Online marketing

Google Web Stories, nu dan wel het moment?

0

Een jaar of twee geleden duiken ze voor het eerst op, Google Web Stories. Het antwoord van Google op het succes van Instagram Stories en TikTok-video’s en hun poging deze short form video’s op te nemen op hun zoekresultatenpagina. Hoewel de eerste stories al snel volgen, met name in de VS, slaat het contentformat hier vooralsnog niet massaal aan bij makers. Recente ontwikkelingen zouden daar wel eens verandering in kunnen brengen. Google heeft er nog altijd serieuze plannen mee. Tijd om met Web Stories aan de slag te gaan? Maar nu echt dan?

Eerst even een geheugenopfrisser. Want wat zijn Web Stories ook alweer precies, waar kom je ze tegen straks en wat kun je ermee? Google Web Stories zijn visuele verhalen, opgebouwd uit verschillende tapbare slides met interactieve content. Eerder waren ze bekend als AMP Stories – vernoemd naar Google’s eigen publicatiedashboard AMP en bedoeld voor het maken van voor mobiel geoptimaliseerde, snelle content.

Voordeel van Web Stories

Bij de lancering van Web Stories in 2020 zette Hidde Zwiers al enthousiast de potentie van Web Stories op een rijtje in dit artikel voor Frankwatching. Web Stories zijn zichtbaar in verschillende posities op de zoekresultatenpagina’s van Google én Google Discover en helemaal geoptimaliseerd voor mobiel. Ze bereiken dus een groter publiek dan alleen gebruikers die zoeken op jouw naam of zoekwoorden. Google Web Stories bieden ruimte voor CTA’s, zijn indexeerbaar en ranken goed. Soms zelfs boven betaalde advertenties!

Al met al een prima etalage om zoekers en ontdekkers kennis te laten maken met je verhaal, achtergronden bij het nieuws of producten. Maar de content moet wel aan de kwaliteitsnormen van Google voldoen, inhoudelijk zijn en op zichzelf staand. In 2021 was Google er althans snel bij om de gebruikers af te straffen die hun Web Stories vooral als traffic generator naar hun eigen website inzetten.

Maar al met al, klinken Web Stories dus best veelbelovend. Waarom heeft het hier dan nog niet écht een vlucht genomen?

Google visual content Web Stories Vice

Web Stories door Vice

Eerst zien, …

Kort na de lancering concludeerde Frankwatching-redacteur Tineke in dit artikel dat je er nog geen haast mee hoefde te maken. Web Stories waren toen nog in de beta-fase, maar dat was niet de voornaamste reden. Zij plaatst de ontwikkeling tegen de achtergrond van een grotere verschuiving die zich bij Google voltrekt en waarin van Google langzaam verandert van zoekmachine naar antwoordapparaat.

Vroeger bood Google je na een zoekactie verschillende resultaten om uit te kiezen. Vervolgens klikte je door naar de pagina waar je hopelijk je antwoord vond. Tegenwoordig staat het antwoord zelf vaak al op de resultatenpagina. Vervelend voor website-eigenaren, maar klikken hoeft in dat geval dus niet meer.

Met Web Stories heeft Google weer de zoveelste nieuwigheid in handen, goed ingespeeld op het succes van video stories, waarmee het blijven hangen op de zoekresultatenpagina nog aantrekkelijker wordt. Op het eerste gezicht niet per definitie een voordelige investering voor makers, oordeelde Tineke daarom terecht. Bovendien weet je bij Google nooit of ze er na een paar jaar weer de stekker uit trekken (denk Google+). Geen wonder eigenlijk dat niet iedereen zich meteen op het maken van Web Stories heeft gestort.

Waarom nu wel Web Stories?

Zoals eerder genoemd leveren Web Stories wel kansen voor website-eigenaren, of dat nu organisaties, bedrijven, publishers of zelfstandig ondernemers zijn. Die zijn vooral te vinden op het gebied van branding en naamsbekendheid voor je merk. Met Web Stories bied je de kwaliteitscontent waar de zoekmachine dol op is en genereer je extra zichtbaarheid op de pagina met het zoekresultatenoverzicht. Daarnaast heb je de mogelijkheid je branding te versterken als je je Stories slim vormgeeft.

Recente ontwikkelingen wijzen er bovendien op dat Google nog steeds potentie in de Web Stories ziet. Web Stories zullen zelfs meer worden gepusht in search de komende tijd en zo dus steeds vaker op prominente plekken opduiken in je zoekresultaten. In de VS krijgen Web Stories als clusters van ‘visual stories’, na een jaar van testen inmiddels prominente posities op mobiele zoekresultatenpagina’s.

Visual Web Stories SERP Google

Visual Stories: ene cluster van Web Stories op de Google resultatenpagina

Google 🖤 Web Stories

Eind mei heeft Google bovendien weer een algoritme-core update uitgerold. Die zal de komende weken effect gaan hebben op de zoekresultaten. Aan welke knoppen er precies is gedraaid, is niet bekend. Bezorgde SEO-specialisten en website-eigenaren ten spijt, beperkt Google zich zoals gewoonlijk tot de een toelichting niet veel meer dan de semi-geruststellende woorden dat ‘als je kwaliteitscontent’ (niet nader gespecificeerd) levert, je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Waarvoor de update vermoedelijk in ieder geval niet nadelig zal zijn, is voor de Web Stories.

Web Stories Google Beyonce USA Today

Web Stories door USA Today

Genoeg om alert te zijn dus. Maar altijd belangrijk, kijk vooral hoe het specifiek kan bijdragen aan jouw business. Zijn Stories de beste manier om jouw verhaal te vertellen en hoe ziet je verdere mix van kanalen eruit? Voor een groothandel in karton is een web story misschien minder een toevoeging dan voor een modemerk.

Uiteraard zijn ook tijd en geld een afweging. Hoeveel moet je erin stoppen en hoeveel verwacht je dat het je gaat opleveren?

Een belangrijkste update is wel dat Google niet meer terughoudend lijkt te zijn met het aantal CTA’s dat is toegestaan in je Story. De gedachte dat Web Stories juist ook geld moeten kunnen opleveren, heeft blijkbaar postgevat. Dit heeft ruimte opgeleverd voor meerdere CTA’s via AdSense, Ad Manager, display ads en affliate-links.

Wel moeten zoals bij de meeste kanalen Web Stories ook hier weer precies op maat worden gemaakt. Al zijn daar inmiddels meerdere tools voor. WordPress heeft zelfs een ingebouwde plugin!

Web Stories: hoe dan?

Ben jij klaar om erin te duiken? Hidde nam in zijn eerder genoemde artikel al handige richtlijnen en SEO-tips op voor het maken van Web Stories. Check deze vooral als je zin hebt om ermee te experimenteren. En, wie van jullie heeft de afweging inmiddels gemaakt en gaat ermee aan de slag? Deel vooral je eerste Stories, of experimenten hieronder!