Online marketing

De lokale marketingtrends van 2023: ervaringen & engagement

0

Dat lokale marketing booming business is voor merken, wist je waarschijnlijk wel. Maar om je doelgroep te blijven bereiken, zal je merk voor hen relevant moeten blijven. Vorig jaar lieten we zien hoe je de inzet van local influencers en merkactivisme hieraan kan bijdragen. Voor het komende jaar komen daar twee belangrijke uitdagingen bovenop: ervaringen en engagement creëren met de lokale community. Lees alles over deze en andere lokale marketingtrends voor 2023 in dit artikel.

1. Ervaringen creëren met local events

Na twee jaar achter de laptop te hebben doorgebracht en vooral online events te hebben gevolgd, keerden in 2022 de live events terug. Een trend die volgend jaar alleen maar zal doorzetten. Vooruitkijkend naar 2023, heeft 85% van de organisatoren van evenementen minstens drie live evenementen op de planning staan. Wat we in 2023 in overvloed zullen gaan zien, zijn microevents en lokale activaties. In plaats van over the top events voor iedereen, zullen de kleinere events, georganiseerd door bijvoorbeeld een lokale vestiging, in populariteit toenemen. In plaats van grootschaligheid, ligt nu de focus veel meer op betrokkenheid en intimiteit.

Waarom? Kleine events op lokaal niveau zijn voor de bezoeker een stuk persoonlijker. Dat draagt bij aan het vormen van de persoonlijke band tussen merk en klant. Op deze manier kunnen zelfs de grootste merken een emotionele band vormen met consumenten. Zij voelen zich namelijk een stuk meer verbonden met de winkel op de hoek dan met een internationale keten.

Pop-up events

Een andere activeringstrend die we in 2023 veel gaan zien zijn pop-up events. Niet te verwarren met een pop-upshop: bij een pop-up event of activatie worden er niet altijd producten te koop aangeboden, maar bouwen merken een tijdelijke brand experience. Zo bedacht adidas een golden ticket speurtocht in verschillende grote steden om de adidas Members Week te vieren: de adidas CONFIRMED Pop-Up. In verschillende steden wereldwijd werden posters opgehangen met een grote QR-code. Deze posters leidden naar de pop-up locatie. Als je deze locatie wist te vinden, maakte je kans op een golden ticket voor de CONFIRMED app, zodat je exclusieve sneakers uit de CONFIRMED collectie kon kopen.

adidas confirmed pop-up marketingtrends

Bron: adidas CONFIRMED (via Hypebeast)

 

Hoe maak je hier in 2023 gebruik van?

Het is vooral van belang om rekening te houden met de lokale markt: speel in op lokale gebeurtenissen en de behoefte van de lokale consument. In het geval van kleine lokale events, is het belangrijk om je franchisenemer of lokale partner de middelen te geven om zelf dit soort evenementen te kunnen organiseren. Denk aan het makkelijk en centraal beschikbaar stellen van merkmaterialen en activeringsmiddelen.

2. Local Search Updates

Succesvolle lokale marketing kan niet zonder local search. Waar zoekgigant Google al een aantal jaar vol inzet om de kracht van lokaal te benutten, zien we dat ook andere platformen, zoals Instagram, features uitrollen voor local search. Dit zijn de lokale marketingtrends voor 2023 op het gebied van search:

Social Search

Google Neighborhood Vibe

Bron: Google

Google Maps heeft onlangs een update uitgebracht genaamd Neighborhood Vibe. De functie laat de sfeer van een buurt zien door foto’s te laten zien die door gebruikers zijn geüpload. Google doet dit door AI te combineren met content van Maps-gebruikers. Die voegen elke dag namelijk meer dan 20 miljoen bijdragen aan de kaart toe, waaronder recensies, foto’s en video’s. De update maakt Google Maps dus meer voelen als de echte wereld door het mogelijk te maken om een “vibe check” te doen. Volgens Google is de functie bedoeld om gebruikers te helpen beslissen wat de moeite waard is om te ontdekken. Dankzij deze functie verschijnen lokale hotspots direct op de kaart. Instagram heeft dit jaar een vergelijkbare feature uitgerold: Instagram Map.

