Social media

Aan de slag met targeting: van social media tot Google Ads [+ spreadsheet]

0

Als marketeer is het essentieel om jouw doelgroep te bereiken en te overtuigen. Het succes van jouw marketingcampagne hangt af van het vermogen om een ​​krachtige boodschap over te brengen aan de juiste mensen. Dit is waar targeting om de hoek komt kijken. In dit artikel ga ik dieper in op wat targeting is, waarom het belangrijk is en hoe de bijgeleverde spreadsheet jou kan helpen bij het vinden van de juiste targetingopties bij LinkedIn, Meta, Google Ads (GDN), Snapchat, TikTok en Twitter.

Wat is targeting?

Voordat we de diepte in duiken, blikken we terug op de beginvraag; ‘Wat is targeting?’ Targeting is het proces waarbij je jouw marketingboodschap richt op een specifieke doelgroep.

Door gebruik te maken van verschillende targeting-criteria zoals demografie, gedrag, interesses en locatie, kun je jouw advertenties richten op mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw advertenties worden weergegeven aan mensen die het relevantst zijn voor jouw bedrijf. En jouw budget het meest effectief gebruiken.

Het belang van targeting kan niet worden overschat. Zonder targeting loop je het risico dat jouw advertenties worden weergegeven aan mensen die er geen interesse in hebben. Waardoor je geld verspilt aan klikken en vertoningen die geen resultaat opleveren. Targeting stelt je in staat om jouw budget effectiever te besteden en jouw boodschap te richten op mensen die de meeste kans hebben om te converteren.

Targeting biedt een scala aan voordelen, waaronder:

  1. Verhoogde relevantie: door jouw advertenties te richten op mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst, vergroot je de relevantie van jouw boodschap. Dit vergroot de kans dat mensen actie ondernemen en verhoogt de efficiëntie van jouw marketingbudget.
  2. Betere prestaties: door gebruik te maken van targeting kun je jouw advertenties richten op mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Dit kan leiden tot een hogere klikfrequentie en conversieratio’s, wat leidt tot betere prestaties voor jouw marketingcampagne.
  3. Kostenbesparing: door jouw advertenties te richten op mensen die het relevantst zijn voor jouw bedrijf, kun je jouw budget effectiever besteden. Dit kan leiden tot een kostenbesparing op de lange termijn en een hogere ROI voor jouw marketingcampagne.

Hulp met een spreadsheet

De bijgeleverde spreadsheet is een targeting-bestand met alle targetingopties voor de veelgebruikte advertentiekanalen Meta, TikTok, LinkedIn, Google Ads (GDN), Twitter & Snapchat. Hierdoor kun je gemakkelijk zoeken of jouw doelgroep te targeten is op een platform, zonder dat je hoeft in te loggen.

Dit bespaart tijd en moeite bij het zoeken naar de juiste targetingopties. Ook stelt het je in staat om snel en effectief te starten met de doelgroep van jouw marketingcampagne.

De spreadsheet bevat informatie over verschillende targeting-criteria, waaronder:

  1. Demografie: targeting op basis van leeftijd, geslacht, inkomen, werk en opleiding.
  2. Gedrag: targeting op basis van het gedrag van gebruikers, zoals hun digitale activiteiten, beweegredenen en meer.
  3. Locatie: targeting op basis van locatie, zoals stad, regio of land.
  4. Apparaat: targeting op basis van het apparaat dat gebruikt wordt, zoals desktop, mobiel of tablet.
  5. Interesses: targeting op basis van waar een gebruiker interesse in heeft.

Door de verschillende targeting-criteria te gebruiken, kun je jouw advertenties richten op de mensen die het relevantst zijn voor jouw bedrijf en jouw boodschap het meest effectief overbrengen. De spreadsheet biedt informatie over de targetingopties van verschillende advertentiekanalen, waaronder Facebook, Google Ads, LinkedIn en Twitter.

Door gebruik te maken van deze targetingopties, kun je jouw advertenties weergeven aan mensen die het relevantst zijn voor jouw bedrijf en jouw budget het meest effectief gebruiken. In het bestand zijn per kanaal de verschillende targeting-mogelijkheden uitgewerkt. De spreadsheet bevat geen remarketing en LAL (Lookalike) audiences. Deze vallen onder “custom” targeting en zijn per organisatie verschillend.

Download het template

> Klik op deze link (of klik op de afbeelding hierboven).
> Sla een kopie van het bestand op je eigen computer op door te klikken op ‘een kopie maken’.
Je kunt nu meteen aan de slag met de verschillende targeting-lijsten!

Gebruikersinstructie

Als je het document opent zie je verschillende tabjes, deze zijn verdeeld over de verschillende platforms. Elk platform kent twee of soms drie subcategorieën, zoals: Doelgroep, Demografie, Plaatsing of Gedrag. Ik adviseer om het document van links naar rechts te lezen, zo segmenteer je namelijk de targeting-criteria.

Instructies per Tab

Tab 1 – Doelgroepen

Deze tab gaat over de target mogelijkheden van de doelgroep die kunnen worden gespecificeerd. De doelgroep kan getarget worden aan de hand van verschillende categorieën.

Voorbeeld: zo kan je gebruikers die ”iOS 15.0 and above” gebruiken bereiken door bij “doelgroepen” > Devices > Operating System > iOS > iOS 15.0 and above te gaan in Twitter Ads.

Tab 2 – Demografie

Deze tab is doorgaans een stuk overzichtelijker, omdat er minder data is. Bij demografie kun je keuzes maken in; Leeftijd, Locaties, Taal, Gender, Opleiding en soms ook werk.

Voorbeeld: zo kan je Albanees sprekende mensen bereiken door bij “Demografie” > Taal > Albanees te selecteren.

Tab 3 – Plaatsingen (Google Ads)

Je kunt bij plaatsingen bij ‘Websites’, ‘Youtube-kanalen’, ‘YouTube-video’s’ en ‘Apps’ zoeken op: woord, woordgroep, URL of video-ID. Belangrijk is dat als je kiest voor dit onderwerp je de gegevens in moet vullen.

Bij ‘App-categorieën’ kan je een keuze maken tussen ‘Apple App Store’, ‘Google Play’ en ‘Windows Phone Apps’. Het is bij de Apple App Store en Google Play noodzakelijk om de onderliggende onderwerpen te selecteren. Bij Windows Phone Apps zijn er geen onderliggende categorieën. Die kunnen in hun geheel geselecteerd worden als kanaal voor plaatsingen.

Daarnaast is er een optie in Google Ads om meerdere plaatsingen op te geven, dus via meerdere kanalen. Bij ‘Plaatsingen’ is het ook mogelijk om demografische kenmerken uit te sluiten. Dit kan per onderwerp en per onderliggend kenmerk uitgevoerd worden.

Voorbeeld: zo kan je de app-categorie ‘Action’ bereiken door bij ‘Plaatsingen’ > App-Categorieën(141) > Apple App Store(84) > Games(19) > Action te kiezen.

Tab 4 – Gedrag (Meta)

Bij Meta is het ook mogelijk om gedrag te targeten. Meta kijkt hier naar zijn gebruikers en het gedrag wat ze vertonen.

Voorbeeld: zo kan je via ‘Behaviors’ > Digital Activities > People who have watched a rewarded video in the last 30 days. Met als uitleg: People who have watched a rewarded video ad, a type of video ad that may reward virtual currency or in-app items, on facebook gaming in the last 30 days.

Benieuwd op welk platform jouw doelgroep het best bereikt kan worden?