Customer experience

Zo haal je meer conversies uit je websiteverkeer in 6 stappen

0

Het verhogen van conversie kan op twee manieren gerealiseerd worden. Je kan de traffic naar je website verhogen, bijvoorbeeld via zoekmachine adverteren of zoekmachineoptimalisatie. Of je gaat werken aan het verbeteren van je conversieratio, waardoor je uit dezelfde hoeveelheid traffic meer conversies gaat realiseren. Dit noemen we conversie-optimalisatie. Dit artikel gaat in op de laatste manier en legt in 6 stappen uit hoe je op een onderbouwde manier je website kan optimaliseren.

Stap 1: onderzoek waar de grootste afhaak zit

Begin met het goed inrichten van een Google Analytics 4-account zodat je alle belangrijke conversiepunten op je website meet. Zo heb je ook de voorgaande stappen tot de conversie inzichtelijk. Vervolgens kan je een funnel- of flow-analyse doen op de website. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een flow-analyse voor een e-commerce website en bestaat uit de volgende stappen:

 1. Start van een sessie
 2. Bekijken van een product
 3. Toevoegen aan het winkelmandje
 4. Beginnen van de checkout
 5. Aankoop

De analyse geeft de volgende conclusies:

 • De grootste afhaak op de website zit tussen de productpagina en het toevoegen aan het winkelmandje.
 • De stappen daarna laten ook een grote afhaak zien van bijna 50% per stap. Deze analyse geeft je een bepaalde focus over waar de website verbeterd kan worden.
Conversie-optimalisatie flow analyse voor een e-commerce website

Tip: doe de analyse ook per device om eventuele verschillen in kaart te brengen.

Stap 2: analyseer pagina’s via heatmaps

Om een goed inzicht te krijgen van het gedrag op de belangrijkste afhaakpunten op de website, is het advies om heatmaps te analyseren. Deze heatmaps kan je verzamelen door gebruik te maken van tools zoals Microsoft Clarity en Hotjar. De volgende inzichten kan je uit heatmaps halen:

 1. Tot hoe ver scrollen bezoekers op een pagina en worden alle belangrijke elementen gezien?
 2. Waar klikken bezoekers op en waar klikken ze juist niet op?

Dit geeft inzicht in het gedrag op de pagina’s en kan extra richting geven over waarom bezoekers op deze pagina’s afhaken.

Conversie-optimalisatie voorbeeld van heatmaps op een website

Tip: doe de analyse op basis van een langere periode zodat je meer data hebt.

 

Stap 3: bekijk diverse sessie recordings

Na het maken van een flow/funnel- en heatmap-analyse weet je waar de voornaamste afhaak plaatsvindt op je website. Maar je weet nu nog niet waarom deze bezoekers hier afhaken. Dat is de reden dat er kwalitatieve databronnen ingezet moeten worden om dit in kaart te brengen. Een kwalitatieve databron die hiervoor gebruikt kan worden, zijn sessie recordings via Microsoft Clarity en Hotjar. Dit geeft inzicht in hoe individuele website bezoekers over jouw website gaan.

Het advies is om sessie recordings te filteren op waar de grootste afhaak plaatsvindt. Bekijk er 10 tot 20 en maak notities van het gedrag dat je ziet. Het nadeel van sessie recordings is dat je geen direct contact kan maken met je website bezoekers om te vragen waarom ze bepaald gedrag laten zien. De volgende stappen bieden hier een uitkomst in.

Conversie optimalisatie sessie recordings

Tip: bekijk ook recordings met boze klikken op Javascript fouten.

Stap 4: draai een exit survey

Survey tools zoals Hotjar of Informizely hebben een optie om surveys te draaien op de website. Om op basis van bepaald gedrag vragen te stellen aan website bezoekers. Een veelgebruikte survey is de exit survey. Waarbij de vraagstelling als volgt kan zijn:

 • Is er iets dat je tegenhoudt om contact op te nemen met [Klantnaam]?

De response rate op zulke surveys ligt vaak tussen de 1% tot 3%. Dit maakt het zeer waardevol voor websites die enige volume aan bezoek krijgen. Op basis van de antwoorden krijg je meer inzicht in waarom bezoekers afhaken op bepaalde plaatsen op de website.

Conversie optimalisatie exit survey

Tip: trigger de exit survey op desktop op exit intent en op mobiel op basis van X aantal seconden op de pagina.

Stap 5: doe een kleinschalige user test

De meest waardevolle kwalitatieve bron die ingezet kan worden is een user test. Dit bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

 1. Briefing respondent
 2. Uitvoeren opdracht
 3. Interview achteraf

Het grote voordeel van een user test ten opzichte van andere kwalitatieve databronnen, is dat je direct interactie kan hebben met je doelgroep. Waardoor je kan doorvragen op bepaald gedrag dat plaatsvindt tijdens de user test.

Conversie-optimalisatie user test

Tip: doe een user test op het device dat het vaakst gebruikt wordt op je website.

Stap 6: start met optimaliseren

De combinatie van voorgaande stappen zorgt ervoor dat je weet wat er fout gaat op je website en waarom dit het geval is. Deze inzichten kan je vervolgens gebruiken om je website te optimaliseren en daarmee de conversie te verhogen. Het advies is om altijd op een data gedreven manier je website te optimaliseren. De opties hiervoor zijn als volgt:

 1. Optimalisaties testen via A/B-testen
 2. Een tijd over tijd analyse doen

Het advies is om, waar mogelijk, altijd een optimalisatie te testen via een A/B-test. Dit is de enige manier om betrouwbaar te kunnen zeggen wat de impact is van een aanpassing. Heb je te weinig data om te A/B-testen? Doe dan een tijd-over-tijd-analyse waarbij je ook andere databronnen gebruikt om een verschil in gedrag aan te tonen. Denk hierbij aan een heatmap, user test of session recording.

Conversie-optimalisatie A/B-test

Conversieoptimalisatie begint bij experimenteren!

De ervaring met conversieoptimalisatie leert dat onderbouwde hypotheses een grotere kans van slagen hebben. In dit artikel heb je door middel van 6 verschillende stappen uitleg gekregen over hoe je jouw website kan optimaliseren. Zelf aan de slag met een datagedreven optimalisatie traject? Volg de stappen en start met experimenteren!