Content

Kies voor een duurzame digitale strategie [& niet voor trends]

0

Trends. Of ze nu technisch zijn (AI, Metaverse), over het uitbreidende communicatielandschap gaan (Clubhouse, TikTok) of over mode (crop tops en huispakken) gaan. De vraag: ‘wat is trending?’ is helemaal niet zo relevant. De vraag moet zijn: ‘Waar kan ik verschil maken?’ En daarbij neem je trends natuurlijk wel in acht. Want het klopt, er zou d’r zomaar eentje tussen kunnen zitten die voor jouw organisatie super relevant is.

Dit is dus een pleidooi tegen trends.

Het woord ‘duurzaam’ is anders aardig trending

Guilty as charged. Duurzaam is dan ook een woord dat verschillende gevoelens bij mij oproept. Duurzaam is belangrijk, want: het klimaat, je gezondheid, de levensduur van een product… Maar tegelijkertijd krijg ik er de kriebels van, want het wordt regelmatig mis- eh… ge-bruikt voor marketingdoeleinden. Ik hoor nog zo iemand zeggen: “Gaaf hè, deze schoenen zijn van vegan leather.” Voor zij die het nog niet wisten: dat is gewoon een ander woord voor nepleer.

En ja, toch ga ik het met je hebben over een duurzame (digitale) strategie.

Reality check

Een opsomming:

  • Een jaar heeft 52 weken, je werkt daarvan ongeveer 46 weken, dat zijn 230 werkdagen.
  • Op een werkdag hebben we zo’n 5 effectieve uren per dag, op vergaderingen, telefoontjes en e-mail na.
  • Volgens hetzelfde onderzoek werken we van die 5 uur, slechts een schamele 3 uur productief.

Waarom maak ik dit sommetje? Niet om een doem scenario te schetsen, maar om het belang van een duurzame strategie te benadrukken. Je hebt gemiddeld slechts 690 productieve uren om te besteden elk jaar. En daarom is het des te meer belangrijk dat je met gerichte acties bezig bent in die tijd.

Gewaagde moves. Of toch niet?

In navolging van een aantal grote Amerikaanse merken, zoals Patagonia en North Face, volgde ook cosmeticabedrijf Lush met een volledig ban van social media. De verklaring van oprichter en CEO Mark Constatine:

I’ve spent all my life avoiding putting harmful ingredients in my products. There is now overwhelming evidence we are being put at risk when using social media, ‘’I’m not willing to expose my customers to this harm, so it’s time to take it out of the mix.”

Deze organisaties hebben de keuze gemaakt uit vooral ethische overwegingen. Passen de platformen wel bij de kernwaarden van mijn organisatie? Maar er is nog een overweging die je maken kan. Namelijk die van contentgoeroe Cor Hospes. Hij pleit in een recent artikel voor ‘stoppen met bouwen op gehuurde grond’. Het bouwen: je social strategie. De gehuurde grond: het platform.

Dat zijn een aantal very bold moves. Wat moet jij met deze informatie?

Een huisje met schildering van meisje die boek leest.

Raison d’être

Dit alles is terug te brengen naar de kern van je beweegredenen, de kern van je bestaan als organisatie en de doelen die je wil bereiken. Je kunt écht het verschil maken op social media. Maar ben je daar slechts aanwezig omdat je vindt dat je daar moet zijn? Of kun jij voor jouw doelgroep van toegevoegde waarde zijn op dat platform? Het is belangrijk om hier kritisch op te blijven. Hoe doe je dat? Twee stappen.

1. Kun jij dit binnen één minuut uitleggen?

Er is een persoon (doelgroep) met een probleem (markt) en dat probleem los jij op (verkoopbaar product of service). Nou denk je misschien: ‘Was het maar zo simpel!’ Als dat zo is: dan moet je aan de slag. Want als het niet simpel is, dan raak je klanten kwijt. Zorg ervoor dat de boodschap van jouw organisatie simpel is. Zodat iedereen in je organisatie dit weet uit te dragen en de klant het eenvoudig begrijpen kan.

2. Kill your darlings

Weet je die opsomming aan het begin nog? Als je geen duidelijke prioriteiten stelt, dan is je strategie gedoemd te mislukken. Het is dus heel belangrijk dat jij en je team heel goed begrijpen wat de belangrijkste doelstelling is en wat secundair is. Anders dreigt je doelstelling in de waan van de dag (‘kan jij ff een flyer maken/campagne oprichten/event organiseren?’) verloren te gaan.

Naast een duidelijke boodschap voor je potentiële klanten, is een duidelijke richting voor je team dus ook onmisbaar.

Digitale menselijkheid

Goed, je hebt nagedacht over je raison d’être. En weet daar nu passende keuzes bij te maken als het aankomt op strategie, boodschap én middelen. Dan hoop je jouw product of dienst aan de man te brengen. Ook hier zien we al een jarenlange trend van (content)marketeers die schrijven over thought-leadership-achtige strategieën. Die ertoe moeten leiden dat mensen je weten te vinden omdat jij een expert in je vak bent. En ook de Google-updates van de afgelopen jaren moeten allemaal tot steeds meer relevantie leiden.

Allemaal goede ontwikkelingen!

Maar, het betekent wel dat keywords knallen – als het dat niet al was, dan nu toch… – echt ten einde is. Het betekent dat je content van jóú moet zijn. Echt authentiek. Mensen houden van mensen. Van menselijk. Zorg er daarom voor dat jij jouw doelgroep kent. Weet wie jouw doelgroep als vriend, mentor of maatje zou kiezen. Hoe die vriend of mentor praat. Wat hij of zij belangrijk vindt. Enzovoort.

Experimenteer en groei

Heb je de basis liggen? Dan kun je los! En dan bedoel ik niet met nog meer plannen maken, dat houdt hier op. Ik bedoel met publiceren. Er is tegenwoordig zoveel data beschikbaar. Gebruik dat dan ook om te valideren of je content resoneert. Bedrijven die experimenteren en datagedreven werken groeien exponentieel ten opzichte van bedrijven die dat niet doen.

Be bold

We zijn ons met z’n allen steeds bewuster aan het worden van tijd. Werken op afstand en flexibele uren waren al in trek. En sinds de pandemie lijkt het de norm te worden. Mijn boodschap is dan ook: laat je niet gek maken. Leg een strategie en simpele(!) boodschap vast. Laat dit tot de fijnste haarvaten van je organisatie doorvloeien en durf alle daarbij behorende keuzes te maken. Hoe gewaagd deze ook zijn.