Samenwerken

17 handige tools die je leven als digital nomad makkelijker maken

0

De digitale levensstijl is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het heeft veel voordelen. Als je baas het niet erg vindt dat je je laptop meeneemt en op afstand werkt, dan biedt het leven als digital nomad veel nieuwe kansen. Je kunt ook op afstand samenwerken met andere mensen zonder dat je fysiek op dezelfde plek hoeft te zijn. In dit artikel deel ik 17 tools die je leven als digital nomad makkelijker maken.

Digitale nomaden zijn mensen die op afstand werken en de vrijheid hebben om de wereld rond te reizen. En om succesvol te zijn, hebben ze hulpmiddelen nodig die hen helpen productief te blijven en succesvol te zijn tijdens het reizen of wonen in het buitenland.

In dit artikel leer je over verschillende tools die je kunnen helpen bij het vinden van de beste plekken om naartoe te gaan, wat je kunt doen als je daar bent en hoe je contact kunt houden met je vrienden en familie thuis. Ook deel ik de beste apps voor het beheren van je financiën, gezond blijven, het vinden van accommodatie en nog veel meer handige bronnen.

Samenwerken als een digital nomad

Werk je samen aan projecten, dan is het fijn om gesynchroniseerd te blijven. Niets is vervelender dan verschillende versies van bestanden hebben en niet in staat zijn om ze samen te voegen. Om dit gemakkelijker te maken, kun je een versie-systeem gebruiken. Een versie-systeem is een manier om de versies van jouw bestand in de loop van de tijd op te slaan. Het kan handig zijn als je samen met iemand anders aan een project werkt.

 1. Github
  Github is een veelgebruikt, open-source versiebeheersysteem dat wijzigingen in bestanden bijhoudt en samenwerking tussen ontwikkelaars mogelijk maakt.
 2. Google Drive
  Een aantal jaar geleden hadden bedrijven een speciale server waar elke collega zijn/haar documenten kon opslaan. Maar je moest wel vaak wel op hetzelfde netwerk zitten om toegang te krijgen. Met de komst van Google Drive is het mogelijk om teamleden toegang te geven in de cloud  tot documenten, spreadsheets, bestanden en meer. Een waardig (gratis) alternatief voor Microsoft Office. Een eenvoudige manier om documenten te delen en samen te werken met andere mensen over de hele wereld.
 3. Canva
  Een online ontwerpplatform waarmee je alles kunt maken, van logo’s, infographics, presentaties en meer. Ga gewoon naar de website en begin met het ontwerpen van je volgende project. Het beste deel – je hoeft er geen nieuwe programma’s voor te installeren!

Netwerken als digital nomad

Het is moeilijk voor digitale nomaden om hun sociale connecties te behouden wanneer ze constant van land naar land trekken. Daarom is het zo belangrijk voor hen om sociale connecties te vinden en te behouden.

 1. NomadList

  Een website waar je de meest ideale plekken kunt vinden voor digital nomads. Steden worden gerangschikt gebaseerd op een handvol filters zoals: gemiddelde wifi-snelheid, luchtkwaliteit, veiligheid voor vrouwen etc. Met een lidmaatschap kun je zien welke mede digital nomads reizen gepland hebben voor jouw bestemming.

 2. Meetup

  Meetup maakt het makkelijk om wereldwijd evenementen te vinden. Het is makkelijk om digital nomads of zelfs locals te ontmoeten. Dit zijn vaak evenementen zoals language exchanges, salsalessen of netwerkborrels.

Betalen in het buitenland

Nu steeds meer mensen op afstand werken, komen er ook nieuwe uitdagingen bij. Bijvoorbeeld: je pinpas wordt niet ondersteund in winkels, de wisselkoers van je creditcard is hoger dan de echte koers, en de kans op skimming. Gelukkig zijn er tools die je kunt gebruiken om je avontuur in het buitenland een stuk makkelijker te maken.

 1. WISE
  WISE is een digitale portemonnee waarmee je geld in verschillende valuta kunt ontvangen, zoals Amerikaanse dollars en Britse ponden. Als je geld ontvangt of verstuurt, gebeurt dit door middel van de ‘mid-market exchange rate’, oftewel de echte wisselkoers. Het is enorm makkelijk om betaald te worden in verschillende valuta, want je krijgt een eigen bankrekeningnummer per valuta. Je kunt ook kiezen om een debit card aan te maken, die je kunt opladen via iDeal. Met de app kunnen digitale nomaden overal ter wereld voor alles betalen, zelfs online transacties voor vliegtickets of het boeken van een accommodatie.
 2. Revolut
  Revolut biedt net als Wise een debit card, die je kunt gebruiken als een oplaadbare pinpas waarmee je overal ter wereld kunt betalen met betere wisselkoersen dan een bank in Nederland. Geldzaken worden beheerd met een app waarmee je maandelijkse budgetten kunt instellen voor verschillende zaken, zoals restaurants en boodschappen. De app categoriseert transacties automatisch voor je, zodat je kunt zien waar je het meest aan uitgeeft. Om jezelf te beschermen tegen het gevaar van skimmen, kan je de debit card deactiveren na gebruik en activeren wanneer het nodig is. Ben je een cryptofanaat? Via de Revolut-App kun je direct cryptovaluta kopen en bewaren in je wallet.

Beide kaarten kun je blokkeren op het moment dat je ze niet nodig hebt.

 1. Xe Currency
  Ben je in een land waar de euro niet ondersteund wordt, download dan Xe Currency. Zo kun je gemakkelijk valuta omrekenen.

