Customer experience

App Store Optimalisatie: zo beïnvloeden bezoekers je app-ranking

0

In mijn vorige artikel over App Store Optimalisatie (ASO) vertelde ik voornamelijk over hoe jij zelf je app zo goed mogelijk kunt optimaliseren voor app stores. In dit artikel ligt de focus meer op signalen van bezoekers, én op de invloed daarvan op de ranking in de app stores. 

Net als bij zoekmachine-optimalisatie (SEO) wordt de vertoning van apps in de app store-zoekresultaten gebaseerd op een aantal factoren. Je kunt binnen ASO onderscheid maken tussen onpage- en off-pagefactoren die allemaal invloed op elkaar hebben en de uiteindelijke ranking beïnvloeden. On-pagefactoren worden gekenmerkt door de visuele en non-visuele informatie die app stores krijgen. Aan de andere kant worden de off-pagefactoren – de signalen die je bezoekers afgeven – ook meegewogen in het rankingproces. Benieuwd welke signalen ik bedoel? Hieronder de aandachtspunten op een rij.

ASO off-pagefactoren: welke factoren beïnvloeden de zoekresultaten?

Een van de belangrijkste graadmeters in zowel de Apple Store als Google Play Store is het aantal downloads van de app. Dit aantal geeft de app stores, samen met de andere gebruikersmetrieken (die zo aan bod komen), een beeld van de kwaliteit en populariteit van de app.

Hoe zorg je er nu voor dat het aantal downloads toeneemt? Er zijn tal van mogelijkheden om je app aan de man de brengen.

 • Zorg allereerst dat je app nuttig, leuk en/of van hoge kwaliteit is.
 • Boost vervolgens je app middels verschillende kanalen: social, e-mail, enzovoorts.
 • Gebruik externe partijen voor het boosten van jouw app.
 • Gebruik advertisement. Ik zeg het niet graag als SEO-consultant, maar betalen werkt bij het genereren van downloads. En dit heeft uiteindelijk ook invloed op je organische downloads.

De nadelen van veel downloads

App stores waarderen een regelmatige stroom van dagelijkse downloads en zullen dit meenemen in het rankingproces. Hoewel het aantal downloads een positieve graadmeter is, heeft het ook zijn nadelen. Zo kan een hoge discard rate – het aantal verwijderde apps – een negatieve invloed hebben op de rankings. Doordat mensen de app verwijderen, geven ze eigenlijk aan dat ze óf niet gevonden hebben wat ze zoeken, óf dat de kwaliteit niet naar wens is.

Invloed uitoefenen op app ratings en reviews

Het zal je niet verbazen dat (sterren)beoordelingen en reviews invloed hebben op zowel het aantal downloads als de ranking van je app. Uit onderzoek van Apptentive blijkt zelfs dat:

 • maar 15 procent van de mensen overweegt de app te downloaden bij een gemiddelde 2-sterrenrating.
 • 50 procent van de mensen overweegt een app te downloaden met een gemiddelde 3-sterrenrating.
 • 95 procent van de mensen overweegt een app te downloaden met een gemiddelde 4-sterrenrating.

Daarbij komt dat 70 procent van de mensen eerst een review gelezen heeft, voordat zij een app downloaden. En 42 procent van deze mensen ziet een app store-review daarbij als net zo of meer geloofwaardig als een persoonlijke aanbeveling. Enfin, het belang van goede ratings en reviews is duidelijk.

ranking

Zo krijg je meer reviews en ratings

Integreer strategische plekken waar mensen een rating of review achter kunnen laten. Vraag bijvoorbeeld feedback als jouw bezoeker net een positieve klantenservice-ervaring heeft gehad, of een mijlpaal in jouw app heeft bereikt. Hiermee creëer je een stukje engagement en verhoog je tegelijkertijd het aantal positieve reacties.

Let wel: het is vaak gemakkelijker voor gebruikers een negatieve reactie achter te laten. Hieronder daarom een aantal tips om negatieve reviews te voorkomen.

 • Maak gebruik van een contact support-button; geef de bezoeker de mogelijkheid zijn onvrede te uiten en ga hierover in gesprek. Hiermee voorkom je (hopelijk) dat hij een negatieve review achterlaat.
 • Reageer op reviews in zowel de Google Play Store als in de Apple App Store.

App Store click through rate (CTR) verhogen

Heeft het doorklikgedrag van de bezoekers in de app store invloed op het aantal downloads? Yup, dat heeft invloed! Zoals al eerder uitgebreid benoemd, is het van groot belang dat jouw app opvalt in de zoekresultaten van de app stores. Het doorklikgedrag van de bezoekers heeft uiteindelijk weer invloed op hoe vaak jouw app gedownload wordt. Wat vervolgens weer invloed heeft op de ranking van jouw app in de zoekresultaten.

Het zijn hierbij voornamelijk de on-pagefactoren die invloed uitoefenen op verschillende off-pagefactoren. Onderstaande on-pagefactoren zijn van invloed op je CTR, zoals eerder besproken:

 • App naam (titel)
 • Grootte van de app
 • Keywords + beschrijving
 • Icoon
 • Screenshots + andere visuele content
 • Lokalisering

Maak je app vindbaar

De zoekfunctie in de app stores speelt dus een belangrijke rol bij het vinden van de juiste app. In 67 procent van de gevallen wordt de zoekfunctie gebruikt als methode om bij de juiste app uit te komen.

Waar moet je in het kort op letten?

 • Kies de juiste keyword-positionering; let hierbij op relevantie, populariteit en generieke versus specifieke focus van de keywords.
 • Verbeter de vindbaarheid van de app in de app stores door optimalisatie door te voeren bij de on-pagefactoren.
 • Besteed voor een uiteindelijke topranking ook aandacht aan de off-pagefactoren.
  • Het maximaliseren van het aantal downloads
   • Promotie van de app (via verschillende kanalen, advertising en externe partijen)
   • Discard Rate
   • Downloadsnelheid
  • Ratings en Reviews
   • Voeg op strategische plekken pushnotificaties toe, waardoor de bezoeker eerder geneigd is een positieve reactie achter te laten.
   • Voorkom negatieve reviews door een contact support-button toe te voegen
   • Reageer op reviews
  • Optimaliseer CTR
   • Door de genoemde on-pagefactoren te optimaliseren

Doorlopend proces

Net als bij SEO is ook ASO een doorlopend proces, waarbij je constant focus moet hebben om uiteindelijk succesvol te zijn. Maar met een goede wil te begrijpen hoe app stores werken, en de juiste disclipline om de optimalisaties door te voeren, kun je de kans dat jouw app wordt gekozen significant vergroten.