Contentmarketing

Contentmarketingtrends? Daar hoef je niet naar te luisteren

0

We blijken nog massaal naar ‘wat is contentmarketing’ te googelen. Weten we dat écht nog steeds niet? En dat je origineel moet zijn en dat storytelling werkt, dat is toch ook wel bekend? En die trends die worden gedeeld in alle rapporten van vooruitstrevende merken: zijn die wel nieuw? Ik schop tegen een aantal ‘trends’ en vertel je wat wel belangrijk is om je contentmarketing naar een hoger niveau te tillen.

Als rapporten zoals het State of Contentmarketing-rapport van Semrush uitkomen, hoop ik ieder jaar weer dat ik verrast word. Helaas is het teleurstelling die in de meeste gevallen de boventoon voert. Dan zie ik trends genoemd staan die ik zie als een basisbeginsel van contentmarketing. Nu beloof ik je dat dit geen zeurblog wordt over hoe het kan dat het potentieel van contentmarketing zo langzaam tot ons doordringt. Ik zet mijn teleurstelling aan de kant en stroop mijn mouwen op, want er is werk aan de winkel.

Tabel over contentmarketing.

Volgens Semrush (en de geïnterviewde marketingprofessionals) zijn dit de contentmarketingtrends in 2022:

 1. Content will become more human
 2. Your audience needs will continue to shift
 3. Content marketers will focus on customer empathy and customer research
 4. Storytelling in content marketing will be key
 5. Content will be seen as a revenue generator
 6. Click-through rates will be a top KPI
 7. Short-form video will increase in importance
 8. Content audits will take center stage in 2022

Veel van deze punten vind ik niet echt een trend. Eerder een basisbeginsel. Daarom introduceer ik graag de 6 contentmarketingbasisbeginsels waar je in 2022 NIET meer omheen kunt.

1. Zie contentmarketing als een kanaal om inkomsten te genereren

Als je contentmarketing ziet als een kanaal om inkomsten te genereren, dan ga je er serieuzer mee aan de slag. Hierbij horen KPI’s en bijsturing als je deze KPI’s niet behaalt. Het doel van content is een gestage stroom van gekwalificeerde bezoekers. En dat betekent klikken. Ik stel dan ook voor dat de CTR sowieso één van die KPI’s is.

Hou je data in de gaten en pas je contentstrategie aan als je merkt dat je content niet doet wat je wil dat het doet. Er is simpelweg geen gouden formule voor succesvolle contentmarketing, dus bijsturen is noodzakelijk.

Tips voor contentmarketing.

2. Leer je klant écht kennen – dat gaat veel verder dan een buyer persona

Er zit altijd een mens achter dat scherm. Die verliezen we zeker in de B2B-wereld nog weleens uit het oog. Daardoor wordt het lastig om te bouwen aan een band. Het is tijd om weer even terug te gaan naar de basis:

 • Wie is mijn klant?
 • Wat wil mijn klant?
 • Hoe kan ik mijn klant helpen om dat te krijgen?

Een buyer persona is in mijn ogen niet meer genoeg. Het wordt tijd om je klant écht te leren kennen. Ik heb een aantal ideeën voor je op een rij gezet.

 • Bel iedere maand drie klanten op om het gesprek aan te gaan: wie zijn ze, wat speelt er in hun wereld, hoe zijn ze met je in aanraking gekomen, lezen ze je content, waarom wel of niet en met welke vragen blijven ze zitten?
 • Deze zelfde vragen kun je stellen aan sales en accountmanagement. Dat zijn de collega’s die vaak met de klant om tafel zitten. Wat merken zij op? Als het enigszins kan is het ook altijd waardevol, zeker als je net bij een bedrijf werkt, om eens mee te gaan naar een aantal klantgesprekken.

Er zijn nog meer manieren om je klant beter te leren kennen. Ik weet zeker dat jij hier ook originele ideeën over hebt. Verzamel deze kennis met de data je al hebt en zo vergroot je de kennis over je klant.

3. Laat je niet gek maken, blijf dichtbij jezelf

Er is zoveel content. Hoe zie je door de bomen nog het bos? Hoe zorg je nou dat je opvalt? Door simpelweg niet dezelfde dingen te maken als anderen. Dat doe je door dichtbij jezelf te blijven en je vooral niet gek te laten maken door alles wat er om je heen gebeurt. Voer je eigen onderzoek uit, vergroot je kennis op relevante gebieden en kijk verder dan wat de algoritmes willen.

Zie de content die je maakt als een gesprek met de lezer. Laat je (merk)persoonlijkheid doorschijnen en maak je content leuk om te lezen. Als je bijvoorbeeld schrijft over zaken waar je rekening mee moet houden als je een badkamer koopt, dan kun je die opsommen. Het is veel leuker als je die aanvult met anecdotes.

Het is belangrijk dat je de juiste maten van je badkamer paraat hebt of openstaat voor meethulp van onze experts. Zo kwam er vorig jaar een klant in de winkel die ervan overtuigd was dat hij zijn badkamer goed had opgemeten. Hij ging tijdens ons gesprek steeds meer twijfelen. Dat is helemaal niet erg, daarom hebben we onze meetservice in het leven geroepen, maar hij bleef erbij dat we zijn nieuwe bubbelbad gewoon konden bestellen. We kregen uiteindelijk het bad niet eens de badkamerdeur door. Deze klant spoelt zijn teleurstelling nog iedere dag weg onder zijn koperen douchekop.

Je snapt het.

4. Bied je content in meerdere vormen aan

Tijdens de pandemie is er veel veranderd. We zijn anders gaan leven. Zo wisselen we vaker van locatie en zitten we niet standaard meer thuis of op kantoor. Onder andere hierdoor is de manier waarop we content tot ons nemen veranderd. Hou hier rekening mee in je contentcreatie. Een blog kan je ook laten inspreken, zodat je lezers onderweg kunnen luisteren. En van een podcast kan je ook een geschreven blog maken. Speel met de manieren waarop jij je content aanbiedt. Hier geldt natuurlijk ook: blijf naar jouw klanten luisteren.

5. Maak je content speels: korte video’s blijven

En dat is maar goed ook, want korte video’s zijn dé manier om je content speelser te maken. Mijn tip om meer met korte video’s te gaan doen is vooral: maak het jezelf niet te ingewikkeld. Als je een korte video deelt hoeft deze van mij niet perfect te zijn, wel menselijk.

Tips om aan de slag te gaan.

6. Optimaliseer bestaande content en hergebruik!

Misschien wel mijn favoriet. Ik zie contentmarketeers verschrikkelijk hard werken om steeds maar weer nieuwe content te produceren. Vaak is dat helemaal niet nodig. Je focus moet liggen op de content die resultaten oplevert. Als je een oud whitepaper hebt wat iedere keer maar weer voor downloads zorgt, waarom zou je dan nieuwe content maken?

Kijk naar de data (is ‘ie weer). Welke content doet het goed? Kun je het op andere manieren inzetten? Blogs over een bepaald thema samenvoegen tot een download? Of juist andersom. Van een whitepaper losse blogs maken. Of simpelweg een oude blog met een hoge CTR weer eens onder de aandacht brengen op een aantal kanalen?

Zullen we afspreken dat we bovenstaande punten niet meer als trends wegzetten, maar dit gewoon de norm is? En dat 2022 het jaar wordt waarin we contentmarketing massaal serieus gaan nemen? Ik blijf hoop houden dat we volgend jaar over trends lezen die ons verrassen.