Content

Dé videotrends voor 2022: live shopping, AI & supersnelle edits

0

Met een pakkende video kun je goed de aandacht trekken en houden op social media of je website. Komend jaar kun je veel toffe dingen verwachten op videogebied: wat dacht je van live videoshopping, supersnel video-editen en een explosie in video shorts? Dit zijn 7 videotrends voor 2022!

1. Live video (shopping)

Live video heeft het afgelopen jaar al een enorme vlucht genomen, en mijn verwachting is dat livestreamen komend jaar zal exploderen. We kennen allemaal wel de toffe livestreams op YouTube, LinkedIn en Instagram. Meestal een kennisoverdracht of entertainment met een stuk interactie.

In 2022 zal die interactie nog een stapje verder gaan. Ik denk dat we komend jaar ook zullen gaan shoppen via livestreams. In China is dit al een gebruikelijke manier van shoppen: dus tijdens een livestream vragen stellen over producten en vanuit de stream op de ‘koop’-knop drukken.

Afgelopen jaar zijn YouTube, Amazon en Facebook druk beziggeweest met live-shopping events, en ook Instagram schijnt bezig te zijn met live-shopping features. Ik ben erg benieuwd hoe dit in 2022 gaat ontwikkelen, maar durf te wedden dat we de komende jaren steeds meer gaan kopen via livestreams!

2. Selectieve & 1-op-1 video’s

De afgelopen jaren draaiden vooral om massavideo: je maakt een filmpje, en hoopt dat zoveel mogelijk mensen je video gaan kijken. Mijn verwachting is dat we in 2022 meer video’s gaan maken voor kleine groepen, en zelfs 1-op-1. Stel je voor dat je een auto hebt gekocht, en dat je autodealer je een appje stuurt met een kort filmpje als je auto is binnengekomen. Hoe attent is dat? Of als je een vraag stelt over een nieuwe vaatwasser, en dat je een filmpje terugkrijgt met een korte persoonlijke uitleg. En wat dacht je van een celebrity die een filmpje maakt voor een grote fan?

Juist de filmpjes die op een persoonlijke manier zijn gemaakt voor een selectieve groep mensen, of 1 persoon, kunnen enorm waardevol zijn. Mijn verwachting is dat we die video’s in 2022 meer gaan zien. Deze video’s hoeven niet gelikt te zijn, en kunnen gewoon met een kleine camera of telefoon worden gefilmd. Hoe persoonlijker en echter, hoe beter!

Accepteer cookies

3. Do it yourself-video’s

En dat brengt me bij do it yourself-video’s! Zelf doelgerichte video’s maken. Afgelopen jaar zagen we al een enorme groei in smartphone-video, en dat zal komend jaar niet minder worden naar mijn verwachting. Camera’s worden compacter en slimmer, en editing apps laagdrempeliger.

Daarnaast is er de afgelopen tijd een enorme groei in ondersteuning voor mobile content creation vanuit social media, met YouTube shorts en Instagram Reels (geheel ontwikkeld voor mobile video). Bedrijven zullen daardoor steeds vaker incompany video’s maken.

Heb je niet de nieuwste, de beste telefoon? Maak je geen zorgen. Je hebt echt niet de allerduurste, beste camera nodig om goede video’s te maken met weinig middelen. Een mooi voorbeeld vind ik de Britste mobile filmmaker Cassius Rayner, die met regelmaat nog met z’n iPhone 6 filmt.

4. AIl-in videobewerking

Videobewerking verandert enorm snel. Een aantal jaar geleden was het ondenkbaar om via web-based tech of een app je video te bewerken. Toch gaat het daar echt heen.

Verschillende video-editingprogramma’s doen ook al het een en ander met AI. Heb je gehoord van RunwayML? Dit is een web-based editing-programma, dat machine learning gebruikt om het bewerken een stuk sneller te maken. Het programma herkent beweging, objecten en bewegende personen: iets wat voorheen soms uren tijd kostte, of een greenscreen studio.

Er is ook een enorme ontwikkeling geweest op het gebied van video-apps die het filmen en editen met telefoon of tablet handiger en sneller maken. Het afgelopen jaar zag ik verschillende apps opduiken die AI-technologie gebruiken in een video-app. De app VOCHI, bijvoorbeeld, herkent personen, zodat je toffe filters kunt gebruiken over en om personen heen. Uiteraard nog niet zo perfect als een professionele motion designer zou doen, maar dit belooft wel heel wat gaafs voor de toekomst!

5. Deepfakes/faceswaps

En nu we het toch over AI en videobewerking hebben, de deepfake-technologie is razendsnel aan het ontwikkelen. Je bent vast wel bekend met de deepfake-filmpjes van politieke figuren. In oktober kwam De Correspondent met een video van premier Mark Rutte: “Het verhaal dat het Nederlandse publiek nooit van de échte Mark Rutte hoort, maar dat hard nodig is om de toekomst van ons land en onze kinderen veilig te stellen”.

De deepfakes en faceswaps zullen waarschijnlijk komend jaar nog meer gebruikt worden in social media, memes en hoogstwaarschijnlijk zelfs nieuws en/of politiek. Gebruik van faceswaps is leuk voor een lolletje op Snapchat, maar in serieuze video’s zal het voor veel mensen telkens lastiger worden om de deepfakes te herkennen. Het gevaar is uiteraard dat er met deze technologie nepnieuws verspreid kan worden.

6. 360º-video’s

Een andere vorm van video die we ook in 2022 naar mijn verwachting vaker zullen zien: 360-graden-content. Juist in een tijd waarin we niet overal aanwezig kunnen zijn, kan een immersive experience veel toevoegen. Bij een 360º-video komt de gehele omgeving in beeld: er is geen ‘voor’ of ‘achter’ de camera.

Zo creëer je een virtuele wereld, kun je mee vliegvliegen met een piloot, beleef je een sportwedstrijd, ervaar je een achtbaanritje, of loop je door een winkel in een 360-graden-video. Vooral bij bepaalde plekken of ervaringen waar je eigenlijk niet genoeg hebt aan een reguliere beeldsnede, zoals achtbaanritjes in de Efteling, kan 360 graden veel toevoegen.

7. Video shorts

We zijn nog lang niet uitgedanst, dus naar verwachting zullen we in 2022 nog veel meer challenges, Reels, TikToks, Stories, en YouTube shorts zien. Korte verticale filmpjes, vaak met muziek, beweging en een groot entertainment-gehalte, waarin elk keer wel een nieuwe challenge wordt uitgevonden.

Deze Tiktok-stijl-videootjes kun je al een tijdje maken op Instagram (via Reels), en sinds deze zomer ook op YouTube.  Deze korte video’s kunnen door iedereen worden gemaakt: ze worden gewoon met de mobiel gefilmd en ge-edit. Naar mijn verwachting zal ook deze videovorm enorm toenemen in 2022!