Deze updates zijn onderdeel van bredere lokale marketingtrends: social search. Ons zoekgedrag verandert namelijk: we gebruiken steeds vaker social platforms als zoekmachine en we vertrouwen op user-generated content. Sommige social media zoals Instagram bieden al de mogelijkheid om te zoeken naar berichten van nabijgelegen plaatsen of specifieke locaties. Als je locaties aan je content toevoegt, wordt deze weergegeven in deze zoekresultaten. Lokale mensen kunnen je bedrijf zo vinden.

Hoe kan je hier van profiteren?

Ondanks dat content die verschijnt in de Google en Instagram map wordt bepaald door gebruikers, helpen deze functies wel degelijk om zichtbaarheid te geven aan lokale vestigingen. Het belangrijkste is dat je locatie vindbaar is op social media en Google zodat klanten de locatie en je bedrijf kunnen taggen en foto’s kunnen toevoegen. Daarnaast kan je natuurlijk creatieve manieren verzinnen om klanten aan te sporen om online foto’s, reviews of stories te plaatsen. Je kunt zelf dus niet direct invloed op de content uitoefenen, maar wel op de mensen die je bedrijf bezoeken.

Gerechten bij jou in de buurt

Als je een horecabedrijf hebt, moet je opletten: Google heeft een nieuwe feature aangekondigd die het mogelijk maakt voor gebruikers om te zoeken op specifieke gerechten bij jou in de buurt. Heb je bijvoorbeeld enorm veel zin in dumplings? Dan kun je straks zoeken op “Dumplings bij mij in de buurt”. Niet alleen het restaurant wordt dan getoond, ook het exacte gerecht wordt uitgelicht. Bezoekers hoeven op deze manier nooit meer menu’s van verschillende restaurants te vergelijken om te zien of ze hun lievelingsgerecht wel hebben.

 

Hoe maak je hier gebruik van?

Google gebruikt hiervoor menu-informatie op websites van restaurants die open standaarden voor data-sharing gebruiken. Heb je een (franchise)restaurantketen? Dan is het van belang dat elke vestiging het menu online beschikbaar maakt zodat Google data kan uitlezen en de menu’s beter vindbaar zijn voor lokale gasten.

Deze functie is nu alleen nog maar beschikbaar in de US, maar wordt in 2023 ook in Europa verwacht.

3. (Short) Video Marketing

Video, video en nog meer video. De verwachting is dat de komende jaren een meerderheid van de social media-content, video’s zullen zijn. De schijnwerpers zullen voornamelijk gericht zijn op short video’s. Op TikTok en Instagram Reels, maar ook andere platformen zoals Twitter en YouTube (Shorts) investeren steeds meer in korte videoformaten.

Video is dus niet langer slechts een klein onderdeel van je marketingplan: het moet centraal staan en terugkomen in je lokale marketingstrategie. Volgens onderzoek van Hubspot zal 90% van de marketeers die short-form video al gebruikt, volgend jaar hun investering verhogen of behouden. 1 op de 5 marketeers is van plan om in 2023 voor het eerst short-form video te gebruiken. Hopelijk past je merk zich al aan deze “nieuwe” kanalen aan, vooral als je doelgroep op deze platformen zit. De volgende stap is om ook je lokale vestigingen of partners erbij te betrekken.

@albertheijnzandvoort

Wat eten we vandaag? Karni stoba ?? Super lekker en als je tijd over hebt leuk om te maken! Recept in de comments! #watetenwevandaag? #fyp

? Countdown – Official Sound Studio

Accepteer cookies


Hoe maak je hier in 2023 gebruik van?

Allereerst is het belangrijk dat je op lokaal niveau op social media aanwezig bent. Zo niet, dan is het echt tijd om daarmee te beginnen en video hier direct onderdeel van te maken. TikTok heeft in de afgelopen tijd ook een hoop handige bedrijfsfuncties toegevoegd zoals advertenties en bedrijfsprofielen. Het is dus niet langer alleen een platform waar jongeren hun dansmoves kunnen laten zien. Het mooie aan platformen zoals TikTok is dat je er van alles mee kunt doen, zolang het maar vermakelijk is. Er zijn maar weinig regels over wat goed of fout is. Het zijn daarom ideale kanalen om je lokale vestiging en medewerkers te betrekken bij het creatieproces.

Accepteer cookies

Kortom: bij al deze lokale marketingtrends staat het creëren van ervaringen en engagement met de lokale community centraal. Hopelijk bieden deze trends je inspiratie en handvatten zodat je ook in 2023 vol aan de slag kan met lokale marketing.