Social media

Een effectieve LinkedIn-strategie? Pas het 3H-model toe

0

De online aanwezigheid van bedrijven is anno 2022 van cruciaal belang voor succes. Echter zijn het juist de medewerkers van een bedrijf die voor extra online awareness kunnen zorgen. Medewerkers zijn van essentieel belang voor de online strategie van bedrijven. In dit artikel ontleed ik het 3H-model en pas ik het toe voor het creëren van een effectieve LinkedIn-strategie.

Hero, Hub en Hygiëne: drie essentiële woorden voor de LinkedIn-strategie van bedrijven. Met dit 3H-model leg je de basis voor een succesverhaal op LinkedIn. Laat ik beginnen met uit te leggen wat het 3H-model inhoudt: het 3H-model is een model dat een aantal jaar geleden bedacht is door Google. Van oorsprong is het model ontworpen voor YouTubers, waar het voor grote successen zorgde. Al snel werd ontdekt dat je het model ook op andere manieren kunt toepassen. In dit artikel pas ik het model toe op het platform LinkedIn.

Het 3H-model is een schematische piramide, onderverdeeld in de lagen Hero, Hub en Hygiëne. Het woord Hygiëne zorgt voor het fundament van de piramide. Het is dus belangrijk om eerst het fundament goed geregeld te hebben, voordat je als bedrijf naar boven werkt.

3h-model hero hub hygiëne

Hygiëne

Het onderdeel Hygiëne is voor een bedrijf onmisbaar als het überhaupt gezien wil worden door de buitenwereld. Hierbij gaat om het hebben van online aanwezigheid. Denk aan een bedrijfspagina op LinkedIn waardoor de bezoeker snelle en eenvoudige antwoorden kan verzamelen over het bedrijf. Enkele onderdelen van deze bedrijfspagina zijn extra belangrijk voor het beeld dat je als bedrijf wil uitstralen.

De profielfoto en header van een bedrijfspagina zijn de eerste ontmoeting met de bezoeker. Net als bij een eerste date is de eerste indruk het belangrijkst. Dit bepaalt of de bezoeker jouw bedrijf interessant of juist niet interessant vindt. Zorg voor een frisse uitstraling waarmee je makkelijker de bezoeker overtuigt van de meerwaarde van jouw bedrijf.

De biografie van een bedrijfspagina zorgt voor een tweede indruk. Zorg ervoor dat de tekst kort en pakkend is. Je kunt de lezer enthousiasmeren door kort te vertellen wat het bedrijf doet. Een volledige essay maakt het voor de lezer saai. Je wil, net als bij de header, een frisse indruk achterlaten.

linkedin header en biografie

Hub

Bij Hub draait het om frequent terugkerende content op een bedrijfspagina, zoals: nieuwe collega’s introduceren, nieuws uit het vakgebied, vacatures, successen van het bedrijf en medewerkers, blogs, podcasts, enzovoort.

Hub content is voor een bedrijf belangrijk om interactie te genereren met de doelgroep. Zo is reputatiemanagement een belangrijke term voor dit onderdeel. Een bedrijf kan met posts haar reputatie beïnvloeden. Het hebben van een fijne werksfeer is bijvoorbeeld iets wat bedrijven graag aan de buitenwereld laten zien. Denk hierbij aan het plaatsen van berichten op LinkedIn waarin je een werknemer in het zonnetje zet of een bericht over een fantastisch teamuitje. Deze content zorgt voor een interactieve basis met de doelgroep en eigen medewerkers.

