Schrijven

Een succesvolle salespagina voor jouw dienst: 6 essentiële onderdelen

0

Om jouw diensten online succesvol te kunnen verkopen is het belangrijk dat je je salespagina op orde hebt. Dat vraagt meer dan plat vertellen wat je doet. Het moet glashelder zijn waarom iemand jouw service nodig heeft en waarom jij dé plek bent voor het afnemen van de dienst. Aan zo’n pagina gaat wat denkwerk vooraf. Wat mag er op geen enkele salespagina ontbreken? En welke valkuilen wil je vermijden? In dit artikel noem ik 6 essentiële onderdelen.

Laat ik beginnen met de belangrijkste boodschap; jezelf verkopen draait niet om jou! Goede diensten en producten vervullen een behoefte of bieden een oplossing voor een probleem. Mensen hebben immers een reden nodig om te kopen. Jij verkoopt deze oplossing via jouw service. Als jouw potentiële klant helemaal geen probleem ervaart of zich niet bewust is van een behoefte, gaat hij of zij niets van jou kopen. Dan klopt je waardepropositie niet.

Vooraf: Breng je doelgroep in kaart

Je wilt mensen daarom doen inzien dat jouw dienst hun leven beter maakt. Maar omdat geen enkele dienst voor de hele wereldbevolking geldt, focus je je als ondernemer op een bepaalde groep van mensen, een doelgroep. Hoe beter je je doelgroep kent, hoe beter je tot een effectieve verkooppagina kunt komen.

Zonder deze kennis kan je niet het ‘…Ja, dat wil ik ook!’-gevoel opwekken.

Je moet jouw doelgroep goed genoeg kennen om je vinger erachter te krijgen wat er bij hen speelt. Zonder deze kennis kan je niet het “…Ja, dat heb ik ook!” en  “…Ja, dat wil ik ook!” gevoel opwekken.

Wat je in kaart wilt brengen is:

 • Wie is jouw ideale doelgroep?
 • Welke pijnpunten en/of frustraties ervaren zij die jouw dienst zal verzachten of oplossen?
 • Wat is hun droomtoekomst-scenario, en hoe brengt jouw dienst hen daar?

Valkuilen

Elke sales guru van Jordan Belfort tot Alex Hormozi herhaalt het: Wij mensen kopen op basis van emotie en rationaliseren deze beslissingen daarna met logica. Je wilt mensen dus op beide vlakken aanspreken. Op logisch vlak moeten de feiten en features kloppen. Maar op emotioneel vlak moeten mensen zich een toekomst kunnen inbeelden waarin jouw service hun leven beter maakt.

Je wilt daarom deze twee veelvoorkomende valkuilen vermijden:

1. Je dienst is te algemeen en vaag

Het is verleidelijk om zo veel mogelijk mensen aan te willen spreken. Dan heb je immers ook de meeste kans om meer klanten, toch? Maar wanneer je iedereen probeert aan te spreken, spreek je eigenlijk niemand écht aan. Je moet genoeg inzoomen op een bepaalde groep om bij hen het “Ja, zij snapt het! Bij haar moet ik wezen!”-gevoel te creëren.

Daarnaast maakt een duidelijke waardepropositie het makkelijker voor klanten om jou te onderscheiden van Jantje die praktisch dezelfde service levert. Als ik als webdeveloper kan kiezen tussen Peter die SEA regelt voor alle ondernemers en Kate die hetzelfde doet voor ondernemers in de websitebranch, ga ik eerder voor Kate. Zij zal hoogstwaarschijnlijk beter weten hoe ík het beste kan adverteren.

2. Te gedetailleerd zijn (vermijd jargon)

Hoewel je zeker over jouw werkwijze en de bijbehorende stappen wilt vertellen, hoef je niet te vertellen hoe je elke kleine stap letterlijk gaat uitvoeren. Bedenk wat relevant is voor jouw klant. Als webdeveloper kan ik wel vertellen over hoe ik de programmeertalen PHP en JavaScript gebruik, maar dat zal mijn klant een worst wezen. Mijn klant wil gewoon het vertrouwen dat ik een website kan maken die goed werkt.

Beter zorg je er dus wel voor dat je bij de specifieke onderdelen van jouw service de bijkomende voordelen benadrukt. Voor jou zijn die waarschijnlijk overduidelijk, maar grote kans dat jouw klant die vertaalslag niet kan maken.

