SEO

Waarom laag zoekvolume geen probleem hoeft te zijn

0

Bij zowel betaalde als organische vindbaarheid in zoekmachines is zoekvolume altijd een belangrijke factor geweest in zoektermenonderzoek. En toch zijn er genoeg redenen waarom zoekvolume niet de belangrijkste focus zou moeten zijn. In ieder geval niet de enige, en zeker een onderdeel van je SEO-strategie om eens kritisch onder de loep te nemen. Er zijn namelijk ook redenen om zoektermen te targeten met een laag of zelfs geen zoekvolume. 

Zoekvolumes zijn nooit echt accuraat

Laten we beginnen met het feit dat zoekvolumes nooit echt accuraat zijn. Welke tool je er ook voor gebruikt, ze hebben allemaal hun eigen manier om hun zoekvolumes op te halen en te bepalen. Ze worden zelfs ‘guesstimates’ genoemd: een gissing en een schatting. Het is gissen op basis van de data die er beschikbaar zijn, en uit die beschikbare data komen schattingen.

En dat is op zich ook prima. Als je weet dat ze nooit echt accuraat zijn, kan je daar waar nodig ook rekening mee houden. Daarnaast heb je met deze schattingen in ieder geval iets om mee te werken, vooral als je verschillende zoektermen vergelijkt zoals variaties en synoniemen. Je hebt dan wel in beeld op welke zoektermen meer gezocht wordt en op welke minder, zodat je op de zoektermen met het voor jou beste resultaat kan focussen.

Googles Zoekwoordplanner geeft soms geen zoekvolume

Googles Zoekwoordplanner was lange tijd dé tool voor zoektermenonderzoek. En hoewel je zou denken dat het een betrouwbare bron is, is de Zoekwoordplanner misschien wel de minst betrouwbare bron voor zoektermonderzoek voor SEO. Google past namelijk een vorm van censuur toe op bepaalde woorden.

Zo krijg je voor zoektermen die uitgesloten zijn in Google Ads geen zoekvolumes te zien in de Zoekwoordplanner. Als je bijvoorbeeld een escortservice runt, wat gewoon legaal type bedrijf is, kun je er niet voor adverteren op Google en krijg je dus geen zoekvolumes voor welke gerelateerde zoektermen dan ook.

Eenzelfde soort censuur zit al in Googles autocomplete-functie, waar je bij bepaalde woorden geen suggesties te zien krijgt. Zo krijg je voor alle woordcombinaties waar ‘kanker’ in voorkomt geen suggesties van de zoekmachine. Blijkbaar is de ziekte een gevoelig onderwerp voor Google, die het daarom in autocomplete censureert en ook niet in de Zoekwoordplanner zal weergeven.

De betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van Googles Zoekwoordplanner wordt al jaren betwist. Zo toonde Rand Fishkin toen hij nog betrokken was bij Moz aan hoe onbetrouwbaar de zoekvolumes van de Zoekwoordplanner zijn.

Zoekvolume kan in de loop van de tijd veranderen

Een positieve noot dan: sommige zoektermen hebben nu misschien onvoldoende volume als het zoekvolume toch een belangrijke factor voor je is. Maar als er nu geen of een heel laag zoekvolume is, kan dat in de loop van de tijd veranderen. Vóór 2022 zouden mensen bijvoorbeeld niet hebben gezocht naar ‘ChatGPT’, terwijl zoekopdrachten naar alles wat met ChatGPT te maken heeft na november 2022 zijn geëxplodeerd.

De interesses van mensen veranderen, trends komen en gaan, dus het zoekvolume kan in de loop van de tijd veranderen. Dat betekent ook dat zoektermen die nu een hoog volume hebben, over een paar jaar een laag volume kunnen hebben. En dat geldt ook andersom: waar nu niet of nauwelijks naar gezocht wordt, kan zomaar populairder worden, waardoor het zoekvolume toeneemt.