KLM is een goed voorbeeld van een goed onderhouden bedrijfspagina. Regelmatig plaatsen ze prachtige foto’s om hun doelgroep te enthousiasmeren. Klanten krijgen extra zin om een nieuwe reis te maken en potentiële medewerkers worden betoverd door hoe mooi het werk kan zijn. Vaak zie je ook lachende medewerkers op de foto, waarmee KLM zich presenteert als een leuk en fris bedrijf waar een goede sfeer hangt.

linkedin-post KLM

Hero

In het originele 3H-model wordt het Hero onderdeel gezien als content waarbij je veel geld investeert om viraal te gaan. Op LinkedIn zijn het bijvoorbeeld vaak de “hartverwarmende” berichten die viraal gaan. Denk hierbij aan een post van iemand die ondanks een VMBO-advies op de basisschool, zichzelf naar boven heeft geknokt en nu afgestuurd is aan een universiteit. Het fenomeen ‘prestaties delen’ blijft een belangrijk onderdeel van LinkedIn.

Viraal gaan is een ultimatum en ook niet per se een realistische verwachting. Er zit natuurlijk ook een geluksfactor aan verbonden. Maar hoe kan een bedrijf dan wel gebruikmaken van het onderdeel Hero op LinkedIn?

De principes van Hub en Hero verschillen niet zoveel van elkaar. Bij beide onderdelen draait het om frequent posten op LinkedIn. De afzender van de post verschilt echter. Bij Hero delen medewerkers de content namelijk uit eigen initiatief. Dit wordt ook wel social posting genoemd.

In het online medialandschap zien we dat een bericht op een persoonlijke account gemiddeld 10x zoveel awareness genereert als op een corporate account. Het netwerk van een individu is namelijk geïnteresseerder in die persoon dan in het bedrijf waar diegene voor werkt.

Medewerkers actiever op LinkedIn

Toch is het voor een bedrijf mogelijk om te profiteren van deze persoonlijke profielen. Medewerkers zijn namelijk de ambassadeurs van een organisatie. Een fijne werksfeer zorgt ervoor dat een medewerker trots is op zijn of haar werkgever. Als deze medewerker dan ook nog eens gestimuleerd wordt om actiever te zijn op LinkedIn, kan dit zorgen voor een gouden combinatie.

Naast dat deze combinatie een enorme boost kan opleveren voor de zichtbaarheid van het bedrijf, geeft het medewerkers ook een positieve impuls. Voor het personal brand van de medewerker kan het actiever worden op LinkedIn ook een positief effect hebben. Medewerkers kunnen zich binnen hun eigen netwerk profileren als autoriteit binnen een bepaald vakgebied. Zo zijn leads bijvoorbeeld ook eerder geneigd aan te kloppen bij iemand die regelmatig relevante en nuttige posts deelt.

Voorbeelden van social posting op LinkedIn:

  • Kennis delen (best practices, tips, leermomenten)
  • Klantcases
  • Prestaties
  • Werkjubileum
  • Promotie van werkactiviteit (webinar, podcast, blogs, beurs, ect.)
  • Vacatures

Een goede manier om je medewerkers te enthousiasmeren is een LinkedIn-training. Hiermee maak je je medewerkers bewust van hun online aanwezigheid en hun personal brand.

Al met al hoeft Hero content op LinkedIn dus niet veel te kosten. Als bedrijf kun je het zien als een Return on Investment waarbij de investering draait om het motiveren en enthousiasmeren van medewerkers, onder het motto van “happy employee, happy company”.

Dialoog in plaats van monoloog

Naast de extra online awareness voor jouw bedrijf zorgt de online aanwezigheid van jouw medewerkers ook voor social listening. Een digitaal platform, zoals LinkedIn, wordt niet alleen gebruikt als eenzijdig communicatiekanaal. Jouw medewerkers zijn niet alleen de stem, maar ook de oren en ogen van de organisatie. Zo kunnen ze deelnemen in waardevolle online discussies en leren van andere experts binnen het werkveld. Hierdoor gaat het algemene niveau op de werkvloer een stuk omhoog.

Met alleen een fundament kom je als bedrijf niet ver. Zorg er daarom voor dat je in je personeel investeert. Op de ontwikkeling van zowel je personeel als je bedrijf heeft het een positief effect. Als bedrijf moet je alleen je medewerkers in laten zien dat iedereen er profijt van heeft.