Customer experience

SEO: een .com, .amsterdam of toch een .nl?

0

Wanneer kies je voor een .nl of een .be-adres? Biedt een .amsterdam-domeinnaam SEO-voordelen? En wanneer is een .com of een andere extensie de beste keuze? Bij het vastleggen van een domeinnaam sta je wellicht niet lang stil bij de keuze voor een topleveldomein (TLD). Toch is het met het oog op je vindbaarheid in zoekmachines (SEO) goed om een weloverwogen keuze te maken. Google kijkt namelijk naar je TLD om te bepalen voor wie je website relevant is. En een verkeerde keuze kan negatief uitpakken voor je ranking.

Oké, stapje terug – laten we bij de basis beginnen. Een TLD is de extensie die je achteraan een webadres (URL) vindt. Bij de onderstaande URL’s is dat dus (in bold):

  • frankwatching.com;
  • nu.nl;
  • standaard.be

Behalve deze drie TLD’s bestaat er nog een hele waslijst aan TLD’s, van .agency voor bureaus tot .brussels voor bedrijven die zich richten op de Belgische hoofdstad. Er zijn zelfs bedrijven die hun eigen TLD hebben, waaronder Honeywell (.honeywell) en Bosch (.bosch).

Voorbeelden van TLD's

Een aantal voorbeelden van TLD’s, de extensies die je achteraan webadressen (URL’s) vindt. Afbeelding: Pixabay.

Hoe Google naar TLD’s kijkt

Iemands geografische locatie speelt een belangrijke rol bij de zoekresultaten die hij krijgt voorgeschoteld in Google. Zo krijgt een bezoeker in Nederland voor dezelfde zoekopdracht vaak andere zoekresultaten te zien dan iemand in België. Een van de criteria die Google gebruikt om te bepalen voor welk land een website relevant is, is het TLD dat de website gebruikt. Daarbij deelt de zoekgigant TLD’s grofweg in twee categorieën in:

  • Landspecifieke TLD’s (country code TLD, of ccTLD): dit zijn onder andere .nl, .be en .de, TLD’s die zijn toegewezen aan een specifiek land. Google hanteert daarbij logischerwijs de vuistregel dat content op bijvoorbeeld een .nl-website op Nederland is gericht en content op een .de-website op Duitsland.
  • Generieke TLD’s (generic TLD, gTLD): dit zijn domeinnaamextensies die niet op een bepaalde regio gericht zijn. Denk aan .com, .net en .org. Ook gTLD’s als .agency (voor bureaus), .creditcard (voor financieel dienstverleners) en bedrijfsnaamextensies als .google vallen onder deze categorie. Bij het indexeren van websites met een gTLD kijkt Google wel naar zaken als de taal van de websitecontent om te bepalen voor welke regio’s de content relevant is, maar laat het het TLD zelf buiten beschouwing.
Zoekresultaten

Zoekresultaten zijn niet overal hetzelfde. Het TLD speelt een rol bij waar een website wordt getoond. Afbeelding: Pixabay.

Richt je met een landspecifiek TLD op één land

Met het oog op SEO doe je er verstandig aan rekening te houden met de manier waarop Google het door jou gekozen TLD classificeert. Aangezien Google landspecifieke TLD’s ziet als een indicator van de regio waarvoor je website relevant is, is een .nl dus een prima keuze voor een website die zich alleen op Nederland richt.

Wie echter een internationale doelgroep bedient, moet er rekening mee houden dat een .nl-adres buiten Nederland op SEO-problemen kan stuiten. En dat een landspecifiek TLD uit een ander land het hier in veel gevallen weer minder goed zal doen. Hoewel de Italiaanse extensie .it bijvoorbeeld dus ideaal is om opvallende URL’s als fix.it te maken, is het wat SEO betreft in Nederland of België niet de beste keuze.

Uitzonderingen

Overigens zijn er op deze vuistregel een aantal uitzonderingen. Het TLD .fm bijvoorbeeld is officieel een landspecifiek domein voor Micronesia, net als dat .dj een ccTLD is voor Djibouti. In de praktijk worden deze TLD’s om begrijpelijke redenen echter wereldwijd ingezet, wat reden is voor Google om deze en een aantal andere ccTLD’s toch als een generiek TLD te behandelen.

Daarnaast bestaan er nog TLD’s als .amsterdam, .brussels en .eu. Alhoewel het duidelijk is dat die bedoeld zijn voor websites die gebonden zijn aan een specifieke regio, zijn het officieel geen ccTLD’s en behandelt Google ze als generieke TLD’s.

Lokale SEO

Een .nl-adres is een prima keuze voor websites gericht op Nederland, maar zal het internationaal minder goed doen. Afbeelding: Joe the Goat Farmer.