Google zegt al jaren dat ongeveer 15% van de maandelijkse zoekopdrachten volledig nieuw is voor de zoekmachine. Er zullen altijd ontwikkelingen zijn die beïnvloeden hoe mensen zoeken en wat ze zoeken, met als gevolg dat het zoekvolume verandert.

Daarom is het zaak om als SEO’er of marketeer je zoektermenlijsten minstens jaarlijks bij te werken. Al is het maar om de zoekvolumes te controleren en te updaten.

Long-tailvariaties kunnen samen voor veel volume zorgen

Afgezien van de verandering in zoekvolume in loop van de tijd kunnen zoektermen met een laag volume ook nog steeds interessant zijn, omdat de volumes voor verschillende variaties van deze zoektermen samen weer een interessant zoekvolume hebben. Deze zoektermen met een laag volume worden ook wel long-tail zoektermen genoemd.

Een voorbeeld van long tail zoektermen gerelateerd aan de zoekterm ‘oplaadbare batterijen’:

  • oplaadbare batterijen aaa
  • oplaadbare batterijen aa
  • oplaadbare aa batterijen
Een overzicht van zoektermsuggesties in Ahrefs, waarin je ziet dat de zoekterm oplaadbare batterijen een zoekvolume van 11K heeft, de eerstvolgende zoekterm met 1.6K al fors minder vaak ingevoerd wordt, waarna er zoektermen volgen met zoekvolumes die aflopen van 900 naar 250. 

Zoektermsuggesties bij de zoekterm ‘oplaadbare batterijen’ uit Ahrefs. Met 11.000 maandelijkse zoekopdrachten is ‘oplaadbare batterijen’ duidelijk de short-tail zoekterm, en hebben alle andere zoektermen een zodanig zoekvolume dat die onder long-tail geschaard kunnen worden.

In sommige gevallen kunnen er zelfs tientallen variaties zijn, inclusief variaties met synoniemen. Eén webpagina kan voor al deze zoektermen ranken, waardoor al deze zoektermen samen meer websitebezoekers kunnen opleveren dan één short-tail zoekterm.

Webwinkels hebben meestal hogere volumes nodig dan dienstverleners

Producten in webwinkels hebben meestal een relatief lage prijs, en de marges zijn vaak ook vrij laag. Je moet dan als webwinkelier maandelijks serieuze aantallen verkopen om te profiteren van al je inspanningen en investeringen, terwijl dienstverleners gemakkelijk een hoger rendement kunnen hebben.

Een klant van mij is een mooi voorbeeld. Deze onderneming verkoopt software, wat op zich niet goedkoop is vanwege de specifieke soort software. Naast de software biedt deze leverancier implementatiediensten en consultancy aan. Eén nieuwe klant is hiermee met gemak 175.000 euro per jaar waard.

Voor dienstverlenende bedrijven als deze is elke nieuwe klant veel geld waard, dus zijn zoektermen met een laag volume prima voor ze. Als ze één nieuwe klant per jaar extra krijgen door zich te focussen op de beste zoektermen en hiermee hoger te scoren in de zoekmachines, is een paar duizend euro investeren geen enkel probleem.

Het gaat bij dit soort bedrijven totaal niet om zoekvolume, maar om de omzetpotentie. Zelfs een zoekopdracht die maar een enkele bezoeker per maand oplevert, is dan interessant als ze dat nieuwe klanten oplevert.

Niet ieder artikel hoeft SEO-proof te zijn

Goede websites hebben meestal ook goede informatieve artikelen. Artikelen schrijven doe je niet alleen om in zoekmachines te ranken. Soms moet je gewoon dingen schrijven om je doelgroep te helpen, om iets te delen wat je om welke reden dan ook moet delen, of om ergens je mening over te geven.

