Online marketing

10 manieren om je nieuwe app te promoten

0

Je hebt een geweldig idee, en besluit om een app te ontwikkelen. Na maanden van hard werken is het moment daar: de app is klaar om te lanceren. Maar hoe zorg je ervoor dat na de lancering de app wordt gedownload? Het promoten van een nieuwe app kan een uitdagende taak zijn, daarom geef ik in dit artikel een aantal tips.

Waarom app-promotie?

Het promoten van een nieuwe app is van essentieel belang om op te vallen tussen de miljoenen andere apps die al beschikbaar zijn in de app stores. Bovendien worden er dagelijks nog eens 200 tot 300 nieuwe apps gelanceerd, dus jouw app is zeker niet de enige. Zonder goede promotie zal jouw app waarschijnlijk verdwijnen in de overvolle app stores en niet de aandacht krijgen die het verdient.

10 manieren om je app te promoten

Het is raadzaam om minimaal 2 tot 3 maanden voor de lancering van de app te beginnen met het opzetten van een marketingstrategie. Door op tijd te beginnen, kun je een strategie ontwikkelen die gericht is op jouw specifieke doelgroep. Daarnaast kun je verschillende marketingkanalen uitproberen om te zien hoe het werkt.

Verder is het ook belangrijk om na te blijven denken over de marketingstrategie en deze voortdurend aan te passen. Door continu te blijven leren en optimaliseren, kun je de betrokkenheid van gebruikers verhogen en het succes van jouw app maximaliseren. Kanalen die je onder andere kunt inzetten voor het promoten van een nieuwe app zijn onder andere:

1. App Store Optimization (ASO)

ASO, ofwel App Store Optimization, is de tegenhanger van SEO voor websites en wordt gebruikt om apps vindbaar te maken in de app stores. Door de app te optimaliseren met een duidelijke titel, korte en lange beschrijving, relevante zoekwoorden en aantrekkelijke afbeeldingen, wordt het voor gebruikers makkelijker om de app te vinden en te downloaden.

Door ASO in te zetten, kun je de app hoger laten ranken in de zoekresultaten van de app stores.

2. App Store Advertising (ASA)

Naast ASO, kun je ook gebruik maken van App Store Advertising (ASA). Je kunt adverteren in de App Store en Google Play Store om mensen te bereiken die op zoek zijn naar nieuwe apps. Door te adverteren en op een opvallende manier aanwezig te zijn in de app stores, vergroot je de kans op een download.

Voor adverteren in de App Store gebruik je het eigen platform Apple Search Ads en voor adverteren in de Google Play Store kun je Google Ads gebruiken.

3. Social media

Kanalen zoals LinkedIn, Facebook, Instagram en TikTok zijn perfecte kanalen om mensen organisch te bereiken. Welk kanaal de beste is om jouw app te promoten, heeft voornamelijk te maken met de doelgroep van je app.

Zorg er in ieder geval voor dat je ruim voor de applancering al socialmediakanalen hebt aangemaakt. Nodig mensen uit om je kanaal te volgen en post regelmatig een update over de status van je app en wanneer mensen de app kunnen verwachten in de app stores.

4. Socialmedia-advertising

Naast het gewone gebruik van social media, is socialmedia-advertising een effectieve manier om een nieuwe app te promoten. Het stelt je namelijk in staat om de doelgroep te bereiken en te betrekken. Met socialmedia-advertising kun je gericht adverteren op basis van verschillende doelgroepkenmerken zoals leeftijd, geslacht, locatie, interesses en nog veel meer.

Hiermee kun je de doelgroep bereiken die waarschijnlijk geïnteresseerd is in je app en eerder geneigd is om deze te downloaden.

Apps

5. Persbericht

De kans dat een persbericht wordt geplaatst, is over het algemeen niet heel groot. Redacties krijgen namelijk dagelijks tientallen persberichten binnen. Toch raad ik het aan om wel een persbericht uit te sturen. Mocht je persbericht worden geplaatst, dan bereik je direct een groot (gratis) publiek.

Stel voor de lancering een perslijst op van alle websites, kranten en magazines die relevant zijn voor jouw app. Mail vervolgens het persbericht een aantal dagen tot een week voor de lancering naar deze perslijst. Zo geef je de redactie de tijd om het bericht te lezen en eventueel op te pakken.

6. Search engine optimization (SEO)

Naast de app, heb je waarschijnlijk ook een website of landingspagina met daarop meer informatie over de app. Door search engine optimization (SEO) toe te passen op de website, kun je deze optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Dit kan leiden tot hogere zoekmachinerankings, waardoor de zichtbaarheid en het bereik van de website en dus de app kunnen toenemen.

Je kunt ook blogartikelen schrijven over de app of gerelateerde onderwerpen om potentiële gebruikers te informeren over de functionaliteiten en voordelen van de app. En hiermee ook meteen de ranking van je website verbeteren.

7. Search engine advertising (SEA)

Je kunt ook gebruik maken van search engine advertising (SEA) om jouw app te promoten. Met SEA kun je adverteren in zoekmachines zoals Google en kun je jouw app onder de aandacht brengen bij mensen die op zoek zijn naar soortgelijke apps of websites. Door gebruik te maken van targeting-opties kun je specifieke doelgroepen bereiken die relevant zijn voor jouw app. Dit vergroot de kans op app downloads.

8. Adverteren in lokale media

Adverteren via lokale media kan helpen om een nieuwe app te promoten omdat het je in staat stelt om specifieke geografische gebieden te targeten. Hierdoor kun je potentiële gebruikers in jouw directe omgeving bereiken en hen informeren over de app.

Daarnaast kan het adverteren via lokale media de geloofwaardigheid van de app verhogen, omdat mensen eerder geneigd zijn om vertrouwen te hebben in een app die wordt gepromoot via lokale media zoals kranten, radio of tv-stations.

9. Billboards, abri’s of wildplakken

Het promoten van een app via billboards, abri’s of wildplakken kan helpen om een breed publiek te bereiken en de naamsbekendheid te vergroten. Billboards worden vaak geplaatst op drukke locaties langs snelwegen, stadscentra en in bushokjes. Door gebruik te maken van opvallende visuals en een pakkende boodschap, kun je de aandacht trekken van mensen en ze aanmoedigen om de app te downloaden.

Het promoten van een app via billboards kan echter wel duur zijn en het is belangrijk om rekening te houden met de doelgroep die je wil bereiken, hier kun je namelijk minder specifiek op targeten.

10. Gebruik je achterban

Vergeet tot slot niet om je bestaande achterban in te zetten. Dit is namelijk de eenvoudigste en voordeligste manier om je app snel te promoten. Vrienden en familie kunnen bijvoorbeeld de app delen op hun socialmedia-accounts, wat kan leiden tot meer downloads en naamsbekendheid.

Bovendien kunnen vrienden en familie de app aanbevelen aan hun eigen netwerk van contacten en zo de app onder de aandacht brengen.

Waar te beginnen?

Allemaal leuk en aardig al die opties. Maar waar moet je beginnen? Het kan lastig zijn om te weten waar je moet beginnen met het promoten van je nieuwe app. Gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden, maar het is belangrijk om te focussen op kanalen die het beste passen bij jouw doelgroep en binnen je budget. Houd er rekening mee dat het een proces van vallen en opstaan is, en dat je moet blijven experimenteren om te ontdekken wat wel en niet werkt voor jouw app.