan frustratie iets moois zijn? Herkenbare frustraties zoals ‘waarom verandert er niks?’ en ‘waarom doet niemand hier iets aan?’, kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat er wél iemand opstaat, er wél wat aan doet en de wereld daadwerkelijk verandert. Zo ontstaat er een nieuwe onderneming en daarmee een sterk merkverhaal. In dit artikel beschrijf ik 5 inspirerende voorbeelden waar frustratie de voedingsbron werd van verandering.

Zoals de frustratie van een voormalig president van Amerika, of een voorbeeld van hoe een falend lichaam je niet hoeft tegen te houden en zelfs een frustratie die de mens verder brengt dan onze eigen planeet. Uiteindelijk wil ik je graag laten zien hoe jij jouw frustratie kunt inzetten om iets te gaan veranderen. Hoe je jouw frustratie kunt omzetten in iets positiefs. Mocht je dat al eens gedaan hebben, dan hoor je ook in het volgende rijtje thuis en hoop ik dat jouw frustratie tot nog meer verandering zal leiden.

1. Wie bedient wie?

Iedereen kent Steve Jobs, de oprichter van Apple. Hij kwam met zijn ideeën in een tijd dat computers logge en ingewikkelde apparaten waren. Je had een studie nodig om een computer te kunnen bedienen. Zijn frustratie was dat mensen zoveel moeite moesten doen om machines te bedienen, terwijl hij vond dat machines de mensen moesten (be)dienen.

En zo kwam hij (samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne) in 1976 met Apple Computer. Zij ontwikkelden computers gebaseerd op een gebruiksvriendelijke interface, waar later ook Microsoft zich door lieten inspireren met hun Windows-besturingssysteem. Vandaag de dag hebben we nog steeds veel plezier van de basis die toen is gelegd. Steve Jobs is het voorbeeld van iemand die zich niet neerlegde bij hoe dingen gaan, maar altijd verbetering en mogelijkheden zag.

2. Dan doe ik het zelf wel

Donald Trump komt uit een ondernemersfamilie en is een bekende Amerikaanse zakenman. Zo zag ik hem onlangs nog voorbij komen als figurant in de kerstfilm Home Alone 2 (1992). Hij wilde nooit de politiek in, maar zag wel altijd genoeg wat moest veranderen. Er zijn veel oude interviews waarin hij zijn frustraties uit over hoe het in Amerika gaat.

Op een dag kwam hij tot de conclusie dat niemand verandering teweeg ging brengen en raakte hij overtuigd dat hij het dan maar zelf moest gaan doen. Hij ging voor het presidentschap. Voor die tijd had hij nog nooit een politieke functie vervuld. De uitkomst is bekend. Wat je ook van hem vindt, een knappe prestatie was het zeker. En als ondernemer vind ik het een mooi voorbeeld van hoe de gevestigde orde op z’n plek gezet kan worden.

Trump in Home Alone2

Trump als figurant in Home Alone 2 (1992)

Inmiddels is Trump al ruim een jaar geen president meer, maar ik denk dat we het laatste nog niet gehoord hebben van hem. Niet in de laatste plaats vanwege zijn grote frustratie over hoe zijn termijn geëindigd is. Voor de helderheid; dit gaat niet over mijn politieke voorkeur, daarvoor heb ik te weinig kennis van de Amerikaanse politiek. Het gaat mij om het voorbeeld van hoe een Amerikaanse gefrustreerde ondernemer president werd van het machtigste land op aarde.

3. Weg met verbrandingsmotoren en op naar mars!

Zo erg geloven in een wereld zonder verbrandingsmotoren, dat je uiteindelijk je volledige vermogen investeert in een bedrijf in elektromotorisch aangedreven auto’s. Elon Musk werd in 2004 eigenaar van Tesla. Het bedrijf liep rond 2008 niet goed en in plaats van het te verkopen, investeerde hij zijn volledige vermogen in Tesla. Hij weigerde overnames en ontsloeg de oorspronkelijke oprichters van Tesla. Hij zegt het vervangen van de traditionele auto (aangedreven door een verbrandingsmotor), door de elektrische auto, tot Tesla’s missie te maken.

