SEO

Content optimaliseren met E-A-T: bouw aan je Google-posities [case]

0

Een flinke drop in posities is de nachtmerrie van iedere SEO-specialist. Helemaal omdat de oorzaak er vaak niet bij wordt vermeld door Google. Grote kans dat als te maken hebt met zo’n drop, je goed naar de kwaliteit van je website en content moet kijken. In deze gevallen komt E-A-T om de hoek kijken. Met name als het om een your money or life (YMYL)-website gaat.

Grote drops in Google-posities komen vaak na een algoritme-update. In sommige gevallen kondigt Google aan wat de update inhoudt, maar veel blijft het gissen en een grijs gebied. Met het uitvoeren van de updates heeft Google altijd de kwaliteit van de zoekresultaten als prioriteit.

Mochten de termen hierboven je niets zeggen, hierbij een korte uitleg:

Betekenis E-A-T

Deze afkorting staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. E-A-T is een van de vele richtlijnen die Google gebruikt om te bepalen of de inhoud waardevol is voor lezers en of het goed moet ranken.

  • De E in E-A-T staat voor Expertise en dit houdt in dat je met de tekst een expert moet zijn binnen het vakgebied.
  • De A staat voor Authoritativeness en hiermee laat je blijken dat je een autoriteit bent of dat de schrijvers van de content dit zijn.
  • De T staat voor Trustworthiness. Dit houdt in dat de website, onder andere op het technische aspect (SSL), betrouwbaar moet zijn.

Google gebruikt verschillende signalen om de betrouwbaarheid van je site te bepalen. Lees hier meer over waarom Google E-A-T zo belangrijk is voor je website.

Betekenis YMYL

Zoals Google het omschrijft: ‘Een YMYL-site heeft mogelijk invloed op iemands toekomstig geluk, gezondheid, financiële stabiliteit, of veiligheid.’ Het is dus belangrijk dat deze websites content aanbieden van hoge kwaliteit. Als Google de website ziet als een YMYL-site, dan zal je niet bovenaan ranken als je niet voldoet aan de E-A-T-richtlijnen.

Content optimaliseren: case

Een klant van Publicis Groupe werd eind 2019 getroffen door een ranking drop na aanleiding van een Google-update. In 2020 volgde een aantal pogingen om de posities terug te winnen. De website heeft verschillende artikelen die medische content bevatten. Deze content hadden we intern gecontroleerd en geoptimaliseerd, helaas zonder resultaat. Het werd dus tijd voor een nieuwe strategie met een grotere aanpak. We keken naar de algoritme-updates die voor oktober 2019 impact hadden gehad op veel websites. In een blog van Google van augustus 2019 schreef Google:

As explained, pages that drop after a core update don’t have anything wrong to fix. This said, we understand those who do less well after a core update change may still feel they need to do something. We suggest focusing on ensuring you’re offering the best content you can. That’s what our algorithms seek to reward.

Na het uitpluizen van de search quality rater guidelines werd het ons duidelijk dat de medisch gerelateerde content niet voldeed aan de E-A-T-richtlijnen van Google. Veel content was direct vertaald uit het Engels en was niet voldoende gelokaliseerd. Er waren geen lokale medische bronnen gebruikt naar artikelen en literatuur die was geschreven of gecontroleerd door specialisten. Daarnaast was het niet relevant genoeg gemaakt voor de Nederlandse lezers. Na aanleiding van deze cijfers, hebben we 3 verbeteringen doorgevoerd.

1. Controlemoment inbouwen

Om de kwaliteit van de content volgens de E-A-T richtlijnen te verbeteren hebben wij de huidige en nieuwe content laten controleren door (medische) experts. Achteraf kunnen we zeggen dat het ook heel logisch was om deze medische content te laten controleren. Je wil je ‘klanten’ geen onjuiste informatie geven. Helemaal niet als het om serieuze medische onderwerpen gaat.

2. Bronnen optimaliseren en controleren

Ook hebben we de huidige bronnen geoptimaliseerd door artikelen te online zoeken die waren gecontroleerd of geschreven door specialisten. De voorkeur ging uit naar artikelen op websites van ziekenhuizen of medische specialistische instellingen. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk Nederlandse bronnen gebruikt.

We hebben de expert die het artikel heeft gecontroleerd vermeld onderaan het artikel met een link naar een profielpagina van bijvoorbeeld het ziekenhuis of de kliniek. Door de relevantie en autoriteit van het artikel te verbeteren, ontving de website ook meer links met een hoge autoriteit.

