SEO

Google Search Console: inzicht in jouw website [functies & tips]

0

Of je nu een ondernemer, online marketeer of webbouwer bent: Google Search Console is uitermate zinvol als jij actief bezig bent met zoveel mogelijk resultaat te halen uit je website. In de praktijk merk ik dat veel stakeholders van een website niet of nauwelijks gebruikmaken van Google Search Console. En dat is zonde, want het biedt veel inzicht voor veel disciplines die horen bij het beheren en optimaliseren van je website. In dit artikel lees je waarom Google Search Console een goede tool en neem ik je mee in de tool zodat je direct aan de slag kunt.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google. Als je een website of een webshop hebt, is deze tool handig om bij de hand te houden. Google Search Console gebruik je om inzichten en optimalisatiemogelijkheden te verkrijgen op het gebied van vindbaarheid in Google.

Ondanks dat het niet noodzakelijk is om Google Search Console in te stellen om vindbaar te worden, is het wel waardevol om dit te doen. Zeker als jij jouw website zo goed mogelijk vindbaar wil maken. Want de inzichten die je ophaalt uit Google Search Console helpen je hierbij.

Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe Google je site beoordeelt op veiligheid en functionaliteit. Daarnaast zie je wat de prestaties van je website zijn, waardoor je zelf een plan kunt opstellen voor hoe je dit gaat verbeteren. In dit artikel leg ik uit wat je in Google Search Console ziet en waar je het vervolgens voor kunt gebruiken.

Wie moet Google Search Console gebruiken en waarom?

Iedereen die een website heeft moet Google Search Console gebruiken. Zowel mensen die algemene kennis hebben als de specialisten hebben baat bij het gebruik van Search Console. Loop het rijtje met functies hieronder even na. Per rol leg ik uit waarom Search Console toegevoegde waarde heeft voor jouw werk.

Bedrijfseigenaar

Als eigenaar wil je weten hoe goed vindbaar je bent op bepaalde zoektermen. Je kunt zien hoe vaak mensen in Google zoeken naar jouw bedrijfsnaam. Dat geeft een indicatie van je naamsbekendheid. Daarnaast is handig om op de hoogte te zijn van de basisprincipes voor het optimaliseren van jouw website. Je ziet direct of jouw website goed geïndexeerd wordt door Google, wat de resultaten zijn en wat je nog kunt verbeteren aan veiligheid en functionaliteiten.

SEO-specialist of marketeer

Met Search Console houd je verkeer op de website bij, kun je informatie verkrijgen om goede beslissingen te maken over sitecontent en opmaak en je kunt technische optimalisaties voor je website vinden. Je ziet welke zoekwoorden kansrijk zijn en de voortgang van je inspanningen.

Daarnaast is Google Search Console te koppelen met legio andere tools, zoals SemRush, Google Analtytics en Google Data Studio. Google Search Console helpt om de juiste inzichten te krijgen. Daarnaast kun je gericht problemen oplossen, kun je het linkprofiel van je website bijhouden en zie je hoe pagina’s geïndexeerd worden. Het linkprofiel is een overzicht van het aantal interne links en, als links vanaf externe domeinen naar jouw website verwijzen, naar welke pagina’s deze links gaan.

Sitebeheerder / ontwikkelaar

Als beheerder of ontwikkelaar van een website dien jij ervoor te zorgen dat deze goed werkt. Google Search Console geeft inzicht in serverfouten, problemen bij webpagina’s en beveiligingsmeldingen. Daarnaast geeft Search Console controle over de opmaak van gestructureerde gegevens en opmaakproblemen. Na de Google Page Experience hebben LCP, CLS en FID invloed op vindbaarheid. Hier geeft Search Console ook inzicht in.

Google Search Console uitgelegd

Welke inzichten en gegevens kun je allemaal vinden in Google Search Console? Ik neem je mee in de vijf verschillende onderdelen en functies van Google Search Console.

1. Algemeen

Allereerst behandel ik twee algemene functies: prestaties bekijken en URL-inspectie.

Prestaties bekijken

Dit onderdeel bevat verschillende prestatierapporten waarin je ziet hoe je site presteert in Google. Je ziet hoe vaak gebruikers hebben geklikt naar jouw website, op welke positie je gemiddeld staat en op welke zoekwoorden jouw website naar voren komt met de bijbehorende positie.

Je hebt zelf de mogelijkheid om data aan te passen, deze te vergelijken en de data te segmenteren. Dat is interessant, want als jij bijvoorbeeld verbeteringen hebt aangebracht op je mobiele website, dan wil je kunnen analyseren of je meer vertoningen en klikken op mobiel hebt gerealiseerd.

Het is mogelijk om de resultaten te filteren op verschillende dimensies, zoals de pagina-URL (hiermee kun je per pagina zien op welke zoektermen deze vindbaar is), het land of apparaat.

