Innovatie

ChatGPT rolt nieuwe updates uit

0

Waar GPT-3 voornamelijk interessant is (was?) vanwege de mogelijkheden rondom data, taal en schrijven, trekt GPT-4 onder andere de aandacht met meer creativiteit, het herkennen van afbeeldingen én de toevoeging van voice (update 25 september). Wat kunnen we verwachten van GPT-4, en wat zijn de verschillen met GPT-3 (ChatGPT)?

GPT-4 is de opvolger van GPT-3, dat we kennen als ChatGPT. Voor de volledigheid: ChatGPT is gebouwd op het GPT-3.5-taalmodel. Zoals Jop Verhagen bijna een jaar geleden in zijn artikel omschreef:

“GPT-3 is een slim taalmodel dat in staat is om het creëren van content uit menselijke handen te nemen. GPT-3 maakt gebruik van een natural language processing-toepassing om de vertaalslag te maken van een vraag naar de gewenste actie. De tool werkt op basis van maar liefst 175 miljard parameters en is hiermee ‘s werelds grootste en (rekenkundig) meest complexe taalmodel dat ooit is ontwikkeld.”

Nu dus niet meer, want GPT-4 maakt een grote sprong vooruit. Wat maakt deze nieuwe versie van de tool zo interessant?

Veiliger en beter bruikbaar

In vergelijking met GPT-3 is volgens OpenAI de veiligheid van de tool aanzienlijk verbeterd. Dit hebben ze voor elkaar gekregen door het taalmodel te voeden met meer menselijke feedback, waarbij ook de feedback van ChatGPT-gebruikers is meegenomen.

GPT-4 is 82% less likely to respond to requests for disallowed content and 40% more likely to produce factual responses than GPT-3.5 on our internal evaluations.

Door de menselijke feedback is de tool ook beter geworden in logisch redeneren. Antwoorden vanuit ChatGPT zullen dus bruikbaarder zijn. En met de grotere capaciteit kan de tool nu tot maximaal 25.000 woorden tegelijkertijd analyseren en verwerken. Dat betekent dat je je prompt een stuk uitgebreider en gedetailleerder kunt maken.

Creatiever en een betere leerling

Een groot gemis aan GPT-3, is creativiteit. Hier heeft OpenAI naar eigen zeggen grote stappen in gemaakt. GPT-4 is creatiever, kun je zien als ‘sparringspartner’ en de tool kan zelfs jouw schrijfstijl overnemen.

GPT-4 is more creative and collaborative than ever before. It can generate, edit, and iterate with users on creative and technical writing tasks, such as composing songs, writing screenplays, or learning a user’s writing style.

Afbeeldingen analyseren

Het kunnen analyseren van afbeeldingen is misschien wel het grootste verschil tussen GPT-3 en GPT-4. Zo kan de tool herkennen wat er op een afbeelding te zien is. Heb je een afbeelding van een ballon aan een touwtje? Dan snapt de tool dat als je het touwtje doorknipt, de ballon wegvliegt. Heb je ingrediënten op je aanrecht liggen en weet je niet wat voor recept je daarmee kunt maken? GPT-4 wel, je hoeft er alleen maar een foto van te maken.

Voorbeeld van GPT-4, het verwerken van afbeeldingen.

Screenshot uit introductie-video op YouTube.

Daarnaast kan de tool ook tekst combineren met afbeeldingen. Zo kun je een screenshot toevoegen of een foto van je notitieboekje met aantekeningen. Heb je een schets gemaakt van hoe een popup met 2 knoppen eruit moet zien op je website? Dan kan GPT-4 dit binnen no-time omzetten in werkende code.

Moeilijke berekeningen en problemen

Wat GPT-4 ook onder de knie heeft, is het oplossen van ingewikkelde berekeningen. Tijdens de lancering van de tool werd dit gedemonstreerd met een enorm lange ‘verhaalsom’, waarin allerlei informatie stond over een gezin, hun inkomsten, bezit, regelingen en verschillende jaartallen. GPT-4 wist moeiteloos foutloze antwoorden op basis van deze input te geven.

GPT-4 can solve difficult problems with greater accuracy, thanks to its broader general knowledge and problem solving abilities.

Roland Legrand van De Tijd voegt hieraan toe: “OpenAI verwijst naar een simulatie van een balie-examen waarbij het model bij de beste 10 procent van de testdeelnemers eindigde. Het vorige model, GPT-3.5, haalde maar de onderste 10 procent.”

Goochelen met tekst

Waar tijdens de productlancering veel aandacht aan werd besteed, zijn de taalmogelijkheden van GPT-4. Zo kun je bijvoorbeeld een samenvatting laten schrijven van een artikel, als een gedicht. Of je kunt de tool vragen om iets te schrijven, waarbij alle letters van het alfabet worden gebruikt als eerste letters van de woorden:

Input en output voorbeeld van GPT-4.

Dit is natuurlijk geinig (en technisch waarschijnlijk heel knap), maar ik vraag me wel af wat je hieraan hebt. 😇

De uitrol van voice binnen ChatGPT

Na het uitrollen van de nieuwste update (ergens tussen 25 september en 9 oktober 2023) hoef je je prompt niet meer uit te typen. Je kunt simpelweg tegen ChatGPT praten. En ChatGPT praat ook terug. Hiervoor kun je uit 5 verschillende stemmen (voices) kiezen. Deze stemmen heeft OpenAI ontwikkeld in samenwerking met professionele voice actors. Benieuwd naar hoe ze klinken? Je kunt ze beluisteren via dit nieuws-artikel.

Verschillende voices in ChatGPT.

Het is geen baanbrekende update. We kennen dit natuurlijk al van spraakassistentes als Google Home en Alexa, maar het is wel handig. Om tegen ChatGPT te praten moet je nu natuurlijk nog de app of website openen en actief op het microfoontje klikken. Zal het lang duren voordat ChatGPT een eigen spraakassistent in de schappen legt? 👀

Het gebruik van deze functies is helaas niet kosteloos. Je moet hiervoor een ChatGPT Plus-account of Enterprise-account (beschikbaar sinds 28 augustus 2023) hebben.