Samenwerken

Hoe denken we over werken op afstand? Een duik in de cijfers

0

Werken op afstand, we doen bijna niet anders meer. Maar hoe staat het met de veranderingen en evolutie van deze manier van werken? Wat zijn de voordelen en waar lopen we tegenaan? Een duik in de cijfers en beleving, twee jaar na het begin van de coronapandemie.

Het State Of Remote Work Report is een jaarlijks onderzoek over de evolutie van werken op afstand, uitgevoerd door Buffer. Dit jaar deden hier meer dan 2000 werknemers aan mee van over de hele wereld, 16 landen welgeteld (toevoeging: het is onbekend of Nederland hier bij zit). De volgende onderwerpen komen in het onderzoek aan bod:

  • Hoe mensen denken over werken op afstand
  • De voordelen en problemen die mensen zien als gevolg van werken op afstand
  • Hoe werken op afstand de loopbaangroei, beloning en prestaties beïnvloedt

Ervaringen met werken op afstand

De grote meerderheid van de werknemers uit het onderzoek heeft positieve ervaringen met werken op afstand en beveelt het aan. En, erg opvallend: ruim 97% van de werknemers wil graag op afstand blijven werken. Daarnaast zitten werknemers en organisaties op 1 lijn. Allebei geven ze aan dat ze in de toekomst een vorm van permanent op afstand werken willen gaan uitvoeren.

Opvallend is de grote verschuiving bij organisaties als het gaat om werken op afstand. Een ruime meerderheid van de werknemers (72%) geeft aan dat, door de coronacrisis, hun organisatie van plan is om in de toekomst een zekere mate van op afstand werken toe te staan. In 2021 gaf slechts een minderheid (46%) van de werknemers dit aan.

Werken op afstand: flexibel maar ook eenzaam

De twee belangrijkste voordelen van remote werken zijn geen verrassing: de vrijheid in hoe werknemers hun tijd kunnen indelen en de flexibiliteit. Werknemers geven aan veel meer tijd te hebben, omdat ze niet meer heen en weer hoeven te reizen tussen woon- en werkplaats. Daarnaast zijn werknemers flexibel in waar ze werken.

Interessant zijn de voordelen die daarna komen, namelijk betere financiële resultaten en de bijkomstigheid voor werknemers om zich beter op hun werk te concentreren. Voor werknemers die op afstand werken vallen de kosten voor woon-en werkverkeer en de lunches op kantoor weg. Een interessant feitje waar ik eerder niet zo bij stil stond: volgens Visa geven we per jaar gemiddeld 2416 euro uit aan lunches als we op kantoor zijn. Dit komt neer op ruim 200 euro per maand.

Op afstand werken heeft ook nadelen, zoals eenzaamheid. Pieter Levels is oprichter van Nomad List en OK remote. Hij geeft in het onderzoek van Buffer aan dat je op kantoor snel vrienden maakt door samen te werken. Als je op afstand werkt, gaat dit nou eenmaal veel lastiger. Een van de oplossingen hiervoor is om te werken vanuit cafés of coworking ruimtes. Medewerkers die op afstand werken moeten hier volgens Pieter ook proactiever in zijn. In tegenstelling tot kantoorwerk, gaat het met werken op afstand nou eenmaal niet vanzelf.

Met kantoorwerk maak je automatisch vrienden door samen te werken.

Is loopbaangroei op afstand moeilijker?

In het onderzoek gaat Buffer ook in op het geluid dat loopbaangroei op afstand lastiger te verwezenlijken is. Dit zou met name van invloed zijn op jonge mensen. Als je op afstand werkt, krijg je minder begeleiding en netwerk je minder snel in vergelijking met werken op kantoor.

Toch lijkt 41% van de medewerkers uit het Buffer-onderzoek deze zorg niet te delen. Daarentegen geeft 45% van de medewerkers aan dat remote werken de loopbaangroei juist wel moeilijker maakt. Volgens hen heeft dit niet te maken met remote werken, maar meer met het feit dat een organisatie de loopbaangroei niet ondersteunt.

Kortom, medewerkers geven aan dat remote werken niet van invloed is op hun loopbaangroei, als organisaties dit sowieso al ondersteunen. Maar er is dus nog wel flink veel werk op het gebied van loopbaangroei.

Salaris afhankelijk van je werkplek?

Een andere discussie die nu speelt is hoe je werknemers op afstand moet betalen. Moeten salarissen afhankelijk zijn van waar iemand werkt? Oftewel, moet er rekening gehouden worden met de kosten van levensonderhoud die per locatie kunnen verschillen? Uit het onderzoek blijkt dat er geen overeenstemming is over de vraag of werknemers voorstander zijn van een locatiegebonden salaris.

Als er wordt gekeken naar generatieverschillen, is de kans groter dat generatie Z het ermee eens is dat loon afhankelijk is van waar je werkt. Terwijl millennials, Gen X en babyboomers het minder snel ondersteunen.

Vierdaagse werkweek de evolutie van mensgerichte werkplekken?

In het onderzoek is niet alleen gekeken naar werken op afstand versus kantoor, maar ook naar andere soorten van op afstand werken. Er is gevraagd naar drie gemeenschappelijke soorten beleid: flexibele werkuren, niet-vergaderdagen en een vierdaagse werkweek (4DWW).

Uit het onderzoek blijkt dat de vierdaagse werkweek het minst gangbare beleid is, maar wel het meest wenselijk. Slechts 17% van de mensen zegt dat hun organisatie een 4DWW heeft, terwijl 69% in het onderzoek aangeeft dat ze zouden willen dat hun organisatie dit beleid had.

Bij Buffer zijn ze al overgegaan op een 4DWW en niet van plan terug te gaan naar een vijfdaagse werkweek. In een recent teamonderzoek meldt 91% van het team dat ze gelukkiger en productiever zijn door vier dagen per week te werken. Volgens Nicole Miller, director of people bij Buffer, is de 4DWW een bevestiging van een echte flexibele en resultaatgerichte werkplek. Bij Buffer geloven ze dat de vierdaagse werkweek de volgende evolutie is van mensgerichte werkplekken.

Niet meer terug naar hoe het ooit was

Kunnen we volledig terug naar kantoor? Uit het onderzoek van Buffer blijkt dat medewerkers tevreden zijn over het remote werken en dit ook aanbevelen. Op afstand werken maakt flexibel, maar ook eenzamer. Medewerkers zijn zich bewust van voor- én nadelen van werken op afstand, maar willen niet meer terug naar hoe het ooit was.

Daarnaast geeft 59% van de medewerkers uit het onderzoek aan voornamelijk vanuit huis te willen werken en 41% geeft aan dit op andere locaties te willen doen zodra de pandemie voorbij is. Hoe werken jullie het liefste op afstand?