Communicatie

Dé trend in online overheidscommunicatie voor 2023: mag het een tikkie minder?

0

Trends voorspellen is nog niet zo eenvoudig. Zeker op het gebied van online overheidscommunicatie. Dat de werkelijkheid weerbarstig is, heeft het afgelopen jaar wel bewezen. Daarom voor 2023 geen rijtje nieuwe trendvoorspellingen. In plaats daarvan delen we één trend die weleens een ommekeer zou kunnen gaan betekenen in online overheidscommunicatie. Een tikkie minder van alles. En dat begint met een goed doordachte contentstrategie.

Trends pakken vaak anders uit dan vooraf bedacht. Dat merkten we weer toen we ons laatste trendartikel voor 2021 nog eens teruglazen. Onze conclusie: we zouden dit artikel met wat kleine aanpassingen gewoon weer opnieuw kunnen publiceren voor 2023. Maar wie zit er nu te wachten op 7 of 8 trends die toch niet of slechts deels uitkomen? We houden het dit jaar daarom bij 1 trend.

Nou, tromgeroffel… daar komt ie dan, onze trend in online overheidscommunicatie voor 2023:

Mag het een tik(tok)kie minder?

Nu horen we je denken: minder? Wat minder? Minder kanalen? Minder content? Minder verschillende onderwerpen?

Van ons mag het van alles een tikkie minder. Een contentstrategie helpt daarbij.

‘We doen maar wat’

Dat het op social media anders moet, beseffen steeds meer (online) communicatieprofessionals bij overheidsorganisaties zoals gemeenten, provincies, waterschappen en de Rijksoverheid. Dat merken we aan de groeiende vraag naar een contentstrategie, waarmee je – kort gezegd – kunt bepalen welke content op welk kanaal wordt geplaatst en met welk doel. Veel organisaties geven aan dat het kader ontbreekt waaraan content getoetst en aangescherpt kan worden. ‘Eigenlijk doen we maar wat, en tegelijk op alle kanalen’, is het antwoord dat we vaak te horen krijgen als we met communicatieafdelingen in gesprek gaan.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer online kanalen bijgekomen. Terwijl het voor veel organisaties lastig blijkt om met een kanaal te stoppen. Het voelt voor hen vaak als een ‘verplichting’ om op al die kanalen iedere dag iets te posten. Tegelijkertijd zijn socialmedia-teams voor hun content overgeleverd aan de overijverige collega’s, en niet zelden ook bestuurders, die hun ruimte op de tijdlijnen slim weten te claimen.

Lang verhaal kort: het is veel te druk, de ambities zijn te groot, nieuwe kanalen worden direct omarmd en collega’s en bestuurders moeten tevreden worden gehouden. Maar de vraag is of we met de juiste zaken bezig zijn, zaken die daadwerkelijk iets bijdragen of waarmee we het verschil maken voor de organisatie en onze inwoners of ondernemers. Geef zelf het antwoord maar voor jouw organisatie.

Het jaar van de ommekeer

Of klinken we nu wel heel negatief? Eigenlijk zijn we best positief, nu we merken dat steeds meer organisaties het initiatief nemen om het anders, beter, slimmer en/of effectiever te doen. Het begint tenslotte met de bewustwording van het feit dat er nog veel meer uit online overheidscommunicatie te halen valt dan nu het geval is. Laat 2023 het jaar worden waarvan je in 2024 zegt: dat was het jaar van de ommekeer. We leven nu in een ander tijdperk. Een tijdperk waarin social media een eigen positie innemen in het communicatielandschap, niet het wondermiddel zijn waarmee je met één druk op de knop 100% van je doelgroep kunt bereiken.

Contentstrategie essentieel

Van alles een tikkie minder dus. Maar met van 20 posts naar 10 posts per week gaan, ben je er nog niet. Belangrijk is om ook te bepalen wat je in 2023 nog wel doet, en wat niet meer. Het mag niet alleen minder, maar het moet ook anders. Een contentstrategie is daarbij essentieel. Niet omdat het strategie heet, maar omdat je een strategie, als je deze daadwerkelijk in praktijk brengt, kunt gebruiken als kader waarbinnen je de social presence van jouw organisatie vormgeeft. Dat betekent moeilijke keuzes maken, prioriteren, pittige discussies voeren binnen je organisatie, en wellicht bestuurders die zich tekort gedaan voelen. Makkelijk is het niet om het tij te keren, maar wél noodzakelijk als je jouw socials weer voor je wil laten werken zoals ze dat zouden moeten doen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het betekent ook dat je de kostbare tijd van jou en je collega’s anders gaat invullen. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Bij je keuzes hou je uiteraard rekening met wat je doelgroep wil zien. Daarnaast kies je voor de meest doeltreffende invalshoek en zorg je voor een passende contentvorm. Waarschijnlijk ben je daardoor een stuk langer bezig met één post. Maar als je het target van minimaal 1 post per kanaal per dag loslaat, schept dat ruimte in je hoofd én in je contentkalender. Je kunt je volledige aandacht geven aan die 2 of 3 posts voor de aankomende week, waarvan je zeker weet dat ze een goede bijdrage leveren aan de ambities van jouw organisatie. Je contentstrategie en je contentkalender vertellen je waar deze content over zou moeten gaan. Daarnaast is het uiteraard slim voldoende ‘lucht’ in je kalender te houden voor ad-hoc-zaken waar je echt iets mee moet.

contentstrategie screenshot

Bron: Buzzzle communicatie en participatie

Kanaal volgt doelgroep

De laatste weken krijgen we vanuit overheidsorganisaties ook veel vragen over de toekomst van Twitter, de kansen van het nieuwe kanaal Mastodon, de toegevoegde waarde van Instagram, en wat overheden in hemelsnaam met TikTok zouden moeten doen. Ons advies hierin zal voor iedere organisatie weer anders zijn, omdat dit heel erg afhankelijk is van – daar heb je ze weer – de organisatiedoelen.

De rode draad zal wat ons betreft altijd zijn: focus je eerst op je bestaande kanalen. Durf te stoppen met de social media die je onvoldoende opleveren. En spring niet direct bovenop een mogelijk nieuwe hype. Geef jouw doelgroep de tijd om een nieuw platform al dan niet te omarmen. Kanaal volgt doelgroep, en niet andersom!

Eén trend dus voor 2023. Althans, we hopen dat dit dé trend wordt voor het nieuwe jaar. Een tikkie minder van alles.

Zie jij toch nog een stuk of 12 trends in online overheidscommunicatie die wij voor het gemak even over het hoofd hebben gezien? Deel ze dan gerust in een reactie!