Vermijd een droge opsomming:

 • 8 videomodules
 • 2 werkboeken
 • Privé Facebookgroep met 500 leden

maar weid juist uit over de voordelen:

 • 8 video modules die jou stap voor stap helpen om jouw grenzen te herkennen en deze vol te houden tegenover jouw omgeving
 • 2 werkboeken die jou leren hoofdzaken van randzaken te scheiden en in minder tijd meer gedaan te krijgen
 • Privé Facebookgroep waar je met 500 andere leden jouw ervaringen kunt delen en samen kunt groeien

De 6 essentiële onderdelen van een succesvolle salespagina

Zoals eerder gezegd, wil je op een salespagina mensen aanspreken op emotioneel en rationeel vlak. Hoe doe je dat?

1. Kies een sterke binnenkomer

Begin met een concrete binnenkomer. Later op de pagina kun je verder uitweiden. Maak meteen duidelijk wat je doet, voor wie en met welke voordelen, zodat de juiste mensen blijven plakken. Vaak schrijf ik de binnenkomer pas als laatste, omdat dit eigenlijk de kern van de andere onderdelen bevat.

Voorbeeld stress coach:
Heb je last van stress door een veeleisende baan? Als stress-coach leer ik jou de regie terug te nemen en weer met plezier te werken. Door een individueel coaching traject.

2. Leg de vinger op de zere plek

Op welk punt in hun leven bevindt jouw doelgroep zich wanneer ze jouw dienst nodig hebben? Welke problemen en behoeftes ervaren ze op dit moment? Wat lopen ze mis zonder jou? Door dit punt te benoemen, schep je herkenbaarheid en benadruk je de noodzaak van jouw service.

Bijkomend voordeel is dat je hiermee mensen aanspreekt die echt bij jou passen. Je voorkomt dat je tijd kwijt bent aan mensen die toch geen goede match blijken te zijn voor jouw service.

Voorbeeld stress coach:
Ongezonde stress ontstaat wanneer er langdurig meer van je wordt gevraagd dan je denkt aan te kunnen. Zoals die overvolle mailbox waarvan je hartslag omhoog schiet en je denkt, “Die kan ik nooit allemaal op tijd doorwerken.” Stress kan allerlei klachten veroorzaken, zowel lichamelijk als mentaal. Herken je de volgende kenmerken?

 • Slecht kunnen concentreren en je snel geïrriteerd en moe zijn;
 • Regelmatig neerslachtiger zijn dan voorheen;
 • Blokkeren of mensen afsnauwen als iets ook maar een klein beetje anders verloopt dan normaal;
 • Je uitgeput voelen en tegelijkertijd niet in slaap kunnen komen omdat je maar blijft piekeren in bed;
 • Je opgesloten voelen, maar niet weten hoe je er uit dit gevoel kan ontsnappen.
Voorbeeld gezinsfotograaf:
Vliegt de tijd voorbij en vergeet je soms die ontroerende of onvergetelijke momenten vast te leggen? Of misschien staat je mobiel wel vol met foto’s van je dierbaren, maar sta je daar zelf eigenlijk bijna nooit bij op.

3. Schets een resultaat om van te dromen

Wat wil jouw klant bereiken? Welk succesvol resultaat gaat jouw klant behalen dankzij jouw service? Schets een beeld van hoe hun leven eruit ziet nadat jij ze geholpen hebt. Help mensen inzien wat de mogelijkheden zijn.

Voorbeeld stress coach:
Ik help en begeleid je om de balans tussen stress en ontspanning weer te herstellen. Wat je gaat bereiken:

 • Je herkent ongezonde, stressvolle situaties en kunt ze op kalme wijze aanpakken en uit je leven bannen;
 • Je hebt veel meer energie, omdat je weet waar je grenzen liggen en hoe je deze kan aangeven aan je omgeving;
 • De balans tussen werk en privé is hersteld;
 • Je staat weer open voor verandering en ziet nieuwe kansen, omdat je niet langer bang bent een situatie niet aan te kunnen;
 • Je voelt je sterk en onafhankelijk.
Voorbeeld gezinsfotograaf
Hoe leuk is het om de herinneringen vast te leggen voor later? Momenten die over 30 jaar nog steeds waardevol zijn. Mooie foto’s houden de herinnering van jouw jonge gezin levendig. Op een ongedwongen manier leg ik jullie vast, zonder geforceerde poses.