Controleer regelmatig op welke zoektermen jouw website vindbaar is, want als jij vindbaar bent op zoekwoorden als ‘gokken’ of ‘bitcoins’ terwijl je een zorgverlener bent, kan dit erop wijzen dat je gehackt bent.

Enkele tips voor interessante inzichten

  • Filter jouw bedrijfsnaam uit de resultaten. Dit geeft inzicht op welke non-branded zoektermen jouw website vindbaar is.
  • Maak een filter aan waarin je zoekwoorden blootlegt die tussen plek 3 en 10 zitten met een zoekvolume van bijvoorbeeld  >100 per maand. Door aanpassingen te doen zoals interne links toevoegen of content verbeteringen kun je op de zoekwoorden net een paar plekjes hoger komen waardoor je met relatief weinig inspanning mooi kunt stijgen in positie.

Screenshot van Google Search Console.

URL-inspectie

De URL-inspectietool is handig om verschillende redenen. Ten eerste kun je hiermee nieuwe pagina’s die je hebt geschreven handmatig indienen en laten indexeren. Hierdoor versnel je de tijd dat je pagina geïndexeerd wordt in de zoekresultaten en heb je sneller resultaat.

Ten tweede is de tool handig om inzicht te krijgen in de status van je geïndexeerde pagina. Je ziet of je pagina goed is geïndexeerd en welke optimalisaties je kunt doorvoeren.

Screenshot van URL inspectie in Google Search Console.

2. Indexeren

Nu ga ik iets dieper in op het indexeren: de dekking, sitemaps en verwijdering.

Dekking

Google geeft zelf aan dat als jouw website minder 500 pagina’s heeft, je dit rapport waarschijnlijk niet hoeft te gebruiken. Dit rapport geeft aan hoe je pagina’s geïndexeerd worden. Google gebruikt hiervoor 4 statussen:

  1. Fout: het kan zijn dat URL’s naar een 404-pagina leiden, waardoor dit een foute pagina is.
  2. Geldig met waarschuwingen: dit zijn pagina’s die wel geïndexeerd worden, maar er is iets mis mee. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je robots.txt indexatie blokkeert.
  3. Geldig: dit zijn de pagina’s die goed geïndexeerd worden.
  4. Uitgesloten: dit zijn de pagina’s die je hebt uitgesloten van indexatie. Denk bijvoorbeeld aan je bevestigingspagina’s of pagina’s die je niet voor het grote publiek bereikbaar wil hebben, zoals een inlogscherm.

Sitemaps

Hier dien je de sitemaps van je website in. Dit doe je zodra je jouw website live zet of als de locatie van je sitemap wijzigt.

Een sitemap voor bezoekers staat bekend als een HTML-sitemap. Vaak wordt een link naar een HTML-sitemap in de footer van een website geplaatst. Een sitemap voor zoekmachines staat bekend als de XML-sitemap. Deze sitemap in XML gezet zodat zoekmachines deze sitemap goed kunnen lezen en de inhoud kunnen indexeren.

Een sitemap dien je in om aan Google te laten weten welke pagina’s jij hebt en of deze geïndexeerd mogen worden.

Verwijdering

Deze functie gebruik je als bepaalde pagina’s uit de indexatie wil verwijderen. Je verwijdert hier niet een hele pagina mee, maar je voorkomt dat de pagina wordt opgenomen in zoekresultaten. Een reden om een pagina te verwijderen uit de index is omdat deze niet meer relevant is, er fouten staan op de pagina of omdat er wellicht malware op je pagina is geplaatst. In deze omgeving kun jij een verzoek naar Google sturen om een pagina uit de zoekresultaten te halen.

3. Functionaliteit

Ik ligt ook graag een aantal functionaliteiten uit: paginafunctionaliteit, site-vitaliteit en gebruiksgemak op mobiele apparaten.

Paginafunctionaliteit

In dit rapport zie je hoe jouw pagina’s functioneren volgens de Google-richtlijnen. Er wordt gekeken naar de site-vitaliteit, gebruikersgemak op mobiele apparaten, beveiligingsproblemen en HTTPS. Als jij advertenties aanbiedt op jouw website of webshop, wordt hier ook een oordeel over gegeven met ‘advertentiefunctionaliteit’.

Dit overzicht geeft in één oogopslag weer hoe jouw website scoort op deze onderdelen. Zo zie je direct aan welke factoren je nog kunt werken om beter vindbaar te worden.

Screenshot van Google met hoe goed je URL's presteren op paginafunctionaliteit.

Site-vitaliteit

Het rapport Site-vitaliteit geeft aan hoe je website presteert op basis van daadwerkelijk gebruikersgegevens. Deze prestaties zijn belangrijk, want als de laadtijd verhoogt van 1 seconden naar 3 seconden, dan stijgt je bouncepercentage al met 32%. Verhoogt jouw laadtijd naar 6 seconden? Dan stijgt je bouncepercentage met 106%, blijkt uit een toelichting van Google. In dit rapport kun je zien hoe je pagina’s presteren op basis van daadwerkelijke gebruiksgegevens in plaats van tools zoals Google Pagespeed Insight. Echte data dus waarop je kunt optimaliseren.

