Samenwerken

Zo ga je in 2023 om met de employee experience [onderzoek]

0

Sinds de coronapandemie zijn online, thuis- en hybride werken niet meer weg te denken. De employee journey experience is veranderd en vraagt om meer aandacht van HR Nederland. Onboarden, maar ook offboarden is belangrijker dan ooit. Organisaties moeten meer oog hebben voor nieuwe, bestaande én vertrekkende medewerkers. Zeker in deze tijden van enorme personeelstekorten. Zo blijkt uit het onderzoek Employee journey experience 2022 van Integron.

Werkgevers die nog steeds denken dat alles wel weer wordt zoals voor corona, komen de komende jaren bedrogen uit. Medewerkers hebben definitief gewijzigde behoeften, de employee journey is veranderd. Denk aan hybride werken, de werk- en privébalans en de groter wordende behoefte aan ontwikkeling en ontplooiing. Daar komt bij dat er het afgelopen anderhalf jaar een sterke economische groei was. De krapte op de arbeidsmarkt brak in de eerste helft van dit jaar alle records. Volgens CBS stonden er 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen. Bijna iedere werkgever in Nederland heeft dus te maken met de nummer 1-uitdaging: hoe behoud ik mijn medewerkers en weet ik nieuwe medewerkers aan me te binden?

Ander beeld van werkgever dan van tevoren geschetst

De onboardingfase, ofwel het moment dat een medewerker start binnen het bedrijf, is enorm belangrijk. Niet alleen voor hem of haar, maar ook voor de organisatie. Dat gaat zeker niet altijd goed. Momenteel geeft maar liefst 26% van de medewerkers aan dat het van tevoren geschetste beeld over de werkgever niet overeenkomt met de huidige realiteit. Medewerkers vinden onder meer dat doorgroeimogelijkheden, de cultuur en werkomstandigheden anders zijn dan ze is voorgesteld. De onboarding experience scoort gemiddeld zelfs iets slechter dan in 2021. Alleen de mate waarin de medewerker zich opgenomen voelt in het team scoort positiever (+16%). Werkgevers moeten daarom echt meer werk maken van onboarding. Bijvoorbeeld door duidelijk te maken waarom ze specifiek voor de nieuwe medewerker hebben gekozen. Ook kunnen ze een onboarding-dag organiseren en de leidinggevende duidelijk maken dat het gaat om oprechte aandacht voor de medewerker.

Employee-Journey-Experience-2022-Integron

7 tips voor een goede pre- en onboarding

 1. Bijna elke nieuwe starter is wel een beetje onzeker. Maak dus duidelijk waarom je juist voor hem/haar hebt gekozen.
 2. Stof je ‘buddyconcept’ af, want vanaf het allereerste moment van ontvangst heeft iedereen een vriendelijk gezicht nodig waar ze terechtkunnen.
 3. Onthoud dat iemands avontuur begint met de handtekening: pre-boarding (dus van handtekening tot eerste dag).
 4. Organiseer een onboarding-dag. Geef mensen een ervaring mee, want deze heeft een blijvende impact. En wie weet vertelt iemand nog eens over die geweldige dag op een verjaardag!
 5. We hadden het net al even over pre-boarding, maar vergeet niet dat je ‘candidate experience’ ook al laat zien wat voor organisatie je bent.
 6. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus beste leidinggevenden, schenk oprecht aandacht aan je nieuwe medewerker. Erkenning en waardering zijn superbelangrijk.
 7. Zorg voor goedwerkende middelen. Zeker in situaties waarin er (veel) wordt thuisgewerkt wil je voorkomen dat iemand zich (digitaal) op een eiland voelt.

Aandacht voor een goede offboarding is essentieel

Ook de offboarding kan stukken beter, zo blijkt uit het onderzoek. Iets meer dan een derde (36%) ervaart een goed offboardingsproces. En slechts 9% van de medewerkers beveelt hun vorige werkgever aan. Hoe moeilijk het ook is voor beide partijen, aandacht voor een goede offboarding, het laatste onderdeel van de employee journey, is essentieel. Werkgevers zouden meer en beter naar hun medewerkers moeten luisteren en ze vaker om feedback moeten vragen. Dan kunnen ze beter acteren op de wensen en behoeften en mensen zo waarschijnlijk binnenboord houden. Medewerkers die op een goede manier weggaan, kunnen ook ambassadeurs voor hun vorige werkgever zijn. Dat weegt- en speelt mee in hoe een organisatie zich onderscheidt. Positief is dat in 2022 44% van de medewerkers een exitgesprek heeft gehad. Dat is meer dan in 2021. Ook de totale ervaring met het offboardingsproces kwam wat beter uit de verf, maar is zeker voor verbetering vatbaar.

Vergeet je vertrekkende medewerker niet met deze 4 tips:

 1. Emoties kunnen bij veel werkgevers de overhand krijgen, omdat ze het vertrek niet zien aankomen. Steun de ‘vertrekkers’ in hun keuze, maak kenbaar dat ze worden gemist en blijf in gesprek voor een goede (en leuke) overdracht en laatste paar weken.
 2. Leer van je vertrekkende medewerker. Organiseer daarom exitgesprekken en/of exit surveys om inzicht te krijgen in de belangrijkste redenen van hun vertrek.
 3. Neem op een goede manier afscheid. Met een gezellige borrel of een leuke activiteit. Laat de medewerker als promoter vertrekken.
 4. Behandel je oud-collega’s goed en blijf in contact. Goed voor je netwerk. En wie weet, keren ze ooit terug.

Lichte daling enthousiasme medewerkers

De ontwikkelingen op het gebied van on- en offboarding lijken zich te vertalen naar het enthousiasme, berekend via de zogenoemde employee Net Promoter Score (eNPS). Deze bedroeg in 2021 +12 en is in 2022 +11. Dat is dus geen vooruitgang. Sterker nog: een op de vijf medewerkers geeft aan weinig tot niet enthousiast te zijn. Over de gehele linie ligt de gemiddelde tevredenheid van Nederlandse medewerkers op een 7,4. Hetzelfde niveau als vorig jaar.