Hoe ver frustratie iemand kan drijven, is bij Elon Musk goed zichtbaar. Naast zijn harde en aanwezige hand in het besturen van zijn bedrijven, zijn ook zijn dromen en missies groter dan die van een doorsnee persoon. Denk bijvoorbeeld aan zijn wens om Mars te koloniseren met zijn bedrijf SpaceX, omdat hij de beschikbare ruimte en bronnen op aarde als beperkend ziet. En dat is hoe frustratie ons tot in de ruimte bracht. SpaceX werd al opgericht door Musk in 2002 en is inmiddels het grootste en bekendste bedrijf dat tot de NewSpace-beweging wordt gerekend. SpaceX is sinds 2017 wereldwijd de grootste aanbieder van lanceringen.

4. Een frisse duik, een verfrissend idee

Toen Boyan Slat tijdens een vakantie in Griekenland aan het duiken was, schrok hij van de hoeveelheid plastic in zee. Die frustratie bracht hem ertoe om een systeem te bedenken dat drijvend kunststofafval opvangt, door gebruik te maken van de natuurlijke stroming in de zee. Hij was toen nog een vwo-scholier. In 2012 won hij met zijn idee een prijs van de Technische Universiteit Delft. En na zijn TED-talk in 2013, genaamd ‘How the oceans can clean themselves’ (Hoe de oceanen zichzelf kunnen reinigen), kreeg hij wereldwijd bekendheid en haalde hij via een crowdfunding voldoende geld op voor een pilot-fase. Het bedrijf ‘The Ocean Cleanup’ werd opgericht en heeft als missie om de zogenaamde ‘plastic soep’ uit de oceanen op te ruimen. Zijn frustratie werd zijn overtuiging, waardoor hij motivatie vond om in actie te komen.

5. Falend lichaam, super brein

Iemand die alle reden had om gefrustreerd door het leven te gaan was Stephen Hawking. Een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige, die tijdens z’n studie in Oxford erachter kwam dat hij ALS had. Een ziekte die het lichaam sloopt, maar het denkvermogen intact laat. En dat is precies wat Hawking de rest van zijn leven volop heeft benut: zijn denkvermogen. Hij werd één van de meest toonaangevende wetenschappers aller tijden.

Hawking is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Zijn boek ‘A Brief History of Time’ (1988) was zijn absolute doorbraak qua bekendheid en werd een wereldwijde bestseller. Geschreven met een spraakcomputer, want spreken en schrijven kon hij toen al niet meer. De voornaamste nalatenschap (hij stierf in 2018) is, naast talrijke wetenschappelijke bijdragen, hoe een mens zich door niets hoeft te laten tegenhouden om helemaal ergens voor te gaan. Zijn frustratie werd een motivatie om ondanks alles zeer relevant te zijn.

Stephen Hawking Art

Stephen Hawking ©Artiest: Señor Salme

Dit waren een aantal voorbeelden die laten zien waar frustratie toe kan leiden. Een frustratie kan uiteindelijk ons leven makkelijker maken, verandering teweeg brengen en zelfs de wereld mooier maken. Het belangrijkste uit deze voorbeelden is dat een frustratie geen frustratie blijft, maar de eerste stap is in een belangrijke verandering, een innovatie die ons verder kan brengen.

Wat is jouw frustratie?

En nu jij. Zijn bovenstaande voorbeelden herkenbaar? Is er al eens een frustratie geweest die voor jou leidde tot een actie die voor verandering zorgde? Ben je een bedrijf gestart vanuit een frustratie? Omdat je zag dat dingen anders kunnen? En misschien denk je nu wel aan iets waar je jezelf al lange tijd aan ergert? Dat is namelijk een prachtige voedingsbron om te starten met een beweging en te werken naar de oplossing. Dit kan leiden tot een onderneming die echte verandering kan brengen. Zo kan frustratie leiden tot iets positiefs. Ik roep je op om er iets mee te doen, je frustratie niet te laten liggen, maar te komen tot een oplossing en zo bij te dragen aan een betere wereld.

Van frustratie naar succes

Heb jij dit al gedaan en staat er een prachtige onderneming? Wil je dat jouw overtuiging je doelgroep bereikt? Mijn frustratie is verhalen die nep zijn of slecht verteld worden. Ze hebben geen effect. De wereld moet meer echt en geloofwaardig zijn. Daarom help ik bedrijven en merken om hun merkverhaal zo goed mogelijk te vertellen. Het zaadje van frustratie van waaruit een onderneming is ontstaan, is vaak een hele goede bron om uit te putten. Het levert visie, doelen en een sterk merkverhaal op. Goed vertaald en creatief gebracht, zal dit verhaal je doelgroep raken, overtuigen en leiden tot succes.