Data analytics

4 toepassingen die het Google Cloud Platform onmisbaar maken

0

Stap voor stap wil het Google Cloud Platform (GCP) onderdeel uitmaken van jouw organisatie. Vandaar dat Google het cloud platform in steeds meer diensten verwerkt. In de praktijk zien we dit al terug in Google Analytics 4, Tag Manager en vele andere services. Hiermee gaat Google de concurrentie aan met cloudgiganten Amazon en Microsoft. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste toepassingen op het gebied van marketing en technologie.

Hiervoor gebruik je het Google Cloud Platform

Het Google Cloud Platform is een uitgebreid en schaalbaar cloudcomputing-platform. Hiermee kunnen marketeers snel en efficiënt gegevens te verwerken, analyseren en visualiseren. Verder biedt het Google Cloud Platform een zeer complete technische infrastructuur. Daarom wordt het platform ook door IT-professionals gebruikt voor de hosting van data en software. Denk hierbij aan het hosten van websites en toepassingen voor machine learning. Kortom, het is een zeer uitgebreide cloud-omgeving die steeds meer oplossingen biedt voor uiteenlopende technologische toepassingen.

Het Google Cloud Platform bevindt zich niet in de wolken. Daarentegen wordt het gehost op datacenters over de hele wereld, zo ook in Eemshaven (Groningen).

Een strategische zet van Google

Google verwerkt het Google Cloud Platform steeds meer in zijn marketing-tools. Denk hierbij aan koppelingen zoals Google Analytics 4, Google Tag Manager en Google Ads. Naast de praktische voordelen voor marketeers is dit een strategische zet van Google. Enerzijds onderscheidt Google zich ten opzichte van concurrenten zoals Meta en TikTok. Deze bedrijven bieden namelijk nog geen uitgebreide cloud-infrastructuur aan. Anderzijds gaat het de concurrentie aan met Amazon Web Services en Azure van Microsoft.

Al met al kun je concluderen dat de bestaande marketingtooling van Google wordt ingezet voor het verkopen van cloud-oplossingen. Vandaar dat je het Google Cloud Platform steeds vaker terug gaat zien in nieuwe en bestaande diensten van Google.

De 4 belangrijkste toepassingen voor marketing

Afgelopen jaren heeft Google het cloudplatform in steeds meer diensten verwerkt. Vandaar dat er een tal van nieuwe toepassingen zijn voor marketingdoeleinden. Ik zet de vier belangrijkste toepassingen voor je op een rijtje.

1. Google Analytics 4 en BigQuery koppeling

BigQuery is een datawarehouse-oplossing binnen het Google Cloud Platform. Door Google Analytics 4 en BigQuery te koppelen, krijg je toegang tot de ruwe analytics-data. Door middel van SQL-queries is het mogelijk om zeer uitgebreide analyses uit te voeren. Hierdoor heb je meer flexibiliteit en vrijheid dan in de standaard-rapportages.

Ook word je zelf de eigenaar van de data. Hierdoor kun je de data delen met andere tools, zoals Looker, Tableau of PowerBI. Maar er is meer technische expertise nodig om tot een goede analyse te komen. Daarom is het nooit verkeerd om een basiscursus SQL te volgen. Het marketinglandschap wordt nou eenmaal steeds technischer.

Verschillen met standaard Google Analytics 4-rapportages

  • Toegang tot de ruwe data
  • Analyse op basis van unsampled data
  • Meer mogelijkheden om de data te bewerken en combineren
  • Voor de opslag- en berekeningen worden kosten in rekening gebracht

Tip: Lees ook het artikel “Van UA naar GA4: de onmisbare BigQuery-koppeling

Google Analytics 4 BigQuery Google Cloud Platform link.

2. Google Cloud Platform en Looker integraties

Het Google Cloud Platform biedt steeds meer mogelijkheden om data te visualiseren via Looker. Looker (voorheen Data Studio) is een dashboard-tool van Google. Met Looker kun je op een intuïtieve en visuele manier gegevens verkennen en delen. De tool biedt een breed scala aan grafieken, diagrammen, tabellen en kaarten om de juiste inzichten te krijgen. Daarnaast is het mogelijk om er kostenloos gebruik van te maken. Hierdoor is het een laagdrempelige dashboard-tool.

