Customer experience

Maak je app beter vindbaar met App Store Optimalisatie: de ultieme gids

0

Wil je jouw app laten opvallen in de app stores van Apple (App Store) en Android (Google Play Store)? Dan is ASO, oftewel App Store Optimization, essentieel. Door de juiste ASO-strategie toe te passen, kun je een groter bereik creëren, hoger verschijnen in zoekresultaten en uiteindelijk meer organische downloads genereren. In deze gids behandel ik hoe je het beste ASO kunt inzetten in zowel de App Store Connect (iOS) als de Google Play Console (Android).

Wat is ASO (App Store Optimization)?

ASO richt zich op het optimaliseren van apps in de app stores van Apple (App Store) en Android (Google Play Store). Het is vergelijkbaar met SEO voor websites, maar dan specifiek gericht op het verbeteren van de vindbaarheid van mobiele apps. Door ASO op de juiste manier toe te passen, zorg je ervoor dat jouw app goed opvalt in de app stores. Een effectieve ASO-strategie kan leiden tot een groter bereik, een hogere positie in de zoekresultaten en uiteindelijk meer downloads vanuit organisch verkeer.

Je kunt verschillende dingen doen om dit te bereiken, zoals het kiezen van de juiste zoekwoorden, het maken van een goede app-titel en beschrijving, het gebruik van aantrekkelijke afbeeldingen en video’s, en het krijgen van positieve beoordelingen. Als je deze dingen optimaliseert, is de kans groter dat je app opduikt wanneer mensen zoeken naar apps zoals die van jou, en dat kan leiden tot downloads en dus meer gebruikers. Hieronder behandelen we de App Store Connect en de Google Play Console los van elkaar, omdat ze verschillende richtlijnen hanteren.

ASO voor App Store Connect (iOS)

Als je je app aanmeldt bij App Store Connect (iOS), dien je verschillende velden in te vullen, waaronder App Information, Pricing, Availability, en App Privacy. Deze onderwerpen zijn essentieel en moeten worden ingevuld om goedkeuring van het iOS-team te verkrijgen. Hoewel de meeste velden puur functioneel zijn, zijn er ook enkele velden die je kunt benutten voor marketingdoeleinden en waarop je ASO kunt toepassen.

App name (max. 30 tekens)

De naam van je app is belangrijk voor gebruikers om deze te vinden in de App Store. De naam van de app moet duidelijk en niet misleidend zijn. Voorkom dan ook het gebruik van termen zoals “beste”, “#1” en vergelijkbaar. Kies een eenvoudige, makkelijk te onthouden naam die aangeeft waar je app over gaat. Zet naast je merknaam ook je belangrijkste zoekwoord in je app-naam. Apple gebruikt de app-naam namelijk als belangrijkste rankingfactor.

App subtitle (max. 30 tekens)

De subtitel of tagline van je app is bedoeld om een korte samenvatting te geven. Vermijd algemene beschrijvingen zoals “beste app ter wereld”. In plaats daarvan kun je de nadruk leggen op de functies die interessant zijn voor je doelgroep. Het is ook goed om zoekwoorden te gebruiken in de subtitel, maar probeer te vermijden dat je dezelfde zoekwoorden gebruikt als in de app naam. Het is belangrijk om te weten dat Apple de subtitel als de op één na belangrijkste rankingfactor gebruikt bij het bepalen van de rankings in de App Store.

Description (max. 4000 tekens)

Schrijf een aantrekkelijke beschrijving waarin je de kenmerken en functies van je app benadrukt. Zorg ervoor dat je beschrijving begint met een pakkende eerste zin, omdat dit het eerste is wat gebruikers zien zonder verder te hoeven klikken. Houd de tekst kort en informatief, gevolgd door een lijst met de belangrijkste functies. Hoewel het belangrijk is om relevante zoekwoorden in de tekst te verwerken, moet je er rekening mee houden dat Apple hier weinig waarde aan hecht bij het bepalen van de ranglijst. Dus, focus vooral op het communiceren van de unieke eigenschappen en voordelen van je app om gebruikers aan te trekken.

