Content

Livestreamen als een pro: 7 tips

0

Wat heb ik veel geleerd over livestreamen de afgelopen maanden. Wat vaak begon als iets simpels met een telefoon, werd uiteindelijk behoorlijk professioneel met switchers en grote camera’s. In deze video wil ik je graag 7 praktische tips geven. Of je net begint, of al wat stappen verder bent: deze tips helpen je bij software/programma’s, camera’s, geluid en de voorbereiding van een livestream.

1. Zorg voor goede voorbereiding: draaiboek, cue cards en dry runs

Iedereen begint altijd met tips voor het type camera. Maar geloof me, met een livestream moet een goede voorbereiding echt je eerste stap zijn. Een inhoudelijk plan, een back-up plan, en alles oefenen, oefenen, oefenen. Het is live, dus wat er gebeurt, gebeurt. Ik werk dus met een uitgebreid draaiboek, cue cards (notities) voor de presentatoren of hosts, en meerdere dry-runs voordat we echt live gaan met video.

2. Kies het juiste platform en/of software

Gebruik voor livestreamen de juiste software en het goede platform. Met de juiste interactie, voor jouw kijkers. Wie wil je bereiken? Waar kun je jouw doelgroep vinden? Zo kun je alleen live gaan op YouTube, je webinar exclusief houden via Zoom, of tegelijkertijd live gaan op allerlei verschillende platforms met handige tools als StreamYard.

Dit is een hele belangrijke keuze. Je kunt afhankelijk van je platform meer of minder vrijheid hebben met camera-aansluitingen, gebruik van graphics, duur van de livestream, en het belangrijkst: de juiste kijkers bereiken.

Accepteer cookies

3. Kies je camera: van telefoon tot meerdere camera’s

Vaak is dit de eerste vraag die ik krijg: wat moet ik aanschaffen, wat voor camera raad je aan? Mijn advies is om eerst te beginnen met bovenstaande twee punten. Pas daarna kun je kijken wat je echt nodig hebt qua apparatuur. Heb je nog nooit gelivestreamd, begin dan met simpelweg met je telefoon of webcam. Voor een upgrade kun je kiezen voor een webcam van goede kwaliteit die je aansluit, zoals de Logitech. Ik ben uiteindelijk overgestapt op de Sony A6100 om de supersnelle autofocus (handig tijdens het livestreamen).

4. Denk bij livestreamen na over switchers voor camera’s en graphics

Bij de meeste social platformen kun je maar 1 camera echt aansluiten. Wil je toch met meerdere camera’s streamen, en dus switchen tussen camera’s? Of tijdens je livestream graphics in beeld brengen (zoals namen of foto’s)? Dan kun je dat bijvoorbeeld doen met zoiets als de ATEM mini of StreamDeck.

Denk je nu: dat is allemaal wel een heftige investering? Je kunt het ook simpel houden met een aantal telefoons (via Zoom en StreamYard kun je bijvoorbeeld verschillende telefoons en webcams aansluiten). Een andere tip is het switchen en de graphics te doen via het veelgebruikte open source-software OBS (gratis).

5. Zorg voor goed geluid

Audio kan een enorme impact maken op hoe goed de presentator/host overkomt, hoe prettig het is om naar te luisteren en dus hoe professioneel de livestream overkomt. M’n allergrootste tip: begin met het geluid in de ruimte zelf. Hoe klinkt het hier? Kies een ruimte met weinig galm en achtergrondgeluiden. Is er wel galm, kun je panelen ophangen, of gebruik maken van stof?

Daarnaast kun je investeren in een microfoon. Toen ik net begon, droeg ik altijd simpelweg een headsetje. Die haalt al heel wat achtergrondgeluiden weg. Tegenwoordig werk ik met verschillende microfoons en plop-filters.

6. Regel goed licht

Met goed licht kun je je livestream er in 1 klap een stuk professioneler uit laten zien. Je wil graag dat de persoon of de personen goed uitgelicht worden. Heb je geen studiolampen? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van daglicht. Ga dus voor een raam staan, of gebruik een bouwlamp en weerkaats het licht via je plafond of muur. Ik heb zelf verschillende studiolampen die deels aan het plafond hangen (zo heb ik geen gestruikel over statieven).

7. Ga niet alleen zenden, zorg voor interactie

Waarom ga je live? Waarschijnlijk is een grote reden om ook interactie te hebben met de kijkers. Zorg er dus voor dat je niet alleen zendt, maar dat de kijkers ook echt onderdeel kunnen zijn van je livestream. En dan bedoel ik niet alleen via de chat.

Verzin een leuke challenge die iedereen thuis mee kan doen, werk met leuke tools als Mentimeter en Kahoot of nodig kijkers uit in jouw livestream. Dit kan met bijvoorbeeld Instagram, Zoom en via StreamYard ook op Facebook en LinkedIn.

En m’n laatste…bonustip: zorg voor goed internet – het liefst met een back-up. Meet de snelheid van het internet van tevoren op locatie. Want: zonder internet geen livestream!

Livestreamen, heb jij nog tips?

Wat zijn jouw favoriete tools om te streamen of webinars te hosten? Heb jij nog tips voor camera’s of software? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter!