Innovatie

Wat is Bing Chat en hoe werkt het?

0

Sinds de komst van ChatGPT zijn Microsoft en Google in een concurrentiestrijd verwikkeld om een AI-chatbot naar de zoekmachines te brengen. Microsoft heeft de eerste klap uitgedeeld door Bing Chat te introduceren. Je kunt daar zonder wachtlijst nu gebruik van maken. Maar wat is het en hoe werkt het? In dit artikel praat ik je bij.

Wat is Bing Chat?

Bing Chat is een chatbot van Microsoft. De chatbot helpt je bij het zoeken naar informatie op het internet. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om vragen te begrijpen en antwoorden te geven op basis van de inhoud van webpagina’s. Je kunt dus op een ‘natuurlijke manier’ je vraag stellen en dan begrijpt de chatbot wat je bedoelt. Meestal dan, soms doet het nog niet helemaal wat ik verwacht of vraag.

Bing homepage

Momenteel maakt het gebruik van GPT-4, het taalmodel waar ook ChatGPT op draait. Je kunt er dus ook vergelijkbare dingen mee doen als bij ChatGPT, maar dan met de kracht van de Bing-zoekmachine erachter. Naast zoeken kun je Bing Chat ook vragen stellen en ermee brainstormen.

Bing Chat is gratis te gebruiken. Er zijn geen verborgen kosten of abonnementen.

Hoe gebruik je Bing Chat?

Microsoft heeft een aantal drempels opgeworpen. Je hebt allereerst een Microsoft-account nodig. En je kunt Bing Chat alleen gebruiken via de Microsoft-browser Edge. Er was eerst ook nog een wachtlijst voor de chatbot, maar tegenwoordig kun je meteen aan de slag.

Als je in Edge naar Bing.com gaat, kun je daar je vraag in de zoekbalk typen en op enter drukken.

Vraag stellen op Bing.com

Vervolgens krijg je een zoekresultatenpagina met daarin een chatvenster. Je kunt in dat chatvenster verder praten met de chatbot en vervolgvragen stellen. Of je scrollt naar beneden om de zoekresultaten te bekijken.

Zoekresultatenpagina van Bing

Tijdens het browsen in Edge

In Edge zie je ook aan de zijkant het logo van Bing staan. Je kunt dus heel eenvoudig tijdens het browsen gewoon vragen stellen, dus dan hoef je niet per se op Bing.com te zitten. En – dit maakt Edge wel echt heel aantrekkelijk om te gebruiken – je kunt daar ook kiezen voor ‘Inzichten’ voor informatie over de site die je bezoekt en voor ‘Opstellen’ om de tool een tekst te laten schrijven. Deze YouTube-video van Michiel Brand (TekstMeester) laat de mogelijkheden van Edge goed zien.

Bing aan de zijkant in Edge

Aan de rechterkant in je browser kun je meteen vragen stellen aan Bing Chat.

In een volledig chatscherm zoals ChatGPT

Ik gebruik Bing Chat overigens op een andere manier, die tot nu toe mijn voorkeur heeft. Op de homepage van Bing kun je namelijk in het menu bovenaan ook op ‘Chatten’ klikken. Je komt dan in een omgeving terecht die te vergelijken is met ChatGPT. Hier kun je ook hele gesprekken voeren met Bing Chat, zonder een zoekresultatenpagina eronder.

Anders dan in ChatGPT krijg je wel bronnen bij de antwoorden. Je kunt per gesprek zo’n 20 vragen stellen (dit is ingesteld om te voorkomen dat de chatbot ontspoort). Linksonder kun je op de bezem klikken om een nieuw gesprek te beginnen.

Chatscherm van Bing Chat

Bing Chat was in het gesprek in bovenstaand screenshot zo vriendelijk om me op alternatieven voor Edge te wijzen. Blijkbaar zijn er onofficiële extensies voor Bing Chat die je in Firefox en Chrome kunt gebruiken (zie dit artikel op Hardware.info). Ik heb deze niet geprobeerd, maar mocht iemand daar al ervaring mee hebben, ik hoor het graag!

De app installeren op je telefoon

Je kunt het ook op je telefoon gebruiken. Ik heb daarvoor de Bing-app geïnstalleerd (beschikbaar voor Android en iOS). De app werkt vergelijkbaar met de desktop-versie van Bing. Je kunt in de zoekbalk je vraag stellen. Maar in de praktijk druk ik meestal meteen op het Bing-logo onderaan om in de chat-omgeving terecht te komen.

Bing als app

Waar kun je Bing Chat voor gebruiken?

Je kunt Bing Chat net als een zoekmachine gebruiken. Maar je kunt het dus ook als ChatGPT inzetten voor een gesprek of als brainstormpartner. Een paar ideeën:

  • Stel Bing gewoon een vraag. Bijvoorbeeld: “Wat is het verschil tussen Bing Chat en ChatGPT?”
  • Vraag Bing om een artikel voor je samen te vatten. Dat doe ik zo: “Kun je dit artikel voor me samenvatten? [url van het artikel]”. Het toevoegen van de url is niet nodig als je Bing aan de zijkant van Edge gebruikt tijdens het browsen.
  • Heb je een tof boek gelezen? Vraag Bing om boekentips op basis van dat boek.
  • Vraag aan Bing om ideeën te geven voor een citytrip naar de stad van jouw keuze.
  • Wil je een blog schrijven? Vraag Bing alvast om hulp voor een opzet.
Bing chat vragen stellen

Ik vroeg Bing bijvoorbeeld om hulp bij het schrijven van dit artikel.