Voor marketeers is de koppeling tussen BigQuery en Looker een handige combinatie. Enerzijds biedt BigQuery de mogelijkheid om data te bewaren, bewerken en combineren. Hierdoor zijn miljoenen rijen aan data eenvoudig te beheren. Anderzijds biedt Looker de mogelijkheid om waardevolle inzichten uit de data te krijgen. Dit maakt BigQuery effectief voor de verwerking van bijvoorbeeld analytics-, CRM- en productdata gegevens. Aanvullend wordt Looker gebruikt om waardevolle inzichten uit deze data te halen.

Naast BigQuery biedt het Google Cloud Platform allerlei andere koppelingen met Looker. Enkele voorbeelden hiervan zijn Cloud Storage, Cloud Spanner en Cloud SQL. Deze toepassingen maken de mogelijkheden van het Google Cloud Platform en Looker ook geschikt voor complexere IT-toepassingen. Kortom, met de koppeling tussen het platform en Looker zijn er talloze mogelijkheden om (marketing)data te verwerken en analyseren.

Google connectors.

 

Tip: Gebruik de Google Cloud Pricing Calculator om een inschatting te maken van de kosten die je gaat maken

3. Server-side tagging

Door de ondergang van third-party cookies wordt server-side tagging steeds belangrijker. Met server-side tagging meet je via een “eigen” server het verkeer van je website. Hierdoor is het voor ad-blockers lastiger om je tracking te blokkeren. Verder heeft het een positief effect op de snelheid van je website en geeft het meer controle over je data. Meer details over server-side tagging kun je lezen in het artikel “Third-party cookies gaan de deur uit: begin met server side tagging” van Pleun Renes.

In dit artikel gaan we vooral in op de relatie met het Google Cloud Platform. Er zijn namelijk servers nodig om Google Tag Manager server-side te gebruiken. Deze servers worden aangeboden door het Google Cloud Platform. In tegenstelling tot andere diensten van Google is het gebruik van deze service niet gratis. Een server-unit kost ongeveer 40 dollar per maand. Daarnaast adviseert Google om ten minste 3 servers te gebruiken. Dit komt neer op maandelijkse kosten van minimaal 120 dollar. Hierdoor is Google in staat om een verdienmodel aan Google Tag Manager toe te voegen.

4. Talloze API’s

Het Google Cloud Platform biedt toegang tot de data van andere Google-diensten aan via APIs (Application Programming Interfaces). Denk hierbij aan tools zoals Google Analytics, Google Ads, Google Search Console en Google Maps. Hierdoor kunnen marketeers hun reporting automatiseren. Daarnaast bieden sommige API’s de mogelijkheid om instellingen en data in de tools aan te passen. Zo kun je handige automatiseringen doorvoeren die jouw werk nog efficiënter maken.

Praktische toepassingen

  • Google Ads API – Pas je biedingen aan op basis van je huidige voorraad of marge
  • Google Analytics API – Deel CRM-data met Google Analytics 4
  • Google Maps API – Breng de concurrentie in de buurt van jouw winkels in kaart

Net als server-side tagging en BigQuery is er enige technische ervaring nodig om van deze API’s gebruik te maken. Als eerste stap moet je een koppeling met de data opzetten. Hierna wil je de data nog bewerken op een manier dat het gebruikt kan worden voor jouw specifieke toepassing. Hiervoor is enige kennis van een programmeertaal vereist. Denk hierbij aan talen zoals Python, Node.js of Java. Als je weinig technische ervaring of ambitie hebt, dan is het is raadzaam om een data engineer aan te haken.

Het Google Cloud Platform als een centrale data-omgeving voor marketeers

Het Google Cloud Platform wordt steeds meer een centrale (marketing)data-omgeving. Enerzijds levert dit strategische voordelen op voor Google. Anderzijds biedt het meer mogelijkheden voor effectievere marketing. Tegelijkertijd wordt het marketinglandschap steeds technischer. Daarom zal het platform steeds belangrijker worden voor marketeers.

Welke toepassing vind jij het meest waardevol? Laat het weten in de comments!