Contentmarketing

Onmisbaar in elke social campagne: augmented reality filters

0

Augmented Reality is hot! Denk aan de TikTok-trends, waarbij je via een AR-filter een make-up look kunt kiezen, of Flexa-verf die je virtueel op je muur kunt aanbrengen. AR-filters bieden een interactieve ervaring die de digitale wereld de echte wereld inbrengt via sociale media. Als bedrijf of organisatie kun je slim op de trend inspringen door er een persuasieve boodschap aan te hangen. Een kans die je wat mij betreft niet moet laten liggen in je volgende socialmedia-marketingcampagne. Hoe zet je AR-filters het beste in voor contentmarketing? Een duik in de wondere wereld van Snapchat filters, Instagram Stories en TikTok video’s.

1. AR-filters zorgen voor meer aandacht, engagement en interactie

AR-filters zijn een goede manier om (jonge) gebruikers te laten interacteren en verbinden met je merk. Dit komt volgens onderzoek vooral doordat ze het leuk vinden om de filters te gebruiken. De uses and gratifications theory onderbouwt dit. Deze theorie stelt dat we social media onder andere gebruiken vanwege vermaak. En dat is, in de huidige entertainment-samenleving belangrijk. Kijk maar naar hoe TikTok zo groot is geworden! Door een element van entertainment toe te voegen aan je campagne, krijg je meer aandacht, meer interactie en engagement en dus meer verkeer, wat hopelijk ook leidt tot meer sales en meer volgers.

Ook kun je met AR-filters de aandacht langer vasthouden. Volgens BlippAR, marktleider in het ontwikkelen van marketingcampagnes, kijken gebruikers gemiddeld 75 seconden lang naar AR-filters. Dat is 4 keer langer dan naar reguliere mobiele video’s. Daar kun je nog bij optellen dat, volgens een rapport van Snapchat en Deloitte, AR 2 keer zoveel visuele aandacht krijgt dan non-AR. Een interactief spelletje, camera-effect of een gezichtsfilter levert dus niet alleen meer aandacht op, maar ook meer engagement en interactie met je organisatie.

2. Try before you buy: tevreden klanten en lagere kosten door minder miskopen

Een groot voordeel van AR-filters is dat (potentiële) klanten het product kunnen testen voor het te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een prinsessenjurkje dat je online kan passen in de Efteling. Iedereen kan en mag de virtuele jurkjes passen.

Prinsessenjurkje passen Efteling AR

Prinsessenjurkje passen met de Efteling AR-filter. Bron: XPO Screens

In het rapport van Snapchat gaf meer dan de helft van de deelnemers aan AR-filters te gebruiken voor een ‘try before you buy’-ervaring.

Klanten zijn door producten te proberen beter geïnformeerd over hun aankoop en zijn er daarom zekerder van. De meeste klanten zijn daarom ook meer tevreden met hun aankoop, wat 25% minder retourzendingen tot gevolg heeft. Dit bespaart natuurlijk kosten en is milieuvriendelijker. Bovendien zijn klanten door deze positieve ervaring ook eerder geneigd de AR-filter te delen met anderen.

3. AR-filters zorgen voor 70% meer recall!

Aangezien de AR-filters een nieuwe en unieke manier van interacteren met producten of diensten bieden, worden ze ook beter onthouden. Dat heeft een onderzoeksteam van Neuro-Insight gevonden door de hersenactiviteit van 151 participanten te meten bij het waarnemen van AR-ervaringen. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het onthouden, is drie keer zo actief bij een AR-filter dan bij een non-AR filter. Je merk zal dus beter blijven hangen en zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?!

De SEO van Neuro-Insight gaf aan dat AR zelfs voor 70% meer herinnering zorgt dan non-AR. Ga maar na: Hoeveel van de honderden reclames die je gister hebt gezien weet je nog? Maar die ene leuke TikTok-filter die kiest bij welk fastfood restaurant je gaat eten misschien wel?

AR-filers zonnebrillen passen

Screenshot van Rayban-campagne met AR-filters waarmee je zonnebrillen kunt testen.

4. Dus het zijn vooral kansen in de markt? Of juist valkuilen…?

Wellicht kan het lastig zijn om gebruikers te leren hoe ze met AR moeten interacteren. AR-filters zijn nieuw en worden vooral op sociale media verspreid. Als je onbekend bent met TikTok of Instagram, weet je waarschijnlijk ook niet hoe de filters werken. Daarnaast kan het implementeren van AR-filters kan een uitdaging zijn. De filter zet niet direct aan tot kopen en genereert dus ook niet direct extra sales. Maar dit hoeft het doel ook niet te zijn. AR-filters kunnen juist perfect werken om je naamsbekendheid of reputatie te versterken of om een jonge doelgroep mee aan te spreken. En juist omdat het nog zo nieuw is, geeft AR bedrijven de kans om zich te onderscheiden van concurrenten die nog niet bezig zijn met AR. Doe er je voordeel mee!

Screenshot AR-filter campagne 

Case AR-filter: What starbucks drink are you?

In 2020 heeft Starbucks een campagne gelanceerd met een gezichtsfilter voor Instagram. Gebruikers konden de volgende vraag beantwoorden: ‘What starbucks drink are you?’

Starbucks TikTok AR-filter

AR-filter in de campagne van Starbucks

De filter kiest een random Starbucks-drankje voor je uit. Deze campagne was op meerdere manieren succesvol:

  1. Het leverde meer naamsbekendheid en merkpersoonlijkheid. De campagne prikkelt de nieuwsgierigheid. Als er een video voorbijkomt van mensen die de filter gebruiken, krijgen anderen een gevoel van dat ze iets missen: ‘Wat voor Starbucks-drankje zou ik dan zijn?’. Dat gebruikers verder niets met de filter doen, is minder belangrijk. De organisatie is weer top of mind en laat zien hoe het inspeelt op huidige trends. Ook levert het meer online verkeer op. Doordat Starbucks een ervaring toevoegt aan je product, creëert het meer merkpersoonlijkheid = verbeterde merkcommunicatie!
  2. Ook leverde de campagne meer sales en aandacht op door gratis reclame van invloedrijke Youtubers, TikTokkers en Instagrammers. De filter werd gebruikt om video’s te maken van het testen van nieuwe Starbucks-drankjes, waardoor kijkers ook nieuwe smaken en koffies ontdekten.

Het eindresultaat: meer sales en leads dankzij een goedkope en makkelijke (koffie)filter!

Conclusie

Al met al spelen steeds meer bedrijven in op de nieuwe trend rondom augmented reality door AR-filters actief in te zetten op Instagram Stories en TikTok. Denk maar aan het voorbeeld van de Starbucks-filter of de prinsessenjurkjes. Als je goed nadenkt over de doelgroep en het element entertainment, is een AR-campagne een goedkope, snelle en simpele manier om veel leads te genereren. Ook jouw organisatie zou hier dus op in moeten haken. Nog even alle voordelen op een rijtje:

  • Meer aandacht
  • Hogere engagement
  • Toename van interactie
  • Meer naamsbekendheid
  • Hogere tevredenheid
  • Meer traffic
  • Hogere recall
  • Betere merkpersoonlijkheid
  • Minder retourzendingen

Genoeg redenen dus om te starten met jouw AR-campagne voordat je de boot mist en je concurrenten je voor zijn!

Dit artikel is door mij geschreven voor de cursus Content Marketing, onderdeel van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Tilburg University. Lees meer artikelen