4. Stel jezelf voor en lever social proof

Waarom ben jij de juiste persoon om mensen te helpen? Kun jij al die mooie beloftes wel echt waar maken? Hoewel je jouw expertise op de over mij-pagina behandelt (als het goed is), wil je ook op de deze pagina al iets over jezelf en/of jouw team vertellen. Benadruk waarom jij de juiste persoon bent. Benoem bijvoorbeeld jouw ervaring of jouw eigen succesverhaal van punt A naar punt B.

Heb je al tevreden klanten? Laat deze ook aan het woord. Sprinkel her en der testimonials door de salespagina heen als bewijs dat jouw methode al gewerkt heeft bij andere mensen. De meeste mensen die twijfelen over een beslissing, kijken graag naar wat anderen gedaan hebben.

Voorbeeld stress coach:
Ik was ooit ook het type ‘Geef maar, ik doe het wel’. Altijd druk, maar niet productief. Het water stond me aan de lippen. Op het randje van een burn-out besloot ik dat het niet langer zo door kon gaan. Het was tijd om kennis te vergaren. De opleiding Stress & Burn-out Coach volgde en ik leerde de valkuilen van stress te herkennen en te voorkomen. Nu drie jaar en vele opleidingen later sta ik bekend om mijn eerlijke maar warme aanpak. Inmiddels heb ik al meer dan 100 vrouwen mogen helpen. Dankzij mijn ervaring in het drukke bedrijfsleven weet ik hoe jij je voelt. Ik ken de slapeloze nachten, maar ik weet ook hoe je uit deze vicieuze cirkel komt én eruit blijft.
Voorbeeld testimonial:
“Jasmijn heeft mijn leven op z’n kop gezet! Ik werd me bewust van het feit dat ik vastzat in een slachtofferrol en dat ik mijzelf klein hield. Het voelde alsof alle druk en stress die ik ervaarde mij werd aangedaan, maar door dit traject heb ik ingezien dat ik zelf de regie mag nemen. Jasmijn is ontzettend eerlijk, maar toch heel warm en oprecht. Ik voelde mij veilig en gezien.”

5. Presenteer je aanbod

Nu de lezer zich hopelijk aangesproken voelt, een positieve toekomstbeeld voor zich ziet en gelooft dat jij de expert bent, kun je meer vertellen over hoe jouw dienst eigenlijk werkt. Denk aan:

 • De werkwijze en aanpak
 • De investering (wat kost het en wat krijgen mensen daarvoor?)
 • De volgende stappen (bestellen, een call inplannen, etc.)

Val ook hier niet in de tweede valkuil! Maar maak duidelijk wat de voordelen zijn van een bepaalde werkwijze of extra feature.

6. Neem de laatste twijfels weg

Wanneer mensen je salespagina hebben bekeken én hun interesse is aagewakkerd kan het nog steeds zijn dat ze met bepaalde vragen en twijfels rondlopen. Een FAQ-gedeelte is de perfecte plek om dit soort ‘Wat als…?’-vragen te beantwoorden. Vaak zijn dit praktische vragen over betalingen, beschikbaarheid en ‘Is dit geschikt als…?’-scenario’s.

Juist die onbeantwoorde vragen kunnen mensen het excuus geven om niet de volgende stap te zetten, dus neem die laatste onzekerheden vooral weg.

Bonus: Toon je portfolio

Afhankelijk van jouw service, kun je naast je salespagina ook een deel van jouw portfolio in de schijnwerpers zetten. Als coach moet je het grotendeels hebben van de testimonials, maar als fotograaf of designer o.i.d. kun je ook jouw beste werk laten zien. Zo krijgen mensen een beeld van je stijl (en extra bewijs dat jij al tevreden klanten hebt).

Wees selectief en toon het soort werk dat je meer wilt aantrekken. Ik toon ook niet per se elke website die ik gemaakt heb. Alleen de projecten die ik vaker zou willen doen en die goed mijn huidige stijl weergeven.

PS: De voordelen voor SEO

Wanneer je alle bovenstaande onderdelen verwerkt kom je tot een goedgevulde pagina. Bijkomend voordeel is dat het je ook meteen betere zoekresultaten oplevert. Je geeft immers een concreet en volledig antwoord op één specifiek onderwerp. Alles wat iemand wil weten als ze googelen naar jouw dienst. Zulke antwoorden wil Google tonen.

Nu komt er bij koopintentiezoekopdrachten wel meer bij kijken (zoals hoe goed is jouw E-A-T en online reputatie), maar deze opzet vormt een sterke basis. Zonder relevante salespagina kom je niet bovendrijven als zoekresultaat.

Afbeelding header: Mandy Brander Fotografie