Online marketing

Outfluenced?! Dit betekenen de nieuwe regels voor je influencercampagnes

0

De nieuwe aanpassing van de mediawet zette marketing- en communicatieland onlangs op zijn kop. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een waslijst met voorschriften houden die zich richten op het maken van reclame. Wat dat voor jouw influencersamenwerking betekent, leg ik uit in dit artikel.

Onlangs veroorzaakte een nieuwe wetgeving – zoals dat altijd gaat met nieuwe wetgevingen – reuring in marketing- en communicatieland. Vanaf 1 juli krijgen grote influencers – die meer dan 500.000 volgers of abonnees hebben op socialmedia-platformen als YouTube, Instagram en TikTok – er een pakket aan strengere regels voor sponsorships en reclame bij. Ook komt dit type influencer zoals Monica Geuze en Kelvin Boerma hiermee onder toezicht van het Commissariaat voor de Media, dat bijvoorbeeld ook toezicht houdt op grote streamingdiensten als Netflix en Videoland.

Bij TEAM LEWIS werken we regelmatig samen met (grote) influencers. Voor veel merken vormen ze een direct kanaal naar de juiste doelgroep, wat ze de heilige graal maakt voor promotie. Deze wetgeving heeft daar vanzelfsprekend invloed op. Tijd dus om orde op zaken te stellen. In dit artikel licht ik toe waarom de nieuwe regelgeving er komt, wat er precies verandert, en wat dit voor invloed kan hebben op je influencerstrategie. Want ‘outfluenced’, dat zijn we nog lang niet!

Een nieuwe wetgeving speciaal voor jongeren

Het is niet nieuw dat media grotendeels online worden geconsumeerd. Met name onder jongeren zien we dat ze steeds minder analoge televisie kijken en actiever zijn op social media. Die verschuiving zorgt ook voor een verplaatsing van merken naar andere media dan televisie om zichzelf te promoten. Om de jonge doelgroep te beschermen voor ongewenste reclamepraktijken, stelde de EU daarom in 2020 de Mediawet op. Online content valt daardoor, naast de traditionele media, ook onder het toezicht. De nieuwe regels die op 1 juli 2022 ingaan zijn de Nederlandse invulling hiervan.

De nieuwe regels op een rijtje

Voor deze groep influencers komen de nieuwe regels niet als een verrassing. Bij ingang van de nieuwe Mediawet in 2020 was al duidelijk dat er nog aanvullende regels zouden volgen. De hoofdregels hierbij zijn: wees duidelijk over wanneer je reclame maakt, houd rekening met minderjarige kijkers en maak kenbaar wie je bent. Maar aan welke regels moeten influencers zich concreet gaan houden?

 • Als er reclame wordt gemaakt in een video, moet de influencer dit duidelijk vermelden. Dit kan bijvoorbeeld door er ‘betaalde samenwerking’ of ‘#ad’ bij te zetten. Ook geef je duidelijk weer voor welk merk de reclame wordt gemaakt.
 • Sluikreclame is niet toegestaan. Ook niet als de gehele video in opdracht van een merk wordt gemaakt.
 • Als de influencer betaald krijgt om een product te laten zien in een video, moet dat in het begin en aan het einde van de boodschap duidelijk worden vermeld.
 • De influencer mag kijkers niet aansporen tot het kopen, afnemen of huren van producten of diensten door het aan te prijzen. Een aantal keer benadrukken dat het écht een geweldig product is, mag dus niet.
 • Ben je een influencer die video’s maakt en daar geld mee verdient? Dan moet je je aanmelden bij de toezichthouder: het Commissariaat voor de Media.
 • Iedereen moet gebruikmaken van Kijkwijzer-icoontjes.

Voor video’s die speciaal bedoeld zijn voor kinderen gelden er extra strenge regels:

 • Je maakt geen unboxing video’s van kinderspeelgoed.
 • Je maakt geen promotie voor voeding gericht op kinderen onder de 7 jaar. Promotie voor ongezonde voeding (drop, snoep en chocolade) mag ook niet voor kinderen onder de 13 jaar.
 • Bij een doelgroep die voornamelijk bestaat uit personen jonger dan 25 jaar mag je geen promotie maken voor online kansspelen en gokken.
 • Als je promotie gericht is op kinderen, moet je extra duidelijk en transparant zijn. De vermelding die je gebruikt, moet begrijpelijk zijn voor de jonge doelgroep.

Het effect op jouw influencercampagnes

Dat de regels voor influencers veranderen weten we inmiddels, maar wat betekenen deze veranderingen voor jouw influencercampagnes? Moet je campagnes anders inrichten, waar moet je op letten en wat gebeurt er als je de regels overtreedt? Over het algemeen moet je in ieder geval op 2 zaken letten:

 1. Als merk is het van belang om vooraf duidelijke afspraken te maken over de campagne. Dit is niet iets wat nu vanwege de nieuwe regels verandert, merken deden dit voorheen ook. De gemaakte afspraken leg je vooraf vast in het contract, zodat voor beide partijen duidelijk is wat de gemaakte afspraken zijn.
 2. Zorg voor een goede briefing. Doorgaans voorzie je als merk de influencer vaak van een briefing. Deze briefing kun je goed gebruiken om aan te geven dat de influencer duidelijk moet communiceren dat het om een betaalde samenwerking gaat. Als je dit niet duidelijk vermeldt, riskeert de influencer een boete en kunnen mensen een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Hoe hoog deze boetes zijn, is nog onbekend.

Voor nu geldt de regelgeving alleen nog voor influencers met een bereik van meer dan een half miljoen, maar uit berichtgeving van het commissariaat blijkt dat het wellicht later ook voor kleinere influencers zal gelden.

Misschien een geruststelling. Het commissariaat richt zich liever op educatie en voorlichting van wat wel en niet door de beugel kan bij het uploaden van commerciële content, dan dat ze meteen boetes opleggen. Maar, uiteindelijk is het aan ons als communicatieprofessionals om zaken goed vast te leggen en goed te briefen. Ook dit is onderdeel van ons werk, om soms het morele kompas te zijn en aan de bel te trekken. Niet alleen om te voldoen aan wetgevingen, maar ook om transparant te zijn in ons werk. Met de juiste influencermatch en boodschap hoef je niet stiekem te doen, dat verkoopt zichzelf!