App store listing

Keywords (max. 100 tekens)

Keywords zijn belangrijk bij het vindbaar maken van je app in de App Store. Gebruik specifieke termen die je doelgroep waarschijnlijk zal gebruiken. Je hebt maximaal 100 tekens, waarbij je termen scheidt met komma’s en geen spaties gebruikt (Solliciteren,Vacatures,Werk). Om het meeste uit deze tekens te halen, moet je het volgende vermijden:

  • Meervoudsvormen van woorden die je al in enkelvoud hebt opgenomen.
  • Categorienamen of het woord “app”.
  • Dubbele woorden.
  • Speciale tekens, zoals # of @, tenzij ze deel uitmaken van je merkidentiteit.
  • Gebruik geen namen van concurrerende apps

Rating & reviews

Hoewel beoordelingen en recensies geen velden zijn die je direct kunt invullen, spelen ze wel een belangrijke rol bij ASO. Ze hebben namelijk invloed op de rangschikking van zoekresultaten in de app stores. Daarom is het van essentieel belang om gebruikers aan te moedigen om recensies te schrijven over je app.

ASO voor Google Play Console (Android)

Het indienen van een app bij de Google Play Console komt redelijk overeen met de App Store Connect van Apple. Ook hier wordt er verwacht dat je informatie geeft over de app, datagebruik en privacy. Als je een app hebt die je bij beide platformen wilt indienen, moet je er wel rekening mee houden dat je niet alles kunt kopiëren. Neem dus ruim de tijd om alles goed in te vullen, eerder zal je app niet worden goedgekeurd.

In de Google Play Console zijn er ook verschillende velden die je kunt gebruiken voor marketingdoeleinden. Deze velden komen grotendeels overeen met die van de Apple, hoewel er enkele verschillen zijn in het aantal toegestane tekens en ranking factoren. Helaas biedt Google Play geen apart veld om keywords te definiëren. Maar je kunt nog steeds andere velden benutten om te optimaliseren.

App name (max. 30 tekens)

Recentelijk heeft Google de limiet voor het aantal tekens in de app naam aangepast van 50 naar maximaal 30 tekens. De app-naam is het eerste wat gebruikers zien als ze je app tegenkomen in de zoekresultaten. Het is daarom van cruciaal belang om een pakkende en relevante titel te kiezen die de functie van je app weergeeft. Zorg ervoor dat je app naam de aandacht trekt en direct duidelijk maakt waar je app over gaat. Zet ook je belangrijkste zoekwoorden in de titel. Net als bij Apple is de app naam de belangrijkste rankingfactor.

Short description (max. 80 tekens)

Bij Google Play wordt er geen gebruik gemaakt van een subtitel, maar van een korte omschrijving. Deze omschrijving is een beknopte samenvatting van je app en wordt direct onder de app-naam weergegeven in de zoekresultaten. Het is belangrijk dat de korte omschrijving kort en interessant is, en dat je belangrijke zoekwoorden erin verwerkt. De korte omschrijving is naast de app-naam een van de belangrijkste rankingfactoren.

Let erop dat je geen woorden of zinnen gebruikt die de prestaties, ranglijst of promotie van apps in Google Play benadrukken, zoals “beste”, “#1” of “top”. Ook is het niet toegestaan om aansporingen te gebruiken, zoals “nu downloaden”. Google keurt dit af en het kan invloed hebben op je positie in de zoekresultaten.

Full description (max. 4000 tekens)

Hier kun je meer informatie over je app geven. Vertel wat je app kan en waarom mensen het zouden moeten downloaden. Aangezien Google geen apart veld biedt om keywords in te voeren, is het belangrijk om de belangrijkste keywords in de lange omschrijving te verwerken. In tegenstelling tot Apple hecht Google veel waarde aan het gebruik van keywords in zowel de lange als korte omschrijving. Dit speelt een belangrijke rol bij de rangschikking in de App Store. Zorg er dus voor dat je relevante keywords strategisch verwerkt in de omschrijving om de vindbaarheid van je app te vergroten.

Rating & reviews

Bij Google zijn beoordelingen net zo belangrijk als bij Apple als het gaat om de rankings van apps in de App Store. Hoewel je hier geen directe controle over hebt, kun je gebruikers wel aanmoedigen om een review te schrijven. Dit kun je doen door ze uit te nodigen om hun mening te delen. Bovendien zijn gebruikers vaak sneller geneigd om een positieve beoordeling achter te laten als ze een goede ervaring hebben gehad met de app. Zorg daarom voor een kwalitatief goede app.

Kortom, met de juiste ASO-technieken kun je jouw app beter vindbaar maken in de app stores van zowel Apple als Google. Door aandacht te besteden aan de app naam, subtitel, beschrijving, zoekwoorden en gebruikersbeoordelingen, vergroot je de kans op succes.

Blijf ook de prestaties en kwaliteit van je app verbeteren om positieve gebruikerservaringen te stimuleren. Met een effectieve ASO-strategie kun je het bereik van je app vergroten en meer gebruikers aantrekken. Veel succes met het optimaliseren van je app en het behalen van succes in de app stores!

Foto header: Koshiro K / Shutterstock.com