3. Inspelen op zoekvragen

Het artikel hebben we beter doen aansluiten op de zoekvraag door te onderzoeken welke vragen er nog meer bij het onderwerp horen. We keken onder andere naar de vragen die staan onder ‘Mensen vragen ook’, ook wel ‘People also ask’, die verschijnt in de zoekresultaten. Daarnaast hebben we de top 3 posities geanalyseerd door te kijken op welke zoekwoorden zij nog meer ranken en welke vragen zij beantwoorden. Deze hebben we in de tekst verwerkt en als FAQ structured data toegevoegd.

Resultaten case

Ook al waren we al sinds begin 2021 bezig met het optimaliseren van de content, zal Google pas na een algoritme-update eventuele aanpassingen doen in rankings. We moesten dus wachten tot de eerste algoritme-update om te zien of de nieuwe contentstrategie effect had. Core updates (grote updates) worden vaak aangekondigd door Google, maar gedurende het jaar worden er ook meerdere kleine updates doorgevoerd.

Hiervoor kun je het beste het Google Search Blog in de gaten houden. De eerste grote algoritme-update was begin juni 2021, en de posities schoten direct omhoog. Deze stijgende lijn zet nu al bijna een jaar door en de posities en organische verkeer is inmiddels hoger dat het voor de drop was.

  • De impressies zijn met 525% toegenomen,
  • 227% meer gebruikers, en
  • een groei van 1502% in top 3 posities (van 72 naar 1153).

Deze verhoging is van de periode juni 2021 tot en met januari 2022 in vergelijking met de periode voor de periode daarvoor (voor de update). Deze update had duidelijk vooral effect op de medische content van de website.

Resultaten Google E-A-T test.

 

Omdat de website tientallen artikelen heeft, was het niet direct mogelijk om alle artikelen te optimaliseren en te laten controleren door een specialist. Daarnaast waren specialisten door corona niet altijd in de gelegenheid om tijd vrij te maken. Ook al waren een aantal artikelen niet gecontroleerd door experts, had dit wel positief effect op de artikelen. De algehele reputatie van de website was verbeterd en dit had dus ook effect op andere artikelen.

Voordelen van optimaliseren met E-A-T

Een website optimaliseren volgens de E-A-T-richtlijnen kan voor veel meer websites dan alleen YMYL-sites. De website optimaliseren volgens deze richtlijnen kan positief effect hebben voor specialisten in alle vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan een specialist in brood bakken, fietsen maken of citytrips in Europa.

Naast dat de website meer voldoet aan de E-A-T-richtlijnen, zijn er ook voordelen voor de specialist. Zij krijgen meer naamsbekendheid, autoriteit en ze zorgen ervoor dat mensen juist geïnformeerd worden. Hier hoeft dus, naast uren en tijd, niet een extra prijskaartje aan te zitten.

Mocht je website zijn getroffen door een grote drop in rankings, is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen en punten te analyseren:

  • Verdiep je in de Google (core)-updates van de afgelopen maanden.
  • Analyseer of er een bepaalde hub van je website of pagina’s het meeste werden beïnvloed.
  • Controleer of je concurrentie of vergelijkbare websites ook een zichtbare drop hebben gehad.
  • Controleer of er crawl-problemen zijn vanuit Google in bijvoorbeeld Google Search Console.
  • Ga na of er recente (grote) veranderingen zijn geweest op de website.
  • Beoordeel de algehele kwaliteit van de pagina’s. Verwijder of verbeter eventueel lage kwaliteit pagina’s en verwijder storende advertenties.
  • Controleer of er ‘spammy’ links naar je website doorverwijzen en ‘disavow’ deze zo nodig.
  • Heeft jouw website YMYL-content? Verbeter je content aan de hand van de E-A-T-richtlijnen.

Om erachter te komen welke aanpassing effect had, is het belangrijk om de optimalisaties gespreid door te voeren. Wacht dus een aantal weken of wacht tot de volgende core-update.

Google zal zich steeds meer focussen op de kwaliteit van de content, en kan dit ook steeds beter herkennen. In de quote van Google kon je lezen dat ze aanraden om de best mogelijke content aan te bieden. Het optimaliseren van content kan tijdrovend zijn, maar als je het goed doet beloond Google je er ook rijkelijk voor.

Dit artikel is gecontroleerd door het SEO-panel.