Boeken van (vlieg) tickets en accommodatie

Tools voor het plannen van (vlieg) tickets en accommodatie kunnen heel handig zijn. Deze tools kunnen tientallen verschillende luchtvaartmaatschappijen en accommodaties doorzoeken en de beste deals vinden. Ze hebben ook actuele informatie over de meest populaire vliegroutes, zodat je de perfecte vlucht kunt vinden die aan jouw behoeften voldoet.

 1. Skyscanner
  Met Skyscanner vind je een vlucht in een paar klikken. Voer je vertrek- en bestemmingsluchthavens, reisdatums en andere details in, en Skyscanner zal je de beste prijzen geven voor een ticket van bestemming naar bestemming.

 1. Secretflying
  Secretflying is een website die fouttarieven (error fares), of zoals ze ze noemen, ‘geheime vluchten’ vindt en deelt. Deze aanbiedingen zijn beschikbaar op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Je weet nooit wanneer deze deals verschijnen, maar als je er vroeg bij bent kun je geweldige vluchtdeals scoren!

 2. Airbnb
  Als digitale nomade ben je constant op zoek naar nieuwe accommodatie. Airbnb heeft een naam gemaakt in de wereld van accomodaties. Filter op locatie, het aantal personen, budget en je bent klaar om te gaan.

Projectmanagement voor digital nomads

Digitale nomaden hebben goede redenen om slim en efficiënt om te gaan met het beheren van hun tijd. Ze moeten hun werkdag maximaliseren door tools te gebruiken om de taken van de dag te organiseren, zodat er genoeg tijd is om te genieten van de mooie bestemmingen. Een paar tips:

 1. Notion
  Notion is een task manager voor mensen die een complete database willen voor hun leven. Het heeft verschillende secties zoals administratie, projecten, taken, notities, budgetplans en documenten die je kunt vullen met je favoriete recepten of iets anders. Je kunt beginnen met een kant-en-klare weergave en deze uniek maken, of je kunt templates van anderen hergebruiken.

 2. Calendly
  Afspraken maken met klanten als digital nomad kan veel tijd in beslag nemen. Ga er maar vanuit dat je een paar keer heen en weer moet mailen om een afspraak te maken. Een makkelijke afsprakentool waarmee potentiële klanten automatisch een afspraak met je kunnen maken is Calendly.

 3. Zoom
  Zoom is een krachtige tool voor videogesprekken en presentaties, voor mensen die mensen persoonlijk willen ontmoeten of een online vergadering willen houden. Het maakt zowel audio- als videogesprekken mogelijk met maximaal 30 deelnemers die kunnen worden aangepast met inhoud op het scherm. Het is ook mogelijk om via dit platform een presentatie of onderwijssessie te geven.

 4. Slack
  Slack tilt zakelijke communicatie naar een hoger niveau. Hiermee kun je kanalen maken voor elke specifieke afdeling of elk team, of gewoon privégroepen waar je alles georganiseerd kunt houden en belangrijke bijlagen kunt vastzetten. Het slaat ook de hele geschiedenis van berichten op en heeft handige aanpasbare functies. Je kunt ook een videogesprek starten als je contact wil houden met andere externe medewerkers.

Blijf gezond met een workoutschema

De levensstijl van de digitale nomade wordt vaak gezien als een van de beste – je kunt overal ter wereld op je laptop werken. Maar voor velen betekent dit vaak urenlang zitten, zonder te sporten en bewegen. Sporten heeft veel gezondheidsvoordelen en er zijn veel oefeningen die je kunt doen met je eigen lichaamsgewicht als je niet graag naar de sportschool gaat.

Calisthenics is een sport die al eeuwen bestaat. Het is niet beperkt tot push-ups en sit-ups, zoals veel mensen misschien denken. Calisthenics kan je helpen kracht op te bouwen, flexibiliteit te vergroten, coördinatie te verbeteren en zelfs gewicht te verliezen. Het is een geweldige manier om thuis of op kantoor te trainen zonder apparatuur te gebruiken!

 1. Madbarz
  Of je nu vet wil verbranden, of spieren wil opbouwen – je persoonlijke focus wordt in de workouts in aanmerking genomen, evenals je conditie. Met de edit-functie kun je je aanpassen aan de trainingen. Zo worden geslaagde trainingen opgeslagen. Dit helpt je om je voortgang van dag tot dag te vergelijken.

 2. Strava, Runkeeper
  Het kan moeilijk zijn om in beweging te komen, zelfs als je jezelf gezonder wil maken. Hardlopen is de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam nog steeds goed functioneert en dat je elke dag voldoende stappen zet. 7.000-13.000 stappen per dag wordt aanbevolen voor een gezonde levensstijl. Met deze apps kun je je hardlooprondjes bijhouden.

Op pad als digital nomad

Met de juiste tools en voorbereiding kun je vertrekken en genieten van werken en locatie-onafhankelijk leven als digital nomad. Als digitale nomade bieden deze tools de mogelijkheid om veel gemakkelijker en flexibeler te werken. Blijf in contact met je collega’s, want zo kun je efficiënt samenwerken aan projecten. In behoren Notion, Zoom, Wise en Google Drive tot de meest gebuikte tools die je op alle gebieden kunt gebruiken als digital nomad.

Gebruik jij deze digital nomad-tools al en wil jij je ervaringen delen? Of heb je andere leuke tools die je als digital nomad niet mag missen? Ik hoor graag van je in de reacties!