Wat is het verschil tussen Bing Chat en ChatGPT?

Bing Chat en de gratis versie van ChatGPT lijken erg op elkaar, maar er zijn ook wel verschillen. Bing Chat ‘draait’ daarbij op GPT-4, de gratis versie van ChatGPT op GPT-3.5. ChatGPT is een algemene chatbot en assistent die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken, zoals het beantwoorden van vragen, het schrijven van berichten en brainstormen.

Bing Chat is specifiek ontworpen om te werken met de Bing-zoekmachine en helpt je bij het vinden van informatie en antwoorden op vragen. Voordeel ten opzichte van ChatGPT: het werkt met actuele gegevens én geeft de gebruikte bronnen weer. Wel kan je vraag maximaal 2000 tekens bevatten, dus een compleet artikel invoeren om de AI-chatbot mee te laten denken over mogelijke titels werkt dan weer niet. En er komen ook advertenties langs in de antwoorden.

Hoe betrouwbaar zijn de antwoorden van Bing Chat?

Bing Chat maakt gebruik van algoritmen en machine learning-technologie om antwoorden te geven op basis van de inhoud van webpagina’s. Maar net als bij ChatGPT en andere AI-tools is het belangrijk om te onthouden dat de antwoorden fouten kunnen bevatten. Als ik een artikel laat samenvatten, zie ik soms dat Bing bepaalde elementen uit het artikel door elkaar haalt. Zorg dus dat je altijd de antwoorden kunt factchecken.

Kijk ook kritisch naar hoe Bing de bronnen selecteert bij de antwoorden. Toen ik vroeg naar tips voor nieuwe boeken naar aanleiding van een boek dat ik heel goed vind, kreeg ik interessante tips. Máár: de links naar de boekentips leidden naar advertenties van Amazon (waar ik dan de boeken meteen kan kopen) en Goodreads (ook van Amazon). Bol.com heb ik niet gezien, laat staan kleinere boekenwinkels. Andere bronnen waren wat meer verborgen bij ‘Meer informatie’.

Ik vermoed dat Bing Chat nog erg veel op de VS is georiënteerd, in zowel de bronnen die het gebruikt als de antwoorden die het geeft.

Hoe zorg ik dat mijn website in Bing Chat komt?

Ik vroeg het aan Bing en dit was het antwoord: “Je moet ervoor zorgen dat de inhoud van je website relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Bing Chat maakt gebruik van een AI-gedreven zoekmachine om antwoorden te genereren op basis van de zoekopdracht van de gebruiker en de inhoud van websites die relevant zijn voor die zoekopdracht.”

Dus, kort samengevat werkt het zoals voor alle zoekmachines: zorg voor goede content! En volg op Frankwatching de categorie SEO voor meer zoekmachineoptimalisatie-tips & nieuws. Ik verwacht dat we de komende tijd wel vaker artikelen van SEO-experts over Bing voorbij gaan zien komen. 😉

Hoe werken advertenties in Bing Chat?

Microsoft geeft aan dat het zelf nog aan het testen is hoe de advertenties in Bing Chat moeten gaan werken. Maar het zal vergelijkbaar zijn met ads in gewone zoekmachines. Ik ben tijdens mijn conversaties met de chatbot een aantal advertenties tegengekomen. Sommigen stonden in de tekst met ‘ad’ aangegeven. Anderen kreeg ik te zien als ik met de muis over een link ‘hover’.

Bing chat ad voorbeeld

Advertenties in het antwoord van Bing Chat worden aangegeven met ‘Ad’.

Bing chat advertentie met hover

Een advertentie die zichtbaar werd door met de muis over een link te ‘hoveren’.

Is dit de toekomst van zoekmachines?

Ik gebruik Bing Chat nu enkele weken al bijna dagelijks en ik moet zeggen dat het snel went. Het lijkt me een geduchte concurrent voor Google. Over Google gesproken: chatbot Bard wordt momenteel getest, maar het is helaas nog niet beschikbaar in Nederland. Microsoft heeft met Bing Chat nu een belangrijke stap gezet in de innovatie van search en ik ben benieuwd hoe de zoekmachines over een jaar eruit gaan zien.

Overigens is het ook de vraag of de komst van chatbots ervoor gaat zorgen dat er een daling komt in het searchverkeer naar websites. Want waarom zouden mensen je site nog bezoeken, als ze het antwoord al van Bing of Bard krijgen?

Maar zoals ik al schreef, AI-chatbots kunnen ook makkelijk foute antwoorden geven. En Bing Chat kan bronnen weglaten die je er wel zou hebben verwacht. Dan ga je toch al snel weer terug naar de vertrouwde zoekmachines om te kijken welke andere bronnen er nog te vinden zijn.

Ga jij Bing Chat uitproberen? Of heb je misschien nog tips of opmerkingen? Deel het via de reacties hieronder.

Bron header-afbeelding:  rarrarorro / Shutterstock.com