Communicatiemanagement

.nl of .com? De invloed van domeinnaamextensies op de identiteit van je bedrijf

0

Stel je voor: je bent beginnend ondernemer en je hebt een briljant plan bedacht waarmee je de wereld gaat veroveren. Je schrijft je bedrijf in bij de KVK en vraagt een domeinnaam aan zodat je online vindbaar bent. En die domeinnaam, daarin zet je de door jouw bedachte bedrijfsnaam centraal. Of, als die niet meer beschikbaar is, een naam die duidelijk maakt wat je verkoopt of aanbiedt.
Duurzaamkinderspeelgoed.nl bijvoorbeeld. Of SEOworkshopineendag.com. Maar, wat zet je achter de punt?

Waar je misschien minder lang bij stilstaat, of onvoldoende, is waar je domeinnaam op eindigt. Want een keuze voor .nl, .com of .watdanook betekent ook een keuze voor een bepaalde uitstraling. Een keuze die dus van invloed is op de corporate identity van je bedrijf.

Daarom is het goed om te weten welke connotatie(s) we hebben bij de verschillende domeinnaamextensies. Want dat maakt de uiteindelijke keuze net wat eenvoudiger. Ik licht, aan de hand van een onderzoek dat GfK in opdracht van SIDN uitvoerde onder duizend ondernemers, toe welke kenmerken worden toegekend aan populaire domeinnaamextensies.

.nl: Vertrouwd, dichtbij, veilig

.nl is de eerste keuze voor lokaal en regionaal georiënteerde ondernemers. Bij internetgebruikers scoort .nl daar dan ook heel goed. Zo koppelt 91% het kenmerk ‘dichtbij’ aan .nl. Maar ook ‘vertrouwd’ (88%), ‘veilig’ (85%) en ‘betrouwbaar’ (87%) scoren hoog. Ook opvallend: .nl wordt vaker met ‘professioneel’ geassocieerd dan .com (74% om 71%). Het is dus een extensie waar je als startende ondernemer in Nederland prima mee uit de voeten kunt.

.com: Internationaal, grootzakelijk, groot bereik

Waar .nl sterk in is, is .com zwakker in – en andersom. Zo is .com de eerste keuze voor ondernemers die over de grens willen ondernemen. De belangrijkste associaties die internetgebruikers hebben met .com zijn ‘internationaal’ (85%), ‘corporate/grootzakelijk’ (79%) en ‘groot bereik’ (83). Het is ook een domein met een sterk commercieel imago.

Dus is je belangrijkste zakelijke doel om zoveel mogelijk geld te verdienen, dan is .com zeker een overweging waard: 61% associeert deze extensie met ‘levert geld op’. Ter vergelijking, bij .nl is dit 49%. Keerzijde is dat je met een maatschappelijk of not-for-profit initiatief beter een ander domein kunt kiezen, zoals .org.

.eu: het kleinere broertje van .com

Ook .eu is internationaal georiënteerd, maar in Nederland niet zo populair. Het is zelden de eerste keuze van ondernemers. Bijna de helft van de respondenten (47%) uit het onderzoek beschouwt .eu als internationaal. Weliswaar flink meer dan bij .nl (9%), maar de Europese extensie blijft ver achter bij .com.

Opvallend is verder dat .eu gelijk scoort met .nl als het om ‘corporate/grootzakelijk’ gaat, namelijk 24%. Het imago van .eu varieert sterk van lidstaat tot lidstaat. Zoek je een Europees georiënteerde domeinnaam, dan kan het verstandig zijn te kijken naar het imago in de belangrijkste doelmarkten.

url

.shop: fun en enigszins exclusief

.shop is een relatief jong domein en in opkomst voor webshops. Over het algemeen scoort .shop niet hoog bij de verschillende kenmerken, uitgezonderd van ‘fun’. Dit kenmerk wordt door 28% gekoppeld aan .shop, waarmee het even hoog scoort als .nl. Ook ‘exclusief’ wordt bovengemiddeld vaak genoemd bij .shop, al scoren .nl, .com en .amsterdam hoger.

Het kan dus een goede keuze zijn voor een webwinkel in leuke, kwalitatief hoogwaardige consumentenproducten. Houd er wel rekening mee dat naast .shop ook .store beschikbaar is en dat veel consumenten het verschil niet weten. Het is daarom raadzaam je naam in beide extensies vast te leggen.

.amsterdam: exclusief en dichtbij

Woon je in Amsterdam? Dan woon je in een stad met een eigen domein: .amsterdam. Dit domein is met 25.000 domeinnamen een van de succesvolste stedendomeinen ter wereld. Ook aan .amsterdam wordt vaak ‘fun’ gekoppeld (24%). Logischerwijs scoort deze extensie bij Nederlandse internetgebruikers ook goed op ‘dichtbij’, al blijft het percentage van 19% ver achter bij dat van .nl.

Een bonus van .amsterdam is dat de naam bij buitenlandse gebruikers vaak meer herkenning oproept dan .nl. De naam wordt daarom ook vaak gebruikt door ondernemers in de toerismesector.

.nl en .com: het dilemma

Dit geeft al een eerste interessant inzicht in de (onbewuste) uitstraling van een domeinnaamextensie. Richt je je met je bedrijf op een nationaal publiek, dan is een .nl-domeinnaam de meest logische keuze. Wil je een meer grootzakelijke uitstraling, dan is .com de voor de hand liggende keuze. Dit beeld wordt verder versterkt als we kijken naar wat domeinnaamhouders als belangrijkste reden aangeven voor hun extensiekeuze.

Bij .nl noemt 22% vindbaarheid als reden en 18% het vertrouwen dat een .nl-website wekt. Bij .com wordt de keuze voor het grootste deel bepaald (48%) door de internationale uitstraling die een .com-website heeft.

Denk na over je domeinnaamextensies

De extensie die je kiest, is een belangrijke pijler van je zakelijke, online strategie. Een keuze waar je dus niet te licht over moet denken. 81% van de Nederlandse ondernemers noemt de eigen website namelijk als belangrijk voor het bereiken van de doelgroep. Dan wil je natuurlijk ook gelijk de juiste verwachtingen scheppen.