Informatieve artikelen hoeven dus niet altijd een SEO-doel te dienen. Hoewel ze indirect wel weer invloed kunnen hebben op je SEO. Denk aan intern linken en backlinkmogelijkheden. Die backlinks hebben misschien geen impact op rankings voor het artikel zelf, maar ze dragen wel bij aan het backlinkprofiel van de website als geheel.

Dit kan ook opgaan voor productpagina’s

Dit gaat niet alleen op voor informatieve artikelen, maar ook voor productpagina’s. Best kans dat je producten of diensten aanbiedt waarvoor je geen relevante zoekwoorden kan vinden. Maar dat betekent niet dat niemand geïnteresseerd is in deze producten of diensten. Het betekent alleen dat ze ze misschien niet kennen of weten dat ze deze nodig hebben (latente behoefte).

Niet elke pagina op een website hoeft bezoekers op te leveren via zoekmachines. Er zijn op iedere website wel pagina’s waar je websitebezoekers naartoe leidt voor meer informatie. Die pagina’s zijn ook relevant, los van eventuele zoektermen of zoekvolumes. Een webwinkel kan bijvoorbeeld niet zonder een pagina met informatie over verzenden en retourneren. Hoeveel mensen zouden daar nu werkelijk gaan zoeken in een zoekmachine voor een specifieke webwinkel?

Welke pagina of welk artikel je ook wil publiceren, doe het gewoon.

Search zoeken

Laag zoekvolume betekent niet per se lage concurrentie

Misschien is je weleens verteld dat zoektermen met een laag zoekvolume ook lage concurrentie hebben. Dat is niet per se het geval. Je concurrenten richten zich misschien niet bewust op deze zoektermen, maar dat betekent niet dat ze er ook niet op ranken. Zoekmachines zullen altijd webpagina’s vinden voor een bepaalde zoekterm, zelfs als het een nieuwe zoekterm is of een zoekterm met een laag zoekvolume.

Zelfs voor deze zoektermen met een laag zoekvolume kan de concurrentie zwaarder zijn dan je denkt. Als bepaalde websites dominant zijn in een specifieke niche, is er een grote kans dat ze zullen ranken voor vrijwel elke zoekterm in die niche. Een laag zoekvolume voor een zoekterm betekent niet noodzakelijk dat de concurrentie ook laag is.

Wanneer het om vacatures gaat, kan je er donder op zeggen dat Indeed en de Nationale Vacaturebank in de top 10 staan. En voor elektronica weet je dat je BCC, Coolblue, MediaMarkt en bol.com standaard in de zoekresultaten tegenkomt. Daar kom je als kleine speler niet zo makkelijk tussen, ook niet bij zoektermen die hoegenaamd lage concurrentie zouden hebben.

Focus op relevantie en kwaliteit van je content

Het moge duidelijk zijn dat de focus van je webpagina’s moet liggen op relevantie voor je doelgroep, en kwalitatieve inhoud om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Vooraf zoektermenonderzoek doen is een aanrader, zodat je weet waar mensen online naar zoeken. Laat je alleen niet weerhouden om in te zetten op zoektermen met weinig of (nog) geen zoekvolume.

Alles voor je op een rijtje, zodat je het niet meer zelf hoeft samen te vatten:

  • Zoekvolume is nooit echt nauwkeurig, gebruik het als indicator, in context en met andere metrics.
  • Wees je bewust van de manier waarop zoekvolumes werken in Googles Zoekwoordplanner, als je die gebruikt om zoekvolumes op te halen.
  • Houd rekening met de zoekintentie voor elke zoekterm die je onderzoekt.
  • Onderzoek long-tailvariaties.
  • Hoge winsten en/of marges? Dan zijn zoektermen met een laag zoekvolume vaak ook goed.
  • Niet alle pagina’s hoeven te ranken in zoekmachines, dus niet alle pagina’s hebben focus zoektermen nodig.
  • Zelfs zoektermen met een laag zoekvolume kunnen erg concurrerend zijn.

Dit artikel is geschreven door een lid van het SEO-panel.