In dit rapport vind je ook gegevens terug over scores op LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) en CLS (Custom Layout Shift). Deze scores geven aan hoe goed jouw pagina’s presteren op deze vlakken en wat je nog kunt verbeteren.

Google groepeert in dit rapport pagina’s op basis van vergelijkbare gebruikerservaringen. Hierdoor kun je zien hoe je snel meerdere pagina’s verbetert.

Als je wil weten hoe individuele pagina’s presteren op deze gebieden, kun je aanvullend de Google Pagespeed Insight-test doen. Hierop wil je zo goed mogelijk scoren, zodat bezoekers een prettige ervaring hebben op jouw website. Als Google ziet dat dit het geval is, werkt dat in je voordeel tijdens het proces om goed vindbaar te worden.

Screenshot van Google Pagespeed Insight.

Gebruiksgemak op mobiele apparaten

Dit rapport geeft de pagina’s weer die nog geen optimale gebruikservaring geven op mobiel. Indien hier pagina’s staan, kun je klikken op de resultaten om te zien wat je kunt verbeteren. Je ziet ook wanneer het probleem door Google is opgemerkt waardoor je pagina een code ‘Fout’ heeft gekregen.

Indien er foutmeldingen staan, is het verstandig om de meest voorkomende fout op te lossen. Op die manier vang je de meeste vliegen in één klap waardoor je vindbaarheid beter wordt. Hierdoor komt de fout op veel pagina’s voor. Als een fout op veel pagina’s voorkomt, gaat het vaak om een fout in het template.

Een algemene tip om de ervaring op je mobiele site te verbeteren, is om zelf ook regelmatig te controleren hoe je website werkt op mobiel. Vraag ook mensen uit je omgeving om je website op mobiel te bezoeken. Iedereen is uniek en doet andere handelingen op een website, waardoor je inzicht krijgt in wat je kun doen om je mobiele site te verbeteren.

4. Beveiligingsproblemen en handmatige acties

In dit rapport hoor je een groene vink te zien. Is dit niet zo? Dan is er wat aan de hand met je website. Google geeft aan welke problemen er zijn en op welke pagina’s dit voorkomt. Het kan zijn dat je site gehackt is, dat er malware is geplaatst of dat er sprake is van social enginering. In dit laatste geval worden bezoekers verleid om persoonlijke gegevens, zoals gegevens van je ID-kaart, bankgegevens of zelfs wachtwoorden, te delen. Ook kan het zijn dat je aangemoedigd wordt om malafide software te downloaden. Het komt niet vaak voor, maar toch is het goed om deze status regelmatig te checken.

Indien je problemen hebt op je website, dien je dit te verhelpen op je hele website. Vervolgens vraag je een beoordeling aan in dit rapport.

5. Links

In dit rapport kun je waardevolle informatie vinden over het linkprofiel van je website. Hier zie je welke sites linken naar jouw website.

Het is verstandig om deze lijst door te nemen, want je wil niet dat spamsites verwijzen naar jouw website. Als je dit tegenkomt, is het goed om de externe site te benaderen via beschikbare contactgegevens en een verzoek te sturen om de link te verwijderen.

Daarnaast zie je onder de kop ‘Interne links’ een lijst met de meest gelinkte pagina’s. Dit geeft aan welke pagina’s de meeste interne links krijgen. Dit is nuttige informatie, want als jij bepaalde pagina’s hoger in de zoekresultaten wil krijgen ontkom je er niet aan om naar het aantal – en de kwaliteit uiteraard – interne links te kijken. Lopen deze achter op de rest? Dan zal je intern links naar de pagina moeten toevoegen.

Onder de de kop ‘Externe links’ zie je welke pagina’s de meeste links hebben op andere websites. In dit overzicht krijg je inzicht in welke pagina’s de meeste externe links hebben. Dit is vooral handig als je actief aan het linkbuilden bent, aangezien je op deze manier de voortgang kunt bijhouden.

Uiteraard bieden andere SEO-tools, zoals SemRush, hier ook goede en vaak uitgebreidere functionaliteiten voor.

Indien je actief bent met linkbuilding is dit rapport nuttig om bij te houden. Je wil immers de lijst met verwijzende domeinen die relevant zijn zien groeien.

Op naar beter vindbaar

Ik ben benieuwd of jij aan de slag gaat of bent met Google Search Console. Met dit artikel hoop ik je wat handvatten te hebben gegeven over waarom en hoe je deze tool gebruikt. In Search Console Help vind je per onderdeel nog meer uitleg van Google zelf. Google Search Console is eigenlijk onmisbaar als je beter vindbaar wil worden in de zoekmachine van Google. Gebruik deze dan ook regelmatig!