Loopbaan

Slim slapen & happy hormonen: tijd voor een betere jij

0

Aan de juiste knoppen draaien, zodat je rust en balans vindt in je leven. Klinkt heerlijk. Maar hoe dan? Ik zet in duizend woorden een mengpaneel voor je neer, vol knopjes en schuifjes. Kies jouw favorieten uit en til jezelf naar het volgende level.

‘De beste versie van jezelf zijn’ was jarenlang gekoppeld aan hoeveel professionele output iemand levert. Gelukkig zien we inmiddels in dat er meer is dan alleen werk-werk-werk. Denk aan rust, gezondheid, mindfulness, werk/privé-balans, enz. Het aanbod van zelfhulpboeken of videokanalen of podcasts die jou hierbij handvatten bieden, is gigantisch. Tegenwoordig kun je juist weer stress krijgen van de fomo (fear of missing out) die optreedt door deze overvloed aan hulp. Wacht maar, binnenkort bestaat er een zelfhulpboek over hoe je afkickt van zelfhulpboeken!

Tientallen methodes in vogelvlucht

Stel dat je toe bent aan een hulpboek dat tientallen methodes (lichaam en geest, zweverig en nuchter, theoretisch en praktisch) bijeenbrengt, overweeg dan Next Level You (affiliate) van Roy Wenting eens. De auteur presenteert ze in vogelvlucht, aangevuld met tips en uitdagingen. Ik doe een greep uit zijn grabbelton aan adviezen, kennis en levenslessen.

1. Weg met quick fixes

Als je niet lekker in je vel zit of gewoon toe bent aan groei, dan geldt als eerste tip: trap níet in de valkuilen. Als je bijvoorbeeld alleen korte-termijn-genot blijft nastreven, dan gaat jouw groei niet lukken. Groei betekent kwetsbaarheid opzoeken: je stapt buiten jouw comfortzone en dat kan knap lastig en pijnlijk zijn.

Laat dus de ‘quick-fix’ los en investeer tijd en energie in de langetermijn-oplossing.

2. Saboteur

Probeer niet te veel naar je eigen twijfels te luisteren. Deze ‘innerlijke saboteur’ kan zorgen dat je vastloopt. Ongeduld is ook niet je vriend: als je direct resultaat verwacht, kom je bedrogen uit.

Onderzoek eens of jij een energie-lek hebt: welke activiteiten (of mensen) in je leven kosten jou de meeste energie? En in hoeverre is het jouw keus om je tijd hieraan te besteden?

3. Slopende gewoontes

Blijf niet steken in slopende gewoontes, bijvoorbeeld ‘agenda-metselen’, drugsgebruik of social media. In het boek wordt zelfs stellig áfgeraden om naar heavy metal of andere ‘negatief geladen’ muziek te luisteren.

Ik snap de bedoeling (kalmte, positivisme), maar zulk advies bezorgt mij als liefhebber van gevarieerde muziek (en nadrukkelijk géén fan van panfluiten, soundscapes of walvisklanken) altijd wat gefronste wenkbrauwen.

Tot slot: leg de schuld van jouw situatie niet bij anderen. Dat geeft je namelijk een berg aan excuses om klagend stil te blijven staan. Zonde!

Heavy metal gitaarspeler.

4. Slechte nacht = slechte dag (en andersom)

Een belangrijke manier om jezelf in de juiste energie te krijgen, is natuurlijk goede nachtrust. Als je slecht slaapt, wordt je immers moe en futloos wakker. Voor je het weet verander je in espresso-verslaafde moppersmurf.

Slaap goed, want daarmee stimuleer je jouw energie, creativiteit, sociale voelsprieten en positieve gedachten. Slapend (vinding)rijk worden, zo gezegd. “Je slaapkwaliteit weerspiegelt de kwaliteit van je dag”, schrijft Wenting in zijn boek.

Kortom: heb je een rotdag, dan slaap je slecht, en als je slecht slaapt heb je een rotdag. Don’t sleep on your sleep!

5. Avondwekker?!

Een onmisbaar advies voor beter slapen: bouw een radicaal ritme in. Daarbij hoort een ochtendwekker (zonder snooze, want daarvan word je 30% minder productief!), maar ook een avondwekker! Het is verleidelijk om elke dag tot in de kleine uurtjes je favoriete series te bingen, social media te checken of je mails bij te werken. Toch dwarsbomen deze activiteiten een goede start van jouw nachtrust.

Alternatieven nodig? Zet een avondwekker, minimaal 2 uur voordat je gaat slapen. Op het moment dat de bellen rinkelen, stop je met wat je doet en ga je a) in bad, b) wandelen (niet hardlopen!) of c) mediteren. Het helpt bovendien om de lichten te dimmen en snacks, koffie en alcohol links te laten liggen. Bouw een vast ritme op, zodat je lichaam eraan went.

6. Hormoonhuishouding

Hoe vaak ben jij bewust bezig met jouw vrienden cortisol, endorfine, oxytocine en serotine? Precies. Nodig ze eens wat vaker uit. Leer ze kennen. Dat vinden ze leuk. En daar word je zelf uiteindelijk relaxter van. Maak van je hormoonhuishouding vooral je hormoonHOFhouding, zou ik zeggen.

7. Druktemaker en gelukzoeker

Cortisol is de druktemaker van het stel. Dit stresshormoon verstoort je evenwicht, bezorgt je slapeloze nachten en stimuleer vecht- en/of vluchtgedrag. Leer daarom je lichaam te ontspannen, dan vind je meer evenwicht.

Endorfine is de gelukzoeker: die onderdrukt pijn en geeft een ‘boost’ aan blijdschap. Je komt dit hormoon bijvoorbeeld tegen als je danst op je favoriete muziek (ook al is dat heavy metal, denk ik). Maar zet ook eens wat vaker humor in om lichtheid te geven aan ingewikkelde situaties. Lachen is gezond. Zodra endorfine de kamer betreedt, gaat cortisol een blokje om.

8. Knuffelkont en uitsmijter

Oxycotine? Da’s de knuffelaar en de ontstresser. Dit hormoon wordt actief als je anderen helpt, iemand omhelst of sociaal contact legt. Doe dat bewuster en vaker, en je zult zien dat je hoofd en lijf relaxter worden.

Serotine is de laatste maar niet de minste. Deze neurotransmitter mag je gerust de uitsmijter noemen (niet het gebakken ei, maar die brede gast bij de ingang). Die kan jou beschermen tegen prikkels en verslavingen. Hij wijst dopamineshots vakkundig de deur. Serotine opwekken gaat niet vanzelf, daarvoor moet jij serieus aan de slag: bouwen aan je zelfvertrouwen, concentratie en emotionele balans. En daar komen die stapels zelfhulpboeken dan weer van pas!

Next level you boekcover.Chakra, alchemie, sublimatie

Ik vond het boek Next Level You (affiliate) een leerzame trip door het heelal van de hulplijnen. Wel geef ik een kleine waarschuwing: wil je de duik wagen in het ‘mengpaneel’ van Roy Wenting, hou er dan rekening mee dat er veel woorden in voorkomen die je niet in het dagelijks leven gebruikt. Mocht je jeuk krijgen bij het lezen van een overvloed aan uitdrukkingen als chakra, innerlijke alchemie, kalibreren, sublimatie van energie, parasympathisch leven en alkalische voeding… heroverweeg dan je aankoop.

Als jouw leergierigheid juist wél aanslaat op zulke terminologie, twijfel dan niet langer, zet de knop om… en duik in het diepe!