Generiek TLD biedt meer opties

Met een generiek TLD kun je meer kanten op. Allereerst is een .com- of een .eu-adres een prima TLD om je met je website te richten op een internationaal publiek. Maar ook als je je slechts op één regio richt kun je best voor een generiek TLD gaan. Het is dan wel aan te raden om in Google Search Console aan te geven op welke regio je je richt zodat de zoekmachine daarmee rekening kan houden in de ranking.

Houd er bij het targeten wel rekening mee dat je in Search Console per website maar één doelland kunt opgeven. Als je dus bijvoorbeeld maar één Engelstalige versie van je websitecontent hebt waarmee je zowel publiek in Amerika als in het Verenigd Koninkrijk wilt bereiken, doe je er verstandig aan geen doelland in te stellen.

Bied je met een generiek TLD wel aparte content voor verschillende landen aan? Met bijvoorbeeld Engelse content voor de Britse markt en Nederlandse content voor de Nederlandse markt? Zorg er dan voor dat je een URL-structuur hebt die het toestaat om ze als twee aparte websites in te voeren in Google Webmaster-tools en ze elk op een ander land te targeten, bijvoorbeeld:

  • voorbeeld.com/nldu/ voor Nederland en voorbeeld.com/uken/ voor het Verenigd Koninkrijk;
  • nldu.voorbeeld.com/ voor Nederland en uken.voorbeeld.com/ voor het Verenigd Koninkrijk.
Webmaster Tools

Stel bij Google Webmaster Tools in op welk land je website zich richt. Afbeelding: Pixabay.

Internationale SEO met meerdere landspecifieke TLD’s

Overigens kun je natuurlijk ook voor elk land een URL met een eigen TLD aanmaken. In bovenstaand voorbeeld zou je dan de op Nederland gerichte content op voorbeeld.nl zetten, en de Britse content op voorbeeld.co.uk. Houd daarbij wel rekening met een aantal zaken:

  • Het werken met verschillende domeinnamen vraagt om een hogere investering van tijd en geld. Omdat het registreren van meerdere domeinnamen nou eenmaal duurder is, maar in veel gevallen zal het ook leiden tot meer technisch onderhoud.
  • Als je gebruikmaakt van verschillende domeinnamen behandelt Google de URL’s ook echt als aparte websites. Dat betekent dat je voor elke site dus apart aan je SEO moet werken en dat inkomende links naar je .nl-site dan dus niet bijdragen aan de ranking van je .co.uk-site.
Internationale SEO met meerdere landspecifieke TLD’s

Als je gebruikmaakt van verschillende domeinnamen behandelt Google de URL’s ook echt als aparte websites. Afbeelding: Joe the Goat Farmer.

Kiezen voor een TLD als .amsterdam

Een aantal jaar geleden bood ICANN, de organisatie die TLD’s uitgeeft, de mogelijkheid om een eigen gTLD te registreren. Het slechte nieuws is dat die mogelijkheid er niet meer is, je kunt momenteel dus geen eigen TLD registreren. Het goede nieuws is dat er sindsdien een enorm aantal verschillende generieke TLD’s bestaat, van .cooking en .gent tot .pharmacy en .amsterdam – voor elke interessegroep of branche wat wils.

Als je je met URL wil onderscheiden van de rest, of in een keer duidelijk wil maken wat je bedrijf doet, dan is zo’n ongebruikelijk TLD het overwegen waard. Aan de andere kant is het wel goed om bekendheid van een dergelijk TLD mee te nemen in je keuze: begrijpen mensen wel dat het gaat om een webadres als ze jouwbedrijfsnaam.pharmacy zien staan?

SEO is in hoe dan ook geen reden om een ongebruikelijk gTLD te verkiezen boven een ander generiek TLD als .com of .eu. De keywords in dit soort TLD’s zijn namelijk niet van invloed op ranking. De extensie .accountant geeft een boekhoudfirma dus geen enkel voor- of nadeel ten opzichte van een andere generieke TLD als .com. En een Amsterdams bedrijf heeft qua SEO dus geen baat bij een .amsterdam-TLD.

.accountant

De extensie .accountant geeft een boekhoudfirma geen enkel voor- of nadeel ten opzichte van een andere generieke TLD als .com. Afbeelding: Joe the Goat Farmer.

TLD(R)

In een notendop komt het erop neer dat de regio waarin je actief bent de belangrijkste SEO-factor is bij het kiezen van een TLD. Als je je met je website richt op slechts één land, dan maakt het in wezen niet zoveel uit welk TLD je kiest. Richt je je op internationaal publiek? Ga dan voor een generieke TLD als .com, of maak voor elk doelland een aparte website aan met elk een eigen landspecifiek topleveldomein. En op wat voor publiek je je ook richt, ongebruikelijke extensies als .amsterdam en .cooking bieden nooit SEO-voordelen ten opzichte van een TLD als .com.

Afbeelding header: Pixabay