SEO

Google Search Generative Experience: bereid je voor

0

Ruim 70 keer namen medewerkers van Google de term “AI” in de mond tijdens het Google I/O-event op 10 mei 2023. Op dit event presenteerde Google welke innovaties zij gaan doorvoeren. Een groot gedeelte staat in het teken van artificial intelligence. Een van de grote innovaties die doorgevoerd gaat worden, is die van de Search Generative Experience. In dit artikel neem ik je mee in de mogelijke gevolgen hiervan.

Bij de Search Generative Experience geeft Google met de hulp van AI antwoorden op zoekwoorden die ingevoerd worden door bezoekers in zoekresultatenpagina’s. In dit artikel neem ik je mee in mijn visie over de gevolgen hiervan voor websites en benoem ik wat voor impact dit kan hebben voor organisaties.

De mogelijke gevolgen van de Search Generative Experience-update

De Search Generative Experience update ziet er als volgt uit:

Google Search Generative Experience op de zoekresultatenpagina.

Bron afbeelding: Google

En dit heeft gevolgen voor verschillende soorten websites. Er wordt inmiddels hevig gespeculeerd. De term “zero-clicks SEO” laait weer op en ook wordt er hevig gespeculeerd over SEA in de toekomst.

Aangezien het Google Ads-programma een belangrijk verdienmodel is voor Google, zal deze ongetwijfeld een plek gaan krijgen in de zoekresultatenpagina’s. Google geeft zelf aan dat er nog steeds tekstadvertenties zullen verschijnen in daarvoor gereserveerde plekken. De vraag is hoe en waar. Er zijn een aantal zaken zeker, maar ook nog een heleboel onzeker.

Hoe gaat Google SERP’s (zoekresultatenpagina’s) eruit laten zien bij commerciële short-tail zoekwoorden, zoals “schoenen kopen”? Zowel het volume als de gemiddelde CPC’s (kosten per klik) die berekend worden liggen hoog. Gaat Google dan de Google Ads-plekken verruilen voor een door AI gegenereerd antwoord? Ik denk het niet. Ik schat wel in dat advertenties een plek krijgen binnen het antwoord dat gegenereerd wordt.

Ook de manier waarop mensen gaan zoeken in zoekmachines zal veranderen. Veel mensen hebben inmiddels toegang tot ChatGPT en zijn prompts aan het ontwikkelen. Mensen snappen steeds beter dat hoe beter en uitgebreider de prompt is, hoe relevanter en vollediger de output is die je ontvangt.

En dan hebben we nog mid-funnel zoekwoorden, zo noem ik het maar even. Dit zijn zoekwoorden die tussen long-tail en short-tail hangen. Dit zijn zoekwoorden die mensen in het midden van de buyer-journey gebruiken om tot informatie te komen. Denk aan zoekwoorden als “installatie tips cv ketel” of “checklist voor website maken”. Voor dit soort type zoekwoorden zijn door AI geformuleerde antwoorden zeer nuttig en kunnen ze veel toegevoegde waarde bieden. Websites die veel traffic genereren op dit soort type zoekwoorden, kunnen een daling van bezoek verwachten. Ik las hier een mooie vergelijking over:

Waarom zou je nog een restaurant binnen stappen als je door de chef voor de ingang al een compleet diner hebt gekregen?

Dat geldt ook hierbij: waarom zou je nog een website bezoeken als je alle informatie al hebt gekregen die je nodig hebt?

Werk aan de E-E-A-T richtlijnen!

Met de E-E-A-T-update van Google wordt context, autoriteit en relevantie nog belangrijker.

Als je wil uitblinken, zal je meer content moeten maken die relevant is voor je doelgroep. Denk aan de volgende onderwerpen:

  • Welke pijn of probleem lost mijn product of dienst op?
  • Wat is het grootste voordeel van mijn product of dienst?
  • Waar wordt mijn product of dienst voor gebruikt en wat kan ik daarover vertellen?
  • Welke vragen stellen klanten mij over dit product of dienst?
  • In welke context kan mijn product of dienst gebruikt worden en wat kan ik daarover vertellen?

Zo ga je meer waardevolle content delen, waardoor Google jouw productinformatie en expertise kan inzetten in SERP’s. Haak hiervoor ook je sales-afdeling aan. Zij kunnen marketing input geven om content te maken op basis van vragen die zij gesteld krijgen tijdens gesprekken.

Wees gewaarschuwd als je te veel leunt op Google Search als performance-kanaal

Is Google Search het belangrijkste performance-kanaal voor jouw webshop en leun je daar veel op? Dat is een risicovolle aanpak. Zorg dat je strategie gaat opzetten waarbij je inzet op meerdere kanalen. Ga aan de slag met brand awareness, zet in op klantloyaliteit, onderzoek de mogelijkheid van marketplace-marketing of ga internationaliseren om je omzet op peil te houden. Ongeacht de gevolgen van AI in zoekresultatenpagina’s, is het verstandig om een complete mix aan online kanalen in te zetten zodat je minder afhankelijk bent van 1 bron.

Het is een trend die al langer gaande is: Google zal steeds betere en completere antwoorden willen geven op de SERP’s zodat bezoekers Google niet meer hoeven te verlaten. Daarbij zullen ze meer inzetten op Google Ads, daar het een belangrijk verdienmodel is voor de zoekmachine. SEO lijkt hiermee steeds verder naar de achtergrond te verschuiven.

De Search Generative Experience voor webshops

Webshops realiseren op diverse manieren traffic vanaf de SERP’s. Google Shopping en Google Search Campaigns zijn belangrijke bronnen van verkeer vanuit advertising. Vanuit SEO zijn blogs en productpagina’s belangrijk om traffic te genereren vanaf product-based zoekwoorden.

Als gevolg van de Search Generative Experience kun je je voorstellen dat Google Shopping nog belangrijker wordt voor webshops. Hoe beter jij je productinformatie organiseert en vult, hoe beter Google jouw product kan promoten bij door AI gegenereerde antwoorden. Als mensen bijvoorbeeld zoeken op: “Welke voetbalschoenen kan ik het beste gebruiken voor zaalvoetbal?” krijg je nu nog blogs te zien. Maar een door AI gegeneerde tekst kan ingaan op belangrijke elementen van zaalvoetbalschoenen en de best beoordeelde zaalvoetbalschoenen laten zien.

In deze korte video van Google zie je goed terug hoe dat eruit kan komen te zien. Google koppelt niet alleen producten aan je zoekvraag, maar ze geven ook terug wat factoren zijn waar jij als koper op moet letten of overwegen. Hiermee maakt Google het kopen van producten opeens nog makkelijker.

Accepteer cookies

 

Spannende tijden

Al met al zal deze update van Google voor veel veranderingen zorgen binnen zoekmachinemarketing. Is jouw website of webshop sterk afhankelijk van Google? Zorg dan dat je snel gaat diversifiëren binnen je onlinemarketing-strategie. Je wil niet afhankelijk zijn van 1 bron. Verder zal Google plaatsingen reserveren vanuit het Google Ads-programma, dus ook voor SEA-marketeers zal hierin het een ander veranderen.

Voor SEO-marketeers worden het spannende tijden. Hoewel Google aangeeft nog altijd verkeer door te willen sturen naar websites, lijken de zorgen met betrekking tot zero-clicks SEO terecht. Niemand weet nog hoe dit daadwerkelijk gaat uitpakken, maar het advies is om goed naar je onlinemarketing-mix te kijken en diversificatie aan te brengen.

Foto header: Diego Thomazini / Shutterstock.com